Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)"— Sunum transkripti:

1 FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği tarih, 6361 no’lu Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun ilgili maddelerine göre teşekkül eden, tüzel kişiliği haiz, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Şirketler faaliyet izni aldıkları tarihten itibaren bir ay içinde Birliğe üye olmak zorundadır.

2 FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
2016 yılı verileri : 26 Finansal Kiralama Şirketi 62 Factoring Şirketi 14 Finansman Şirketi olmak üzere toplam 102 Şirket. 501 Şube, 7.104 Çalışan, Müşteri

3 FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
2016 yılı verileri : Aktif toplamı 114 milyar 388 milyon TL, İşlem hacmi yüzde 163 milyar 567 milyon TL, Faaliyet konusu alacakları 102 milyar 903 milyon TL, Özkaynak büyüklüğü 15 milyar 590 milyon TL, Alınan krediler 80 milyar 282 milyon TL, Net kâr 1 milyar 945 milyon TL.

4 FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ KANUNU
6361 Sayılı Kanun , 21/11/2012 Kabul Tarihi 13 Aralık 2012 Tarih ve Sayılı Resmi Gazete

5 FİNANSAL KİRALAMA MD 3 Bir finansal kiralama sözleşmesine dayalı olmak koşuluyla, bu Kanun veya ilgili mevzuatı uyarınca yetkilendirilen kiralayan tarafından finansman sağlamaya yönelik olarak bir malın mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi; kiracıya kira süresi sonunda malın rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması; kiralama süresinin malın ekonomik ömrünün yüzde sekseninden daha büyük bir bölümünü kapsaması veya finansal kiralama sözleşmesine göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının malın rayiç bedelinin yüzde doksanından daha büyük bir değeri oluşturması hâllerinden herhangi birini sağlayan kiralama işlemini,

6 KİRALAYAN MD3 KİRACI FAALİYET KİRALAMASI Katılım Bankaları
Kalkınma ve Yatırım Bankaları Finansal Kiralama Şirketleri KİRACI Finansal kiralamayı kabul edeni gerçek ya da tüzel kişidir. FAALİYET KİRALAMASI Finansal kiralama dışında kalan kiralamadır.

7 FAKTORİNG SÖZLEŞMESİ MD 38
Mal veya hizmet satışından doğmuş fatura ile tevsik edilen alacaklar ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nca (BDDK) belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde tevsik edilebilen mal veya hizmet satışına bağlı doğacak alacakları devir almak suretiyle, faktoring şirketinin müşterisine sağladığı tahsilat, borçlu ve müşteri hesaplarının tutulmasının yanı sıra finansman veya faktoring garantisi fonksiyonlarından herhangi birini ya da tümünü içeren sözleşmedir. Faktoring sözleşmesinin yazılı şekilde düzenlenmesi zorunludur.

8 FİNANSMAN SÖZLEŞMESİ MD 39
Her türlü mal veya hizmet alımının, malı veya hizmeti satın alan gerçek veya tüzel kişinin nam ve hesabına mal veya hizmetin teslim veya temini ile birlikte doğrudan satıcıya ödeme yapılması suretiyle kredilendirilmesini öngören sözleşmedir. Kredi geri ödemeleri, adına kredi açılanlar tarafından finansman şirketlerine yapılır. Finansman şirketlerinin, kredilendirecekleri mal veya hizmetleri temin eden satıcılarla önceden yazılı şekilde genel bir sözleşme yapmaları zorunludur. Finansman sözleşmesinin yazılı şekilde düzenlenmesi zorunludur.

9 TÜRKİYE’DE KURULU FİNANSAL KİRALAMA ŞİRKETLERİ, FAKTORİNG ŞİRKETLERİ VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİNİN KURULUŞ ŞARTLARI (1) a) Anonim şirket şeklinde kurulması ve kurucu ortak sayıs ının beşten az olmaması, b) Pay senetlerinin nakit karşılığı çıkarılması ve tamamının nama yazılı olması, c) Ticaret unvanında “Finansal Kiralama Şirketi”, “Faktoring Şirketi” veya “Finansman Şirketi” ibarelerinden birinin bulunması, ç) Kurucularının bu Kanunda belirtilen şartları haiz olması, d) Yönetim kurulu üyelerinin bu Kanunun kurumsal yönetim hükümlerinde belirtilen nitelikleri ve planlanan faaliyetleri gerçekleştirebilecek mesleki tecrübeyi haiz olması, e) Nakden ve her türlü muvazaadan ari olarak ödenmiş sermayesinin en az yirmi milyon Türk Lirası olması,

10 TÜRKİYE’DE KURULU FİNANSAL KİRALAMA ŞİRKETLERİ, FAKTORİNG ŞİRKETLERİ VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİNİN KURULUŞ ŞARTLARI (2) f) Ana sözleşmesinin bu Kanun hükümlerine uygun olması, g) Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısına sahip olması, ğ) Öngörülen faaliyet konularına ait iş planlarını, kuruluşun mali yapısı ile ilgili projeksiyonlarını, ilk üç yıl için bütçe planını ve yapısal örgütlenmesini gösteren bir faaliyet programını ibraz etmesi, şarttır. BDDK, asgari ödenmiş sermaye tutarını her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan yıllık üretici fiyatları endeksindeki artış oranının gerektirdiği miktarı geçmemek üzere artırmaya yetkilidir.

11 SERMAYE PİYASASI KURUMLARI Aracı Kuruluşlar 127  Aracı Kurumlar 85  Faaliyette Olanlar 66  Faaliyeti Geçici Olarak Durdurulanlar 19  Bankalar 42 Halka Açık Şirketler 483 Payları Borsada İşlem Gören Şirketler 402  Payları Borsada İşlem Görmeyen Şirketler 81 Yatırım Fonları 630  Menkul Kıymet Yatırım Fonları 8  Emeklilik Yatırım Fonları 310  Borsa Yatırım Fonları 11  Serbest Yatırım Fonları 0  Yabancı Yatırım Fonları 84  Koruma Amaçlı Şemsiye Fonlar 216  Garantili Şemsiye Fonlar 1

12 SERMAYE PİYASASI KURUMLARI Yatırım Ortaklıkları 55  Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları 9  Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları 33  Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları 13 Vadeli İşlemler Aracılık Şirketleri0 Bireysel Emeklilik Şirketleri19 Bağımsız Denetim Kuruluşları101 Gayrimenkul Değerleme Şirketleri133 Portföy Yönetim Şirketleri50 Derecelendirme Kuruluşları15

13 1) Portföy Saklama Hizmeti Nedir?
Portföy saklama hizmeti, kolektif yatırım kuruluşlarına ait finansal varlıkların saklanması ve/veya kayıtların tutulması, diğer varlıkların aidiyetinin doğrulanması ve takibi, kayıtlarının tutulması, varlık ve nakit hareketlerine ilişkin işlemlerin yerine getirilmesinin kontrolü ile Tebliğde belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesidir. 2) Hangi Kuruluşlar Portföy Saklama Hizmeti Verebilir? İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) ve portföy saklama hizmeti verme konusunda Kurulca yetkilendirilen banka ve aracı kurumlar saklama hizmeti verebilir. 3) Hangi Varlıklar Portföy Saklayıcısı Nezdinde Saklanmak Zorundadır? Kolektif yatırım kuruluşu portföylerinde yer alan ve saklamaya konu olabilecek varlıkların Tebliğde belirtilen esaslar çerçevesinde portföy saklayıcıları nezdinde saklanması zorunludur.

14 YETKİLENDİRİLMİŞ PORTFÖY SAKLAMA KURULUŞLARI (13)
Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Denizbank A.Ş. Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Garanti Bankası A.Ş. T. Halk Bankası A.Ş. T. İş Bankası A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Türk Ekonomi Bankası A.Ş. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Akbank T.A.Ş. Aktif Yatırım Bankası A.Ş.


"FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları