Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENME ALANI HZ. MUHAMMED.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENME ALANI HZ. MUHAMMED."— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENME ALANI HZ. MUHAMMED

2 9. SINIF ÖĞRENME ALANLARI
1 5 İNANÇ AHLAK VE DEĞERLER 2 6 İBADET DİN VE LAİKLİK 4 3 7 VAHİY VE AKIL HZ. MUHAMMED DİN, KÜLTÜR VE MEDENİYET

3 ÜNİTE 1 HZ. MUHAMMED' İN HAYATI

4 ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
2. Hz. Muhammed’in Doğumu Çocukluğu ve Gençliği 3. Hz. Muhammed’e Vahyin Gelişi 4. Hz. Muhammed’in Hicreti 5. Hz. Muhammed’in Toplumsal Barışa Yönelik Etkinlikleri 6. Hz. Muhammed’in İslâm’ı Yayma Çabaları 7. Veda Hutbesi’nde Evrensel Mesajlar 8. Hz. Muhammed’in Vefatı

5 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Hz. Muhammed'in hayatını, insanlığa getirdiği yenilikleri iyi anlayabilmek için yaşadığı asırda Arabistan'ın genel durumunu ve Arapların yaşayışlarını bilmek gerekir.

6 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Arapların ana yurdu ve İslam'ın doğduğu yer olan Arabistan, Asya kıtasının güneybatısında yer almaktadır. Doğudan Umman Denizi ve Basra Körfezi, Batıdan Kızıldeniz, Kuzeyden Irak ve Suriye, Güneyden de Aden Körfezi ve Hint Okyanusu ile çevrili bir yarımadadır.

7 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Peygamberimizin doğduğu yer olan Hicaz, Arabistan'ın yaşamaya en elverişli bölgelerinden biridir.

8 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
İslam’dan önce Arapların bir kısmı çöllerde göçebe hayatı sürerken diğer bir kısmı köy ve şehirlerde yaşıyorlardı. Göçebeler hayvancılıkla şehirdekiler ise tarım ve ticaretle uğraşırlardı. İslam’dan önce Araplar kabilelere ayrılmışlardı. Kan davası ve sınır anlaşmazlıkları yüzünden kabileler arasında sık sık savaşlar olurdu.

9 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
İslamiyet öncesi Arapların çoğu putperestti. Tek tanrı inancı unutulmuştu. İnsanlar, kendi elleriyle yaptıkları putlara taparlar ve kurbanlar keserlerdi.

10 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Putperestler, putların insanları Allah'a yaklaştırdığına ve Allah katında kendilerine yardımcı olacağına inanırlardı. Kabe'nin içinde çok sayıda put bulunurdu. Her kabilenin ayrı bir putu, her putun özel bir ziyaret günü vardı.

11 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Bu durum Kuran'da şöyle ifade edilmiştir;

12 AYET "...Biz bunlara (putlara) sadece bizi Allah'a yaklaştırmaları için tapıyoruz..."

13 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Arabistan'da putperestler dışında, Yahudi, Hristiyan, Mecusi ve Hanif olan insanlar da vardı. Hanifler, Hz. İbrahim'in dinî geleneğini sürdüren tek tanrı inancını benimsemiş kimselerdi.

14 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM ARABİSTANDA DİNİ DURUM
HRİSTİYANLAR (Medine’de) YAHUDİLER (Medine’de) MECUSİLER (İran’da) HANİFLER (Mekke’de) PUTPERESTLER (Mekke, ve Medine’de) MEKKE’DE, dört büyük put (Lat, Menat, Uzza, Hubel) ve 350 civarında irili ufaklı put var.

15 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Yeryüzünde Allah'a ibadet için yapılan ilk bina Kabe'dir. Allah'ın emriyle Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından Mekke'de yapılmıştır. Zamanla "tevhit inancı" unutulmuş, Kabe putlarla doldurulmuş; Mekke, putperestliğin merkezi hâline gelmişti.

16 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Ayrıca Kabe ve çevresinin güvenli oluşu nedeniyle Arabistan'daki kabileler, taptıkları putları getirip buraya koyar, senenin belli günlerinde bu putları ziyarete gelirlerdi

17 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Kabe'yi ziyarete gelenler, Mekke'de kurulan panayırlarda alışveriş yaparlardı. Bundan dolayı Mekke halkı, ticaret yaparak geçimlerini kazanırdı.

18 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Araplar arasında şiir ve güzel söz söyleme sanatı (hitabet) oldukça ileri durumdaydı. Kurulan panayırlarda şiir yarışmaları düzenlenir, dereceye giren şiirler Kabe'nin duvarına asılırdı. Sözlü edebiyat geleneği gelişmiş olmasına karşın, okuma yazma bilenlerin sayısı azdı.

19 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Arabistan'da halk, hürler ve köleler olmak üzere iki sınıfa ayrılmıştı. Köleler ve yoksullar eziliyor, adalete önem verilmiyor, güçlü olanlar daima haklı sayılıyordu. İnsan hakları hiçe sayılıyor, kadına toplum içinde söz hakkı tanınmıyor ve mirastan mahrum bırakılıyordu. Erkek çocuk doğurmayan kadına değer verilmiyordu.

20 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Kız çocuğu olan babalar, bunu utanılacak bir durum olarak kabul etmekteydiler. Hatta bazıları kız çocuklarını diri diri toprağa gömüyordu. Kuran'da bu durum şöyle dile getirilmiştir;

21 AYET "Onlardan birine bir kızı olduğu müjdelendiği zaman öfkelenmiş olarak yüzü kapkara kesilir... Verdikleri hüküm ne kadar kötüdür!"

22 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
İslam’dan önce Arap Yarımadası'nda; içki, kumar, hırsızlık, tefecilik, falcılık gibi kötü alışkanlık ve davranışlar yaygınlaşmıştı. Tüm bu nedenlerle bu döneme "Cahiliye Dönemi" denilmektedir.

23 1. HZ.MUHAMMED’İN DOĞDUĞU ORTAM
Bütün bu olumsuzlukların yanında, Araplar arasında cömertlik, Konukseverlik, Cesaret, Sözünde durma, Düşmanları bile olsa Kendilerine sığınanları koruma gibi bazı güzel davranışlarda bulunanlar da vardı.

24 İSLAMIN DOĞDUĞU ORTAM SOSYAL ORTAM EKONOMİK ORTAM KÜLTÜREL ORTAM DİNİ
GÖÇEBE VE YERLEŞİK HAYAT HAYVANCILIK ŞİİRE ÖNEM VERİLMESİ PUTPERESTLİK İNSANLARIN SINIFLARA AYRILMASI TİCARET OKUR YAZARLIĞIN AZLIĞI HRISTİYANLIK İÇKİ VE KUMARIN YAYGIN OLMASI TARIM SÖZLÜ KÜLTÜRÜN YAYGINLIĞI YAHUDİLİK İNSAN HAKLARININ ÇİĞNENMESİ KERVANCILIK HANİFLİK KAN DAVALARI MECUSİLİK


"ÖĞRENME ALANI HZ. MUHAMMED." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları