Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

D OKU K ÜLTÜRÜ ILE F IDAN Ü RETIM T EKNIKLERI Gökçen HANGİŞİ ÖLMEZ Artvin-2010.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "D OKU K ÜLTÜRÜ ILE F IDAN Ü RETIM T EKNIKLERI Gökçen HANGİŞİ ÖLMEZ Artvin-2010."— Sunum transkripti:

1 D OKU K ÜLTÜRÜ ILE F IDAN Ü RETIM T EKNIKLERI Gökçen HANGİŞİ ÖLMEZ Artvin-2010

2 D OKU K ÜLTÜRÜ Küçük doku parçalarını veya organları bitkilerden ayıran ve aseptik koşullar altında sentetik beslenme ortamlarında (besiyer) kültüre alan bir fidan üretme tekniğidir.

3 D OKU K ÜLTÜRÜ Generatif üretim Vejetatif üretim Heterovejetatif üretim (Aşı) Autovejetatif üretim Mikrovejetatif üretim (Doku kültürü, invitro) Makrovejetatif üretim (Çelik) Genel Fidan Üretimi

4 D OKU K ÜLTÜRÜ Doku kültürü ile üretme çeşitleri Kallus kültürü Hücre (süspansiyon) kültürü Embriyo kültürü Protoplast kültürü(Zarsız hücre): Organ kültürü( Tomurcuk, yaprak, kök ucu, anter, vb):

5 D OKU K ÜLTÜRÜ Kullanılan beslenme ortamalrı(besiyer), tülere göre değişir. Her durumda besiyerlerde: Makro ve mikro besin elementleri Vitaminler Hormonlar Sitokinin Şeker Aminoasit Su Agar vb. vardır.

6 D OKU K ÜLTÜRÜ En çok kullanılan beslenme ortamları Murashige ve Skoog (MS) Llyod ve McCrown WPM (Woody Plant Medium)

7 D OKU K ÜLTÜRÜ MS ve WPM Ortamlarının Hazırlanmasında Kullanılan Stok Eriyikler MSWPM Besin MaddeleriMiktarı (mg/l)Besin MaddeleriMiktarı (mg/l) MAKRO STOKMAKRO STOK I NH 4 NO NH 4 NO KNO Ca (NO 3 ) 2.4H 2 O5560 CaCl KH 2 PO MgSO MgSO KH 2 PO MAKRO STOK II MİKRO STOKH 2 SO H 3 BO MnSO 4.4H 2 O2230MİKRO STOK III ZnSO 4.7H 2 O860H 3 PO KI83NaMoO 4.2H 2 O25 NaMoO 4.2H 2 O25 CuSO 4.5H 2 O2.5MİKRO STOK IV CoCl 2.6H 2 O2.5MnSO 4.4H 2 O2240 ZnSO 4.7H 2 O860 CuSO 4.5H 2 O25

8 D OKU K ÜLTÜRÜ  MS Vitamin Stok ve NaFeEDTA İçeriği MS Vitamin StokMiktarı (mg/l)NaFe EDTA StokMiktarı (mg/l) Nicotinic Asit50NaFe EDTA390 Pyridoxin HCl50 Thiamine HCl10 Glycine200

9 D OKU K ÜLTÜRÜ Hormonlar:Uzunluğuna büyümeye, mitoz büyümeye etki eder. Kambiyumu aktif hale getirir. Kök oluşumunu tahrik eder gövde gelişimini frenler. (NAA,IBA…) Sitokininler: Doku farklılaşmasını sağlarlar. (BA, BAP, Zeatin…)

10 D OKU K ÜLTÜRÜ Agar : Ortamın sertleştirilmesi için kullanılır toz halindedir. Doğu Asya deniz alglerinden elde edilen polisakkarittir. Ortam asitliği(PH):5,5-6 arasında değişir. Su olarak destile steril su kullanılır.

11 D OKU K ÜLTÜRÜ Sterilizasyon Doku kültüründe sterilizasyon çok önemlidir. Steril çalışılmazsa bakteri ve mantar tüm emekleri yok edebilir. A-Yüzeysel sterilizasyon B-Besiyer sterilizasyonu:

12 D OKU K ÜLTÜRÜ A-Yüzeysel sterilizasyon (Materyal sterilizasyonu) Kültüre alınan materyalin sterilizasyonudur. Materyalin yüzeyinde mantar sporları ve bakteriler olabilir. Bunları öldürmek için sterilizasyon yapılır. Eksplantlar kış sonunda veya erken ilkbaharda alınırsa bu enfeksiyonlar en az düzeyde olmaktadır. Önce küçük dal parçaları bol su ile yıkanır. Yüzeysel sterilizasyonda %3’lük NaHCl(Çamaşır suyu) %70’lik alkol (etanol) ve saf steril su kullanılmaktadır. Eksplant: Kültüre alınan doku parçalarına denir.

13 D OKU K ÜLTÜRÜ Çeşme suyu %3 Na HCl %70 alkol steril saf su Yüzeysel sterilizasyon

14 D OKU K ÜLTÜRÜ B-Besiyer sterilizasyonu Besiyerlerin sterilizasyonu için autoklav kullanılır. Besiyer 121 °C, 1,1 atm basınç altında dakika tutulur.

15 D OKU K ÜLTÜRÜ Kültür koşulları: Işık: lüks 16 saat Sıcaklık: °C, Huş ve ladinde °C, genel olarak 25 +1°C optimaldir. Nem: Doyma noktasına gelmeyecek kadar nem olmalıdır. Fazla olursa çürüme, az olursa kuruma olur.

16 D OKU K ÜLTÜRÜ Laboratuvar organizasyonu: Ön hazırlık odası: Besiyerlerin hazırlandığı, kültüre alınacak materyalin kabaca temizlenip steril edilecek duruma getirildiği, kullanılan kap ve malzemenin yıkanıp temizlendiği odadır.

17 D OKU K ÜLTÜRÜ Kültür hazırlama odası: Kültürün yapılacak olduğu odadır. Temiz ve hava akımının olmadığı bir yer olması gerekir. Bu odalar tamamen bağımsız, steril odalardır.

18 D OKU K ÜLTÜRÜ Kültür geliştirme : Çoğu bitki kültürleri sabit sıcaklık ve ışığı olan bir ortamda daha iyi gelişmektedir. Termostat yardımıyla sıcaklık ayarlanır. Işılandırma florasan lambalarla gerçekleştirilir.

19 D OKU K ÜLTÜRÜ Doku Kültürü ile Üretmenin Yararları: Kısa sürede üretim Vejetasyon süresine bağlı değil Çiçeklenmeye bağlı değil Plaigrotop büyüme engellenir. Mutand elde edilebilir Poliploid elde edilebilir Gen konservasyonu yapılabilir

20 D OKU K ÜLTÜRÜ Çelikle üretilmesi zor olan türler bu yolla üretilebilir Az alana ihtiyaç vardır Gen transferi yapılabilir Vejetetif melezleme yapılabilir Yaşlı ağaçlardan elde edilen materyalin yeniden gençleştirme olanağı vardır. Virüssüz bitki üretilebilir Çeşitli zararlılara karşı dirençli bitki üretilebilir

21 D OKU K ÜLTÜRÜ Doku Kültürü ile Üretmenin Sakıncalı Yanları: Az materyal kullanıldığı zaman gen fakirliğine yol açar. Bunu engellemek için çok sayıda ağaçtan yaralanmak gerekir. Pahalı bir yöntemdir.

22

23

24

25

26

27

28


"D OKU K ÜLTÜRÜ ILE F IDAN Ü RETIM T EKNIKLERI Gökçen HANGİŞİ ÖLMEZ Artvin-2010." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları