Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim"— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim

2 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim
İletişim nedir? Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır.

3 ilgili neler söyleyebilirsiniz?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim Her canlı değişik yöntemlerle iletişim kurar, Örneğin hayvanlar kimi zaman birbirlerini koklayarak kimi zaman  da çeşitli sesler çıkartarak iletişim kurarlar. İletişim ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? 1 Diğer canlılardan farklı olarak insanlar konuşma ve dinleme yeteneğine sahip olduğundan iletişimi geliştirme şansına sahiptir 2 İletişimde en önemli husus, ETKİLİ İLETİŞİM YÖNTEMLERİ’dir 3

4 Başlıca İletişim Kurma Yöntemleri Nelerdir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim 1-Sözlü İletişim:  Karşılıklı konuşmaya dayalı iletişimdir. Başlıca İletişim Kurma Yöntemleri Nelerdir? 1 2-Yazılı İletişim: Yazı yoluyla sağlanan iletişimdir. Not, mektup, gazete, dergi ve kitaplardaki yazılar veya yazılı işaretler aracılığı ile yapılan iletişimdir. 2 3-Vücut Dili İletişim: Jest, mimik ve çeşitli hareketlerle sağlanan iletişimdir. Sözsüz veya Beden dili ile iletişim de denilebilir. 3

5 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim
Meltem hanım, akşam iş çıkışı evine giderken yolda trafik kazası geçirir. Araçta eşi ve çocukları da vardır. Kazayı yara almadan atlatmıştır ama çok korkmuştur. Ertesi gün işe geldiği zaman kazanın etkisini üzerinden atamadığını gören arkadaşları dinlenme saatinde ona yardımcı olmaya çalışmıştır. İletişimi başlatmanın ilk aşaması nedir? Çok iyisin… Ben yine de olaylardan uzaklaşmak için bugün çalışacağım… Arkadaşım, bugün çok üzgün görünüyorsun. İstersen senin yerine işleri ben halledeyim. Buna göre; Kendimizi ve çevremizi, çevremizdeki insanları tanımak, anlamak iletişimi başlatmanın ilk aşamasıdır

6 Bıktım artık bu kavgalardan!
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim Belli bir ortamda yaşanan anlaşmazlıkların, kırgınlıkların ve hoş karşılanmayan durumların ortaya çıkmasının en önemli nedeni sizce ne olabilir ? Bıktım artık bu kavgalardan! Kavgalarımızın en önemli nedeni birbirimizi anlayamamak…Yani iletişimsizlik…

7 Dinlemenin Önemi nedir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim Dinlemek, dinlemeyi bilmek bir sanattır. Bazı anne babalar çocuklarını veya çocuklar anne, babalarını, öğretmenlerini dinliyor görünürler ama dinlemezler. Birbirlerini dinlemedikleri için de bir çok anlaşmazlık ortaya çıkabilir. Dinlemenin Önemi nedir? Dinlemeyi olumlu etkileyen davranışlar ♦ Dinleyici, tüm dikkatini vererek karşısındakini dinler. ♦ Göz teması kurar. ♦ Konuşan kişinin sözünü kesmeden dinler. ♦ Dinlerken başka bir işle uğraşmaz. ♦ Konuşmacının sözlerine ve sözsüz mesajlarına dikkat eder. Dinlemeyi olumsuz etkileyen davranışlar ♦ Konuşan kişiye alaycı veya sorgulayıcı bir biçimde bakar. ♦ Gözlerini sık sık konuşan kişiden kaçırır. ♦ Sık sık konuşmacının sözünü keser. ♦ Dinlerken, eliyle de başka bir işle uğraşır. ♦ Konuşmacıdan çok uzakta durur.

8 Etkili Bir İletişimde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim 1-Bireyin Kendini Tanıması: Kendisini tanıyan ve sahip olduğu özelliklerin farkında olan bir kişi çevresindeki insanları daha kolay algılar ve tanır, onlarla daha kolay ve uyumlu bir iletişim sağlar. Etkili Bir İletişimde Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 2-Etkili Anlatım: Karşımızdaki insanlarla konuşurken; 2a-Konuşurken doğal olmalıyız, yapmacık konuşma ve hareketlerden kaçınmalıyız. 2b-Dinleyici ile göz teması kurarak onun zihnine ve gönlüne girmeye çalışmalıyız, ona pozitif enerji vermeye çalışmalıyız. 2c-Ses tonumuzu sürekli olarak konuşmamızın içeriğine göre ayarlamalıyız, tek düze bir konuşma insanın dikkatini çekmez. 2d-Kullandığımız kelime ve cümlelerin karşımızdaki insanların anlayabileceği düzeyde olmasına dikkat etmeliyiz. 2e-Jest ve mimiklerimizi, bedenimizi konuşmamızın içeriğine uygun olarak kullanmalıyız. Konuşma süresini uzun tutarak dinleyenleri sıkmamalıyız. 3-Etkili Dinleme: Etkili bir dinleme yapabilme için; 3a-Konuşmacı ile göz teması sağlamalıyız, kendimizi rahat ve hafif tutmalıyız. 3b-Kendimizi rahat ve hafif tutmalıyız. Karşımızdaki insan konuşurken “evet”, ”demek öyle”,”gerçekten mi?” gibi tepkiler vererek onu dinleme isteğimizin olduğunu ona hissettirmeliyiz. 3c-Konuşmacıyı dinlerken empati kurmalı, kendimizi onun yerine koymalıyız. 3d-Asla konuşmacının sözlerini kesmemeliyiz, sorularımızı ve eleştirilerimizi sona saklamalıyız. 4-Empati Kurma: Kendimizi onun yerine koyma anlayışıdır. Karşımızdakinin gözüyle olayları anlayabilme durumudur.

9 İletişimi Kolaylaştıran Davranışlar neler olabilir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim ♦ Herkesin kendi isminin özel olduğunu unutmayın. ♦ Az konuşup çok dinleyin ♦ Az kelime ile çok şey anlatın ♦ Ben dili ile konuşmaya dikkat edin. ♦ Kendinizi karışınızdaki kişinin yerine koyarak düşünün. ♦ Sizin gibi düşünmeyenleri aşağılamayın. ♦ Her şeye "evet" demeyi bırakıp "hayır" demeyi öğrenin. Sabırlı olun. ♦ Duygularınızı açık ve net ifade edin. Başkalarının da haklı olabileceğini kabul edin. ♦ İyi bir şey yaptıklarında insanları takdir edin. İletişimi Kolaylaştıran Davranışlar neler olabilir?

10 İletişimi Zorlaştıran Davranışlar neler olabilir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim ♦ Ön yargılı davranmak ♦ İnsanları başkalarıyla kıyaslamak ♦ Konuşurken başka bir şeyle uğraşmak. ♦ Emir vererek konuşmak. ♦ Tehdit etmek. ♦ Suçlayıcı sözler söylemek. ♦ İnsanların fikirlerini önemsememek. ♦ Karşınızdaki insanı yönlendirmeye çalışmak. ♦ Anlamadan eleştirmek. ♦ Karşınızdakini incitici yargılarda bulunmak. ♦ Dinlemeden teselli etmek, ya da konuyu değiştirmek. ♦ Karşınızdakine isim takıp alay etmek. ♦ Uzun nutuklar çekmek. ♦ Ahlak dersi vermeye çalışmak. ♦ Sürekli "Sen dili" ile konuşmak. ♦ Konuya karşınızdakini suçlayarak başlamak. ♦ Öğüt vererek konuşmak İletişimi Zorlaştıran Davranışlar neler olabilir?

11 Sen Dili ve Ben Dili nedir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim BEN DİLİ:  Günlük konuşmalarımızda ne düşündüğümüzü ve ne hissettiğimizi birinci tekil kişi ağzından aktaran konuşma şeklidir. Konuşmalarımızda “ben”li ifadeler kullanırsak hem karşımızdaki insanları kırmamış hem de kendimizi daha iyi ifade etmiş oluruz. Kısacası ben dili bize şu yaraları sağlar: 1. Karşımızdaki kişiyi savunmaya yönlendirmez. 2. Kişiyi suçluluk duygusu içinde bırakmaz. 3. Duygunun nedeni net şekilde ortaya konduğundan sağlıklı iletişim oluşur. 4. Ben dilini kullanan kişi karşısındakini düşünmeye yönlendirir. 5. İletişim sorununu ortadan kaldırarak anlaşmazlık olmasını engeller. 6. İnsanlar arasında iletişimi kuvvetlendirir. Sen Dili ve Ben Dili nedir? SEN DİLİ: Karşımızdaki kişiyi suçlayan bir konuşma şeklidir. Cümleler sürekli ikinci şahsa göre çekimlenir. Sağlıklı bir konuşma tarzı değildir. Sen dilinin olumsuz özellikleri şu şekilde sıralanabilir: 1. Kişiye kendini suçlu hissettirir. 2. Davranışa değil kişiye yöneliktir. 3. Karşımızdaki insanı savunmaya yönlendirir. 4. Tekrardan iletişim kurma isteğini ortadan kaldırır. 5.İnsanların kalbini kırar, kişiyi üzer. 6. Problemin neyden kaynaklandığının anlaşılmamasına sebep olur.

12 Sen Dili ve Ben Dili nedir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim Sen Dili ve Ben Dili nedir? “Sen” dili:  Sen hatalısın! Çok yanlış davranıyorsun! “Ben” dili:  Senin bu davranışın beni incitti, üzüldüm!  ……………… “Sen” dili: Çok kabasın! Her zaman sözümü kesiyorsun! “Ben”dili: Bir şey söylemeye başlayıp ta bir türlü sonunu getiremediğim zaman çok rahatsız oluyorum. …………………. “Sen” dili: Kes şunu!! Çekiştirip durma kolumu!! “Ben” dili: Kolumun çekiştirilmesinden hoşlanmıyorum.

13

14


"İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bir Arada Yaşamanın Temeli : İletişim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları