Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZ AÇMA SÜRECİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZ AÇMA SÜRECİ."— Sunum transkripti:

1 GAZ AÇMA SÜRECİ

2 Müşteri abone olur. Abonelik bedelini (280+K.D.V.) peşin veya taksitle Beygaz’a öder Referans numarası alır.

3 Abone Yetkili Tesisatçı Firma ile anlaşır.
Abonelik bilgilerini yetkili tesisatçı firmaya verir.

4 Yetkili tesisatçı firma proje çizer ve proje dosyasını hazırlar.

5 Yetkili tesisatçı firma projeyi Beygaz‘a gönderir.
Proje Beygaz‘a Zetacad İle İnternet ortamından , Autocad ile çizilerek elden teslim edilir. A) Zetacad ile gönderilen proje onayı - Yetkili tesisatçı firma Zetacad ile çizdiği projeyi Beygaz İç Tesisat Şefliği’ne internet üzerinden gönderir. - Beygaz İç Tesisat Şefliği ABYS’den proje adres bilgilerini kontrol eder. Yanlışlık varsa projeyi yetkili tesisatçı firmaya geri gönderir. Adres bilgileri doğru ise ABYS’de 1) Proje Dilekçe Girişi 2) Proje Onay Başvurusu yapılıp proje numarası alınır. - Alınan proje numarası Zetacad üzerinde ilgili kısma yazılıp AKSA merkez proje onay birimine gönderilir.

6 Proje AKSA merkez tarafından onaylanmış ise internet üzerinden Beygaz İç Tesisat Şefliği ve Bilecik’te bulunan ozalit baskı ofisine gönderilir.Projenin ozalit baskısı yapılır. Beygaz İç Tesisat Şefliği’ne gönderilir. Yetkili tesisatçı firma proje dosyasını hazırlar ve Beygaz İç Tesisat Şefliği’ne ulaştırır. Proje dosyası tamamlandıktan sonra ABYS’de 1) Abonelik İşlemleri Tahsilatından proje onay bedeli alınır. 2) Proje Onay İş Emri Kapatma işlemi yapılarak proje onaylanmış olur.

7 AutoCad İle Çizilen Elden Teslim Edilen Proje Onayı
AutoCad ile çizilen proje dosyası ile beraber Beygaz İç Tesisat Şefliği’ne teslim edilir. Proje dosyasındaki evraklar: 1) Proje dosyası - kolon+daire içi, kolon projesi ise yeşil, - daire içi proje ise mavi, - kazan dairesi projesi ise sarı, - tadilat projesi ise kırmızı olmalıdır. 2) Proje başvuru dilekçesi, 3) Cihaz bildirim formu 4) Yetkili tesisatçı firma ve müşteri arasında düzenlenen doğalgaz dönüşüm sözleşmesi, 5) Doğalgaz paket sigorta poliçesi olmalıdır.

8 Projenin kapak bilgileri ABYS’den kontrol edilir.
Vaziyet planı kontrol edilir. - Ölçek - Bina konumu Mimari Plan Kontrol edilir. - Ölçeğe göre hat uzunlukları - Hat numaraları,kapasiteleri,çapları - İzometrik plan ile uyum - Yükselme ve inişler - Kolon ve cihaz mahallerindeki menfezler Hesaplar Kontrol edilir. Hesap kontrolünde ilk bakılacak olan tesisatın 300 mbar’mı (Kazan daireleri,Lokanta,imalathane) 21 mbar’mı olduğudur. Daire içi tesisatlarda kolon daire branşmanı DN 25, sayaç sonrası cihaz ayrım noktasına kadar DN 25, sonrasında cihaz hatlarında DN 20 çaplı doğalgaz boruları kullanılmalıdır.

9 Hesap yönteminde 2 kriter vardır.
1) Boru içerindeki gazın hızı 21 mbar’da 6m/sn 300 mbar’da 15 m/sn’yi geçmemesi istenir. 2) Basınç Kayıpları - Bina Kolon hatlarında 1 mbar’dan küçük - Daire içi tesisatta 0,8 mbar’ dan küçük olmalıdır. Tesisat içerisindeki gazın basınç kaybında 3 etken vardır. - Lokal Kayıplar(Ekleme parçaları kayıpları Dirsek,Tee,Redüksiyon Vana) - Sürtünme Kayıpları - Hattın Yükselme ve İniş Etkisi

10 BORU ÇAPI HESABI İÇİN ÖRNEK TESİSAT

11

12 Müşteri Gaz Kullanım Sözleşmesi Yapar.
Müşteri Güvence Bedelini (311 TL) yatırır Doğalgaz Sayacını alır.

13 Yetkili tesisatçı firma doğal gaz sayacının montajından sonra sızdırmazlık testini yapıp Beygaz İç Tesisat Şefliği’nden gaz açma randevusu alır. Gaz açım randevusu verilen saatte Beygaz İç Tesisat Şefliği yetkilisi, yetkili firma mühendisi, ustası ve gaz kullanıcı müşteri evde hazır bulunur. Beygaz İç Tesisat Şefliği Yetkilisi servis kutusu bağlantısından cihaz vanalarına kadar tesisatın projeye uygunluğunu kontrol eder. Tesisat topraklaması kontrol edilir. Sayaçların yerlerinin uygunluğu tespit edilir. Sayaçlar darbe görecek şekilde bir yere bağlanmış ise tesisat kabul edilmez. Merdiven dairesinde bulunan kolon tesisatı için açılan havalandırma kontrol edilir. Doğal gaz tesisatı elektrik buatları yakınından geçmiş ise yalıtkan bir bant ile izole edilip edilmediği kontrol edilir. Daire içinde yakıcı cihazların bulunduğu mahallerdeki havalandırma menfezi kontrol edilir. Kombi bacası normal hermetik cihazlarda aşağı eğimli, yoğuşmalı cihazlarda yukarı doğru eğimli olup olmadığı kontrol edilir.

14 Bu kontollerden sonra tesisat nefes ile basınçlandırılır
Bu kontollerden sonra tesisat nefes ile basınçlandırılır.(yaklaşık 110 mbar) Sulu U manometre tesisata elastik bir hortum yardımı ile bağlanarak ortalama 10 dakika beklenerek sızdırmazlık kontrolü yapılır. Bütün kontroller olumlu ise regülatör servis kutusuna bağlanarak regülatör kurulup tesisata gaz verilir. Regülatör dişli bağlantılarının köpük yardımı ile sızdırmazlığı kontrol edilir. Gaz verme sonrası doğalgaz sayacının çalışması kontrol edilerek izinsiz müdahalelere karşı sayaç giriş rekoruna plastik kelepçe ve mühür takılır. Tesisat bilgilerinin yer aldığı dört nüshalı DOĞAL GAZ UYGUNLUK BELGESİ müşteri, yetkili firma mühendisi, Beygaz İç Tesisat Şefliği yetkilisi tarafından imzalanarak bir nüshası müşteriye, bir nüshası yetkili firmaya iki nüshası Beygaz yetkilisinde kalacak şekilde paylaştırılır. İki nüsha olan müşteri bilgilendirme formu müşteriye imzalatılarak bir nüshası müşteriye verilir. Gaz açım süreci tamamlanmış olur.


"GAZ AÇMA SÜRECİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları