Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI"— Sunum transkripti:

1 YONT221 1923’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
Araştırma Görevlisi: PH.D M.NECATİ CİZRELİOĞULLARI

2 Ulus-devlet kurma çabası, ikincisi dünya konjonktüründeki gelişmeler
yıllarını kapsayan birinci dönem de henüz dünyada egemen bir düzenin yok, 1946’dan 1980’e kadar ise dünya düzeninde böyle bir egemen gücün olması arasındaki dönem hızlanan karma ekonomi ve ithal ikamesi sonrasında sosyal refah devleti uygulamalarıdır. 1980 sonrası döneme damgasını vuran gelişme ise ulus-devletin yeniden yapılanması ve yeni devlet modelini bulma arayışlarının küreselleşmenin ikinci dalgası ile biçimlenmesidir.

3 1923-1946 Dönemi Dışa Açık Ekonomi: 1923-1929
Devlet işletmeciliği ve müdahalelerinin asgari düzeyde tutulduğu ve piyasa şartlarında sanayileşmenin benimsendiği yıllar İzmir İktisat Kongresi:Çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmada Batının birtakım kurum ve kuralları alınarak en kısa zamanda iktisadi ve toplumsal gelişmeye ulaşılması istenmesi. Lozan Barış Antlaşması: İktisat politikalarında dışa açık bir yapının izlenmesine neden olmuş.

4 Devletçilik: Korumacı-devletçi iktisat politikaları 1929 Dünya bunalım sonrası dışa kapanarak devlet eliyle bir sanayileşme hamlesine girilen süreç Dışa kapalı bir iktisat politikası ışığında ve kamunun sanayi teşebbüslerininyatırımlarını planlama çabaları ile gerçekleştirmiştir.

5 Savaş Yılları: Karaborsa, vurgun ve spekülasyon ortamınının oluştuğu, bu ortam Türkiye’de kapitalizmin gelişmesinde önem taşıyan sermaye birikimi rejimine yol açmış. Ticaret sermayesi birikiminin hızla artması ve bu kesimin iç ve dış etmenlerin de katkısıyla toplumsal ve ekonomik gelişmeler yaşanmış…

6 Dönemi 1950’de Demokrat Parti’nin iktidar olmasından 1954 yılına kadar, dışa kapalı ve korumacı, içe dönük iktisat politikaları hızla terk edilmiş serbest dış ticaret rejimi benimsenerek, dış pazarlara yönelik bir kalkınma anlayışı izlenmiştir. 1954 yılından itibaren gerek dış ticarette gerek tarım sektöründe meydana gelen tıkanmalar sonucunda tarıma ve dış ticarete dayalı sanayileşme politikası terkedilerek, yerine sanayileşmeye öncelik veren korumacı, ithal ikamesine yönelik politikalar tercih edilmiştir.

7 1980’den Günümüze 24 Ocak Kararları:
petrol fiyatının yükselmesi döviz ihtiyacını önemli ölçüde artırırken buna bir de dış borç bulmada karşılaşılan sorunlar eklenince, Türkiye üretimde kullanılan girdilerini ithal edememeye başlamış, temel mallarda ortaya çıkan kıtlıklar ise karaborsa ve kuyrukları doğurmuş… Dünya Bankası, IMF gibi dış kaynak sağlayan kuruluşlar yardımıyla yılında yapısal dönüşümleri içeren yapı : ‘’24 Ocak Kararları’’ Ekonominin dışa açılması, piyasa mekanizmasının geliştirilmesi, kamu kesiminin sınırlanması, enflasyonun kontrol altına alınması, yabancı sermayenin teşviki hedeflenmiştir.

8 İran-Irak savaşının sona ermesi
1990 Körfez Krizi İki dış gelişme Türkiye için önemli iki pazarın kaybolmasına neden olmuş. 1995 yılında başlayan hızlı büyüme eğilimi, 1998 yılının Nisan ayına kadar devam etmiş, ancak yurtiçindeki siyasi istikrarsızlık ile sona ermiştir.


"YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları