Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Beyin göçünü engellemek için neler yapılabilir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Beyin göçünü engellemek için neler yapılabilir?"— Sunum transkripti:

1 Beyin göçünü engellemek için neler yapılabilir?
Beyin Göçü Nedir? Beyin göçünü engellemek için neler yapılabilir? Sunu

2 Beyin göçü nedir? Eğitilmiş insanların başka ülkelerde iş aramaları ya da eğitimlerini yurt dışında devam ettirmeleri ise beyin göçü olarak adlandırılır. Bu tür göçler ülke için önemli bir kayıptır. Örneğin ; II. Dünya Savaşı sırasında Alman Bilim Adamları ‘nın ABD’ye göçü bu türdendir. Bazen daha kaliteli eğitim almak ya da üniversitede okumak için başka şehirlerde yaşamak zorunlu hâle gelebilmektedir. Türkiye'den beyin göçü durdurulamıyor. Beyin avcısı ülkelerin başında gelen ABD'de 4 bine yakın Türk bilim adamı var.

3 Beyin Göçünün Sebepleri
Ekonomik nedenler Düşük ücret politikası varlığı, Vergi oranların yüksek olması, Ekonomik istikrarsız varlığı Gelecek endişesi Bilim ve teknolojik politikalarında yanlışlar Bilim’e önem vermeme Fikir üretimine para etmemesi ve desteklememe Alt yapı eksikliği Eğitim sisteminde çarpıklar Eğitim harcamaları her geçen yıl artmasına rağmen tam olarak istenilen düzeyde değiliz.

4 Beyin Göçünün Sebepleri
İşsizlik Üniversite mezunlarının100/70’inin meslekleriyle ilgisiz yerlerde çalışması En fazla işsizliğin üniversite mezunlarında olması İş bulamama Politik siyasal Köken farklılığı olması Siyasetin iş hayatına girmesi Yabancı dilde öğretim yabancı dilde eğitim batıya bedavaya insan kaynağı üretmeye yardımcı oluyor.

5 Beyin Göçünün sonuçları
Eğitilmiş insan sermayesinin fakir ülkelerden kaçışı batı dünyasının bilim ekonomisini geliştirir ve arttırır. Beyin göçü veren ülkelerin gelişimleri yavaşlar ve engellenir.

6

7 Sonuç Eğitilmiş insan sermayesinin fakir ülkelerden akışı/kaçışı batı dünyasının bilim ve ekonomisinin arttırırken, göç veren ülkelerin gelişmelerini engellemektedir. Buda beyin göçünün az gelişmişlikle özdeşleşmesi anlamına gelmektedir. Beyin göçünün engellemek sadece gelişmekte olan ülkenin elinde değildir. Gelişmiş ülkelerde iş ve fırsat kaçınılmaz olarak devam edecektir.


"Beyin göçünü engellemek için neler yapılabilir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları