Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

E-İMZA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "E-İMZA."— Sunum transkripti:

1 E-İMZA

2 E-İmza Kavramı Elektronik imza; Başka bir elektronik veriye (e-posta, e-belge, PDF, Powerpoint, Word, Excel vs.) eklenen ve bu veriyi imzalayan kişinin kimliğini doğrulama ve verinin bütünlüğünü yasal geçerli olarak garanti etme amacıyla kullanılır. Elektronik bilginin bütünlüğünü ve tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlar. Klasik ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir. Sahte imzayı önler, belgelerin herhangi bir tahrife uğramaksızın iletilmesini sağlar.

3 Güvenli E-İmza Münhasıran imza sahibine bağlı olan,
Sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan, Nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin tespitini sağlayan, İmzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan elektronik imzadır.

4 Temel Özellikler E-İmza Gizlilik Veri Bütünlüğü İnkar Edememe
Kimlik Doğrulama

5 Temel Özellikler Gizlilik: Bilginin istenmeyen kişiler tarafından anlaşılması engellenir. Veri Bütünlüğü: Bir iletinin alıcısı bu iletinin iletim sırasında değişikliğe uğrayıp uğramadığını öğrenebilir. İnkar Edememe: Bilgiyi oluşturan ya da gönderen, daha sonra bilgiyi kendisinin oluşturduğunu veya gönderdiğini inkâr edemez Kimlik Belirleme ve Kimlik Denetimi: Kimlik belirleme ve kimlik denetimi, kriptografinin en yaygın kullanım alanlarından birisidir. Kimlik belirleme, birinin kimliğinin doğrulanmasıdır.

6 Ali ve Ayşe arasındaki mesaj trafiğini dinlemeliyim.
Gizlilik B Kötü niyetli kişi Ali ve Ayşe arasındaki mesaj trafiğini dinlemeliyim. Ayşe Ali A Çözüm: Şifreleme Hem Ali, hem de Ayşe birbirlerine gönderecekleri mesajları şifreler.

7 Veri Bütünlüğü Kötü niyetli kişi Ayşe Ali A B Çözüm: Elektronik imza
Ayşe’nin mesajını değiştirmeliyim. Ali bunun farkına varamaz. Çözüm: Elektronik imza 1. Ayşe Ali’ye göndereceği mesajı kendi özel anahtarıyla elektronik olarak imzalar. 2. Ali, Ayşe’den gelen mesajın bütünlüğünü, mesajdaki elektronik imza ve Ayşe’nin sertifikası yardımıyla kontrol eder.

8 Çözüm: Elektronik imza
İnkar Edememe Ayşe Ali A B Bu iletişim esnasında üstlendiğin rolü, daha sonra, inkar edemezsin Çözüm: Elektronik imza Hem Ali, hem de Ayşe birbirlerine gönderecekleri mesajları kendi özel anahtarıyla sayısal olarak imzalar.

9 Çözüm: Elektronik sertifika ve elektronik imza
Kimlik Doğrulama Ayşe Ali A B Ali’ye, kendimi Ayşe olarak tanıtmalıyım Çözüm: Elektronik sertifika ve elektronik imza Ali, Ayşe’nin sertifikasını kullanmadan önce sertifikanın kime ait olduğunu ve bütünlüğünü kontrol eder. Kötü niyetli kişi

10 E-İmza Sayesinde: Hukuki geçerlilik ve güvenlik en üst seviyede.
Kimlik doğrulamanın önemi artıyor. Bilgi ve dokümanlar güven altına alınıyor

11 E-İmza Sayesinde: Zaman tasarrufu elde ediliyor.
Kimlik doğrulamanın önemi artıyor. Bilgi ve dokümanlar güven altına alınıyor

12 E-İmza Sayesinde: Kağıt tasarrufu elde ediliyor.
E-imza kağıt ortamında yapılacak pek çok işlemi elektronik ortama taşır. E-imza 10 yılda 2016 adet ağacı kesilmekten kurtardı

13 E-İmza Sayesinde: Güvenli iletişim ve düzenli iş süreçleri sağlanıyor.
Kurumsal verimlilik e-imza ile artıyor. E-imza ile firmaların operasyonel gücü artıyor.

14 E-İmzanın avantajları
Kimlik doğrulama, veri bütünlüğü, gizlilik ve inkar edilmezlik. Güvenli ve yasal geçerli bilgi alışverişi Etkin ve kolay iş akışları Azalan evrak gönderi giderleri Arşivleme tasarrufu Zaman tasarrufu

15 E-İmza Kullanım Alanları
Ticari sicil kayıt işlemlerinde (MERSİS) Kurumalar arası e-posta ve e-belge iletişiminde Yönetici ve çalışanların yasal ya da ticari öneme haiz e-posta ve e-belge gönderimlerinde Sözleşmelerde ve tekliflerde Elektronik arşivin yasal geçerli hale getirilmesinde E-Devlet uygulamalarında Bayi ağı sipariş, mutabakat ve elektronik çek, senet süreçlerinde Genel Kurul ve yönetim kurulu kararlarında Banka ve ödeme talimatlarında Personel elektronik bordro gönderimlerinde Performans, izin, fazla mesai ve masraf gibi talep ve onay formlarında Toplu imzalama ihtiyaçlarında Şirketlerin internet sitelerinde e-imzalı olarak yayınlamak zorunda olduğu dokümanlarda (E-Şirket)

16 E-İmza Kullanılan Bazı Kamu Projeleri

17 E- İmzanın Kullanım Oranları
E-imza Kullanım Alışkanlıkları Araştırması E-Güven ve İpsos tarafından gerçekleştirilmiştir

18 E-İmza Öncesi/Sonrası Karşılaştırma
E-imza Kullanım Alışkanlıkları Araştırması E-Güven ve İpsos tarafından gerçekleştirilmiştir

19 Neden EDM İmza ? Anında teslim Yerinde kurulum desteği
VIP özel kutusunda teslim En güvenilir e-imza sertifika alt yapısı E-Devlet uygulamalarıyla, tüm ERP ticari yazılımlarla, EBYS ve otomasyon sistemleri ile tam uyumlu Uluslararası standartlar ve geçerlilik TÜBİTAK E-İMZA UYUMLULUK BELGESİ Kapsamında, Kaliteli Hizmet

20 EDM İmza Nasıl Alınır Nitelikli Elektronik Sertifika sahiplerinin e-imza kullanmaya başlamadan önce 5070 sayılı kanuna göre yüz yüze kimlik tespiti yapılması gerekmektedir. Türkiye genelinde yaygın Elektronik Dönüşüm Merkezlerimizi ziyaret ederek, ya da nolu müşteri hizmetlerimizi arayarak elektronik imzanızı yerinizde teslim alabilirsiniz. Noter kanalı ile yaptırdığınız kimlik tespit belgesini e-imza için gerekli evraklarla birlikte EDM BİLİŞİM A.Ş. adresine göndererek. E-imza için gerekli belgeler: Bireysel Başvuru: T.C. Kimlik No ‘ sunun yazılı olduğu kimlik veya Sürücü Belgesi Fotokopisi Nitelikli Elekrtonik Sertifika ‘’NES’’ Başvuru Formu ve ‘’NES’’ Son Kullanıcı Taahhütnamesi 2. Kurumsal Başvuru: Her bir kullanıcı için Nitelikli Elekrtonik Sertifika ‘’NES’’ Başvuru Formu ve ‘’NES’’ Son Kullanıcı Taahhütnamesi. Ticaret odası faaliyet belgesi (ASLI) (6 ay içinde alınmış) ve imza sirküleri (ASLI) Kurumda, çok sayıda kullanıcı için imza talebi söz konusu olduğunda ayrıca ‘’Kurumsal Başvuru Sözleşmesi’’ imzalanır.

21 SERTİFİKALARIMIZ

22 SERTİFİKALARIMIZ

23 SERTİFİKALARIMIZ

24

25

26 Teşekkürler


"E-İMZA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları