Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM ENGELLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM ENGELLERİ."— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİM ENGELLERİ

2 İLETİŞİM Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarına iletişim diyebiliriz.”

3 İLETİŞİMSİZLİK Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.”

4 İLETİŞİM ENGELLERİ Kişinin kendinden yada karşıdaki kişiden kaynaklanan iletişim kurmayı engelleyen bazı tutum ve davranışları iletişimin kopmasına ve yanlış anlamalara neden olur; iletişimi bozan tutum ve davranışları iletişim engelleri olarak ifade edebiliriz.

5 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişime beden diliyle destek vermemek.
İletişimde alıngan tavır sergilemek. İletişimde emir vermek/zorlamak. İletişimde özgüven eksikliği. İletişimde önyargılı olmak. İletişimde lakap takmak. İletişimde ben merkezcilik. İletişimde sen dili kullanmak. İletişimde duyarsız davranmak.

6 İLETİŞİMSİZLİK Aile içinde iletişimsizlik: Aile bireylerinin birbirini dinlemediği ve iletişim paylaşımını gerçekleştiremediği durumdur.

7 İLETİŞİMSİZLİK Arkadaş ilişkilerinde iletişimsizlik: Arkadaşların birbirini dinlemediği ve iletişim paylaşımını gerçekleştiremediği durumdur.

8 İLETİŞİMSİZLİK Sınıfta iletişimsizlik: Öğrencilerin birbirini ve öğretmeni dinlemediği ve iletişim paylaşımını gerçekleştiremediği durumdur.

9 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişime beden diliyle destek vermemek: İletişim kurduğumuz kişiye dönük olmamak, konuşmanın içeriğine uygun tepkileri vermemek, yüz ve beden hareketlerimizle iletişimi desteklememek iletişimin istenilen düzeyde kurulmasını engelleyebilir.

10 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişimde alıngan tavır sergilemek: Hoşumuza gitmeyen bir durumu, ilgili kişiye uygun bir şekilde iletmek yerine alınganlık göstermek yada küsmek problemin çözülmesine imkan vermediği gibi iletişim kurmayı da engelleyebilir.

11 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişimde emir vermek/zorlamak: İletişimin saygıya dayalı eşit koşullarda olmaması, iletişimi engelleyebilir. İletişimde karşı tarafın kişisel kararını verme hakkı unutulmamalıdır.

12 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişimde özgüven eksikliği: İletişim kuran kişinin kendine güvenmemesi iletişimin devamı için istemediği durumları yada davranışları kabul etmesine neden olabilir; bu da iletişimin istenilen düzeyde olmasını engeller.

13 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişimde önyargılı olmak: İnsanlara yada durumlara önyargılı yaklaşmak olumlu iletişim kurma şansını engelleyebilmektedir. Farklılıklar hoşgörüyle karşılanmalı ve şans verilmeli.

14 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişimde lakap takmak: İletişim kurmak istediğimiz kişilere kendi isimleriyle hitap etmeme iletişimin engellenmesine neden olabilir.

15 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişimde ben merkezcilik: İletişim eşit paylaşımı içermelidir; bir tarafın sürekli dinleyici yada konuşmacı olması iletişimi engelleyebilir.

16 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişimde sen dili kullanmak: Yaşanan bir problemi karşıdaki kişiye suçlayıcı ve yargılayıcı cümlelerle iletmek, kişinin kendini savunmasına ve iletişimin kopmasına neden olabilir.

17 İLETİŞİM ENGELLERİ İletişimde duyarsız davranmak: Duruma yada kişiye karşı duyarsız ilgisiz yaklaşmak iletişimin derinleşmesini engelleyebilir. Empati kurmayı engeller.


"İLETİŞİM ENGELLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları