Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜREME VE ÇEŞİTLERİ."— Sunum transkripti:

1 ÜREME VE ÇEŞİTLERİ

2

3 ÜREME CANLILARIN KENDİLERİNE BENZER YENİ BİREYLER MEYDANA GETİRMESİNE ÜREME DENİR. İKİ ŞEKİLDE MEYDANA GELİR: Eşeysiz Üreme Eşeyli Üreme *Üremenin temeli hücre bölünmesine dayanır.

4 EŞEYSİZ ÜREME Bir canlının tek başına, üreme hücreleri olmaksızın yeni bir birey oluşturmasına eşeysiz üreme denir. Aşağıdaki şekillerde meydana gelir: Bölünerek Üreme Sporla Üreme Tomurcuklanarak Üreme Rejenerasyon(Yenilenme) İle Üreme Ayrıca; Çelikle Üreme,Yumru İle Üreme ve Aşı ile üreme gibi çeşitleri de vardır

5 Bölünerek Üreme görülür. Mitoz bölünme şeklinde gerçekleşir.
Tek hücreli canlılarda görülür. Mitoz bölünme şeklinde gerçekleşir. Büyüyen hücre ortadan ikiye bölünerek çoğalır. Bölünme enine veya boyuna gerçekleşebilir. Paramesyumda enine gerçekleşen bölünme, öglanada(kamçılı hayvan) boyuna gerçekleşir. Bakteri, amipte de görülür.

6

7 Sporla Üreme Ana canlı hücreleri içerisinde özel yöntemlerle
çok sayıda spor oluşturulur. Sporlar çok küçük olduklarından su, rüzgar ve hayvanlar yardımıyla çevreye yayılırlar.Uygun ortam bulduklarında çimlenerek ana canlıyı oluştururlar. Bakteriler uygun olmayan koşullarda spor üreterek korunurlar. Mantarlar, sıtma mikrobu, çiçeksiz bitkilerde görülür.

8

9 SPORLA ÜREME

10 SPORLA ÜREME Sporlar, çok küçük, üzeri sıcak, soğuk, kuraklık gibi olumsuz koşullara dayanıklı örtüyle kaplanmış özel hücrelerdir. Örneğin, odamızın havasında da oluşabilen ekmek küfü denilen mantarların sporları, birkaç gün bekletilen ekmek dilimleri üzerine düşünce çimlenerek ürer. Böylece ekmeği küflendirir. Ekmek kuruduğunda yeni sporlar oluşturarak çevreye dağılırlar.

11 TOMURCUKLANARAK ÜREME
Ata canlıda oluşan çıkıntılardan yeni canlılar meydana gelir.Oluşan yeni canlı atadan ayrılabilir veya ayrılmayarak kolonide oluşturabilir. Bira mayası, sünger,hidra,polip mercanlarda görülür. HİDRA

12

13 VOLVOX SÜNGER

14

15 REJENERASYONLA ÜREME Bazı omurgasız hayvanlarda, vücutlarından kopan parçadan yeni canlı oluşmasıdır. Halkalı ve toprak solucanları bölündüklerinde, bölünen parçalardan yeni canlılar meydana gelir. Not: Kertenkelenin kopan kuyruğunun tamamlanması , yarısı alınan karaciğerin kendini tamamlaması rejenerasyonla olur. Fakat bu olay üreme değildir.

16

17 ÇELİKLE ÜREME Kavak, çilek, söğüt, gül, üzüm vb. bitkilerinden alınan parçadan (kök, gövde, yaprak) kök oluşarak yeni bitkinin oluşması olayıdır.

18

19 YUMRU İLE ÜREME Patates, yer elması gibi bitkilerde görülen üreme şeklidir. Ayrılan yumrudan ataya benzer canlı meydana gelir.


"ÜREME VE ÇEŞİTLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları