Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PİŞİRME BÖLÜMÜNDE BULUNAN EKİPMANLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PİŞİRME BÖLÜMÜNDE BULUNAN EKİPMANLAR"— Sunum transkripti:

1 PİŞİRME BÖLÜMÜNDE BULUNAN EKİPMANLAR

2 Kuzine Mutfağın temel aracı.
Eskiden bütün pişirme işleri yalnızca bir tek üniteden oluşan klasik kuzinelerde yapılırdı. Artık kuzinelere çeşitli pişirme elemanları eklenmektedir.

3 Açık alevli ateş kısmı (kuvvetli ısı veren kısım veya direk ateş)
Bir kuzine en azından üç kısımdan oluşur Açık alevli ateş kısmı (kuvvetli ısı veren kısım veya direk ateş) Ateşin plaka ile kapali kısmı (ortası kızgın, kenarlara doğru ısının azalması) Fırın kısmı

4 Bazı mutfaklarda kuzineye çeşitli pişirici ve ısıtıcı elemanlar eklenmektedir.
Örneğin: Kaynatma kazanı ve Kızartma tavası Fritöz Izgara Salamander Benmari

5 Ayrı fırınlar Bu fırınlar kuzinenin yanına veya ayrı bir yere monte edilebilir. Değişik tarzda tarzda çalışan ayrı fırın modeli vardır. Geleneksel fırınlar Konveksiyonlu fırınlar Buharlı-konveksiyonlu fırınlar

6 Buharlı pişiriciler Profesyonel mutfaklarda çeşitli modelleri kullanılmaktadır. Bu pişiriciler buhar basıncına göre sınıflanabilir.

7 Basınçsız buharlı pişiriciler
Basınç 0. Buhar sıcaklığı 100°C civarında Yaptığı işler; Nazik gıdaları pişirir (balık filetosu),Hazır yemekleri ısıtır, Pişmiş yemekleri sıcak tutar, Bazı yeşil sebzeleri pişirir, Hatırlatma: Bu cihazın gördüğü işler sınırlı ve pişirme süresi de diğer buharlı pişiricilerden uzundur.

8 Basınçlı buharlı pişiriciler
Az basınçlı buharlı pişiriciler: Buhar basıncı 0,3 ile 0,5 bar arasıdır. Bu da buhar sıcaklığının 104 ile 109°C arası olduğunu gösterir. Pişirme süresi geleneksel suda pişirmeden daha hızlıdır. Büyük çaptaki yiyecekleri pişirir.

9 Yüksek basınçlı buharlı pişiriciler: Buhar basıncı 1 bar'dır
Yüksek basınçlı buharlı pişiriciler: Buhar basıncı 1 bar'dır. Bu da buhar sıcaklığının 120°C olduğunu gösterir. Pişirme süresi çok hızlıdır. Üç basınçlı buharlı pişiriciler: Bazı firmaların ürettiği bu cihazlar buharda pişebilir bütün yiyeceklerin pişimini sağlar. Yani 3 ayri basınçta da çalışabilir; basınçsız, 0,4 bar ve 1 bar.

10 Hatırlatma: O Bar=100°C; 0,2 Bar=105°C; 0,4 Bar=109°C; 0,6 Bar-113°C; 0,8 Bar=117°C; 1 Bar=120°C; 2 Bar=138°C

11 Mikrodalga Fırın Yiyecekleri içten başlayarak dışa doğru ısıtır veya pişirir. Fırının içi ısınmaz. Yalnızca yiyecek ısınır. çok hızlı ve pratiktir. Bu sistemin kızartma özelliği yoktur.Pişirirken yiyecekleri kurutur ve dengeli pişirmez. Daha çok ısıtma ve defrost işlerinde kullanılır

12 Ancak, pişmesi tamamlanmamış bir yiyeceğin pişirmesi yapılabilir.
Mikrodalga fırının en iyi özelliği soğumuş bir tabak yemeği, hiçbir işlem yapmadan yarım dakikada ısıtmasıdır

13 Kaynatma Tenceresi (islim kazanları)
Paslanmaz çelikten yapılan tencereler kare, dikdörtgen veya silindirik olabilir. Bu tencerelerin üzerinde sıcak-soğuk su musluğu, önünde (yerde) ızgaralı atık su gideri vardır. Devrilir veya sabit olanları vardır, kapakları ilişiktir. Bu tencereler kuzineye bitişik veya kuzineden ayrı bir yerde olabilir.

14 Kendilerine ait bir ısınma sistemi ile ısınırlar:
Üç çeşit kaynatma tenceresi vardır: 1-Doğrudan ısınan tencereler 2- Dolaylı yoldan ısınan tencereler 3- Basınçlı tencereler (düdüklü tencere usulü)

15 Devrilir Tava Çok derin olmayan, dibi düz ve kare şeklinde, kapaklı bir araç. Bu tavalar devrilir veya sabit olabilir. Devrilme işi bir manivela tarafından yapılır. Doğal olarak devrilenler daha pratik.

16 Bu araç kuzineden ayrı bir yere de monte edilebiliyor.
Bu büyük kapasiteli tavalar sote, kavurma, kaynatma vb. işleri yapar. Orta ve yüksek kapasiteli mutfaklar için çok gerekli bir ekipmandır.

17 Fritöz Çoğu mutfaklarda kızartma tenceresi yerine fritöz kullanılır.
Fritözler konforlu, emniyetli ve modern, Genelde paslanmaz çelikten yapılır.

18 Izgaralar Her mutfakta mutlaka bulunur
Dumanların yayılmaması için davlumbazın altına yerleştirilmelidir. Eğer ızgarada kömür yanıyorsa bacanın çok iyi çekmesi gerekir.

19 Salamander Salamander kapağı olmayan bir fırına benzetilebilir.
Göz hizasına gelecek şekilde kuzinenin üzerinde bir yere monte edilir.

20 Sıcaklığı üstten aşağıya doğru verir
Sıcaklığı üstten aşağıya doğru verir. Bu üstten verilen sıcaklık çok kuvvetli olduğu için yemeği bir anda kızartır. Bu cihaz genelde lüks otel ve lokanta mutfaklarında bulunur.

21 Benmari Genelde kuzineye bitişik ve yemek servisinin yapıldığı tarafta olur. Bu araç sosların ve bazı yemeklerin sıcak korunmasını sağlar.

22 Gazlı ve elektrikli modelleri olup, gazlı benmarilerde brülör, elektrikli benmarilerde rezistans ile ısıtılan suyun sıcaklığı termostatik kumanda ile kontrol altında tutulur. Gastronorm kaplara uyumlu ve paslanmaz çelikten olanlar tercih edilmelidir.

23 MUTFAK DEPOLARI Mutfakta bulunan soğutucular en azından
5 ayrı üniteden meydana gelmesi gerekir. 1-Kasap dolabı:Etler(sığır,dana, kuzu, tavuk, sakatat, pişmiş etler vb). Saklama derecesi: 0 ile +3°C arası. 2- Balık dolabı:Balıklar. Buz arasında veya Nemli ortamda -1 ile +2°C arası. 3- Sebze dolabı:+6 ile +8°C arası

24 ile+8°C arası. Ayrı bir soğutucu ünite.
4- Tereyağı, süt, peynir, yumurta, vb. +6 ile+8°C arası. Ayrı bir soğutucu ünite. 5-Derin dondurucu: Donmuş gıda maddeleri. -18 ile -25°C arası.

25 Soğutucu ünitelerin konumu ve yerleri
Mutfağın çalışma alanlarına yakın olmalıdır. Bu mutfak depolarının içindeki rafların, hijyen kurallarına uygun ve paslanmaz metalden yapılmış olması gerekir.

26 Tek kapılı buzdolabı, Çift kapılı buzdolabı: Hazırlanacak maddeleri ve çeşitli yiyecekleri saklamak için gastronom uyumlu buzdolabı. Tezgah tipi buzdolabı:Ordövr veya pastanede Çalışma tezgahı olarak kullanılır. içinde hazırlıklar saklanır. Sandık tipi derin dondurucu:-18 ila -25 C°'de çalışırlar. Donmuş yiyecekleri saklamak için günümüzde, çok gereklidirler.

27 Diğer Mutfak Ekipmanları
Sıcaklık Dolabı : Bu araç yardımcı bir araç olup, tabak ısıtmada, bazı hazır yemekleri sıcak tutmada, hamur mayalamada vb işlerde kullanılabilir. Lokantalarda kesinlikle bulunması gerekir

28 Termoport(Thermopot):Yemek taşıma kaplarıdır
Termoport(Thermopot):Yemek taşıma kaplarıdır. Bu araçlar gastronom ölçülerde olup, Hijyen kurallarına uygun şekilde yemeklerin taşınmasını sağlar.

29 Cafin dish (şofindiş):Açık büfelerde
yemekleri sıcak muhafaza etmek için kullanılır. Açık büfe veya ziyafet veren yerlerde bu ekipmanların kesinlikle bulunması gerekir.

30 Sıcak muhafaza banket arabası: Ziyafet yemeklerinin çabuk ve sıcak dağılımını sağlar. Tepsi taşıma arabası:Bu araç genelde soğuk mutfakta ve banket mutfağında kullanılır. Tabak istif arabası: Ziyafetler için hazırlanan soğuk yemekleri istif etmek için kullanılır.


"PİŞİRME BÖLÜMÜNDE BULUNAN EKİPMANLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları