Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“/“/ Grip ve Hijyen. Grip nedir? Solunum yollarına yerleşen mikroplarla oluşan bir hastalıktır. (Influenza A, B ve C virüsleri) 2.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“/“/ Grip ve Hijyen. Grip nedir? Solunum yollarına yerleşen mikroplarla oluşan bir hastalıktır. (Influenza A, B ve C virüsleri) 2."— Sunum transkripti:

1 “/“/ Grip ve Hijyen

2 Grip nedir? Solunum yollarına yerleşen mikroplarla oluşan bir hastalıktır. (Influenza A, B ve C virüsleri) 2

3 Soğuk Algınlığı(Nezle) mı Grip mi? Halk arasında Grip hastalığı ve Soğuk algınlığı (Nezle) sıklıkla karıştırılmaktadır. Grip zannedilen hastaların çoğunluğu nezledir. 3

4 Soğuk Algınlığı(Nezle) Belirtileri Merkez burun Burun akıntısı / tıkanıklık / aksırma Hafif ateş Semptomlar 1-5 gün sürer Aşısı yok Sık görülen enfeksiyon hastalığı 4 “

5 Grip Belirtileri Tüm vücut hasta Öksürük Yüksek ateş Semptomlar 2-3 gün sürer Aşısı var Daha nadir 5 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

6 Grip  Bulaşıcı bir hastalıktır  Kolay yayılır  Aynı anda bir çok kişi hastalanır  Kışın salgınlar yapar 6 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

7 Grip nasıl bulaşır?  Öksürük ve aksırık  Damlacık yolu  Direk temas  Mikrop bulaşmış eşyalarla 7 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

8 Hastalığın belirtileri nelerdir? Bulaşmayı takiben 1-3 günde  ateş, titreme,  halsizlik, kırgınlık  iştahsızlık  boğaz ve baş ağrısı  yaygın kas ağrıları  bulantı, kusma  genizde dolgunluk ve akıntı  gözlerde yanma kızarıklık  burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkar 8 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

9 Tedavisi nasıldır?  İstirahat edilmeli  Bol sıvı alınmalı  Ağrı kesici, ateş düşürücüler kullanılabilir  Özellikle çocuklarda ateş düşürücü olarak aspirin kullanılmamalı 9 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

10 Gripten Korunma 1. Ellerinizi yıkayın 2. Öksürürken ve aksırırken ağzınızı ve burnunuzu kolunuzla kapayın 3. Hasta iken evde istirahat edin 4. Salgınlar sırasında kalabalıktan kaçının 5. Aşı yaptırın 10 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

11 EL TEMİZLİĞİ

12 Derimiz Deri yaklaşık olarak 1.5 metre kare alana sahip vücudun en büyük organıdır Normal insan derisi bölgelere göre farklı oranda aerobik mikroorganizma barındırır 12 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

13 Derimizde bulunan bakteriler Kalıcı bakteriler Ciltte sürekli bulunan normal flora üyeleri Geçici bakteriler Sağlık personelinin hasta veya çevre ile temas sonunda aldığı etkenler 13 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

14 14 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

15 Kirli eller Bir çok mikroorganizmayı ellerimizle bir yerden başka bir yere taşırız. Hastanelerde ortaya çıkan enfeksiyonlarında % sağlık personelinin kirli elleri neden olmaktadır 15 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

16 Eller ile Bulaşma Hemşire elleri Hastayı kaldırma Nabız sayma Tansiyon ölçme Oral ısı ölçme Hastanın eline dokunma Omuz veya kasığına dokunma cfu Klebsiella spp. İle bulaşma Casewell M. Br Med J, 1977;2 16 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

17 17 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

18 Tuvaletten sonra Ellerini yıkamazsan Kulaklarında enfeksiyon yaparım Akciğerlerinde Pnömoni yaparım Yara enfeksiyonu yaparım Sarılık ve İshal yaparım Dizanteri yaparım Boğazlarında ağrı yaparım Tuvaletten sonra Ellerini yıkamazsan Heryere yayılırım Çok bulaşıcıyım Sivilcelerinde ben varım 18 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

19 Sorun! Çok yaygın olarak eller ile ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları Basit Ucuz bir yöntemle önlenebilir. 19 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

20 Çözüm! Gerekli olan her durumda Doğru el yıkama 20 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

21 El Yıkamanın Az Olma Nedenleri Zaman kısıtlılığı Ekipmanın yetersizliği Lavabo, sabun, kağıt havlu vb. Cilt tahrişi Önerilere-kurallara uymama alışkanlığı 21 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

22 El Hijyeninde Kategoriler Hijyenik el yıkama ve el dezenfeksiyonu Basit sabun, antimikrobiyal sabun, Kendiliğinden kuruyan alkol bazlı antiseptik solüsyonlar 22 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

23 El Yıkama İşlemi Ilık su ile eller önce ıslatılır 3-5 ml antiseptik içeren veya içermeyen deterjan alınır Her iki elin tüm yüzeyleri ve parmaklar yaklaşık saniye ovulur Ilık su ile eller durulanır Kağıt havlu ile kurulanır Kullanılan havlu ile musluk kapatılır Kağıt havlu el değmeden pedallı çöp kutusuna atılır 23 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

24 KAĞIT HAVLU İLE KURULA ÇEŞMEYİ HAVLU İLE TUTARAK KAPA ELİNİ YIKARKEN SABUN ve ILIK SU KULLAN ELLERİNİ ÇOK İYİ OVUŞTUR Parmak aralarını Bilekleri Tırnak altlarını El sırtını YIKAMAYI UNUTMA İYİCE DURULA 24 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

25 El Yıkama Tekniği 25 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

26 26 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

27 En sık yıkanmayan bölgeler Daha az sıklıkta yıkanmayan bölge Yıkanan bölge El sırtıEl ayası 27 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

28 El yıkama ve El Antiseptiklerini Kullanma Eller eğer gözle görülür şekilde kirlenmişse su ve sabun ile yıkanmalıdır. Eğer eller gözle görülen bir şekilde kirlenmemiş ise alkol bazlı el antiseptikler kullanılabilir 28 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

29 Alkol bazlı el antiseptikleri Üretici firmanın tarif ettiği kadar Genellikle 3-5 ml Az volüm etkili değil Antiseptik solüsyon avuç içine alınır Elin bütün yüzeyine yayılır Her iki elin tüm yüzeyleri ve parmaklar eller kuruyana kadar antiseptikle ovulur Bu işlem yaklaşım sn. sürer 29 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

30 El Antiseptiklerinin Avantajları Mikrobiyolojik açıdan çok etkili %17 - % 92 kolonize hastadan steril katetere bulaş* Daha çabuk Daha ucuz El yıkamaya göre el tahrişi daha az Durulama esnasında su kaynaklı tekrar kontaminasyon riski yok 30 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

31 31 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

32 Sonuç Ellerde görünür bir kirlenme varsa sabun ve su ile yıkanmalıdır. Diğer durumlarda eğer temin edilebiliyorsa alkol bazlı el antiseptikleri kullanılabilir. Eldiven el hijyeninin yerini alamaz. Eldiven giyilse bile çıkardıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. 32 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

33 Ellerin kirlenince ve Yemekten önce ellerini yıka ELLERİNE ÖKSÜRMEK YERİNE Buraya Öksürmeyi Dene 33 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

34 HAPPŞUU Buraya aksırmayı dene ELLERİNE AKSIRMAK YERİNE Parmaklarını Gözlerine Burnuna Ağzına götürme 34 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

35 Sağlıklı kalmak SENİN ELİNDE Mikropların yayılmasına Yardım etme 1- Ellerini kirlendiğinde ve yemekten önce yıka 2- Ellerine öksürme 3- Ellerine aksırma 4- Parmaklarını *Gözlerine *Burnuna *Ağzına götürme 4 Önemli Kural 35 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

36 ELİNİ TEMİZLE 36 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü

37 TEMİZ ELLER TEMİZ DÜNYA 37 Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü


"“/“/ Grip ve Hijyen. Grip nedir? Solunum yollarına yerleşen mikroplarla oluşan bir hastalıktır. (Influenza A, B ve C virüsleri) 2." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları