Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi"— Sunum transkripti:

1 Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Donanım ve Yazılım Teknolojiler

2 Donanım ve Yazılım Teknolojiler
Bilgisayar denince birbirini tamamlayan iki kavram akla gelir. Bunlar; 1- Birincisi donanım 2- İkincisi ise yazılımdır. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM

3 DONANIM ( Hardware) Bilgisayarın bünyesinde bulunan her türlü mekanik ve elektronik cihazlara donanım denir. Kısacası bilgisayarların elle tutulabilir fiziksel kısımlarına donanım denilmektedir.

4 DONANIM BİRİMLERİ 1- CPU (Central Processing Unit, Merkezi İşlem Birimi) İşlemci: CPU genellikle bilgisayarın beyni olarak tanımlanır. Çünkü tüm işlemler CPU tarafından yapılır. CPU aritmetiksel ve mantıksal olarak 2 kısımda oluşur.

5 DONANIM BİRİMLERİ 2- Harddisk (Sabit Disk):
Bilgisayarlarda bilgi depolama birimidir. Sabit diskler büyük miktarda bilgiyi uzun süreli olarak saklamak için kullanılır. Bilgisayar kasasının içinde kendileri için ayrılmış yuvalara yerleştirilirler. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde taşınabilir harddisklerde üretilmektedir.

6 DONANIM BİRİMLERİ 3- Ram (Random Access Memory. Rasgele Erişimli Bellek): Herhangi bir noktasına doğrudan erişilebilen bellek tipidir. Kapasitesi ne kadar büyük olursa bilgisayar o kadar hızlı işlem yapar. NOT: Elektrik kesildiğinde üzerindeki bilgiler silinir. 4- Rom (Ready Online Memory. Sadece Okunabilir Bellek): Sadece okunur bellektir. İçerdiği verilerin üzerine sadece bir kere yazıldığı ve bir daha değiştirilemediği bellek tipidir. NOT: Elektrik kesildiğinde üzerindeki bilgiler silinmez.

7 DONANIM BİRİMLERİ 5- Anakart ( Mainboard ):
Bilgisayarlardaki temel devre ve bileşenleri üzerinde bulunduran karttır. Kısacası bilgisayarda kullanılan bütün donanımların üzerinde bulunduran ya da ona bağlanan donanım birimine anakart denir.

8 DONANIM BİRİMLERİ 6- Ses Kartı:
Bilgisayarın sesi işlemesini sağlayan karttır. Bir ses kartı olmadan bilgisayar sadece bip sesleri çıkarabilir.

9 DONANIM BİRİMLERİ 7- Ekran Kartı:
Bilgisayarın görüntüyü işlemesini sağlayan donanımdır. 8- Ethernet Kartı: Bilgisayarı modeme ve diğer bilgisayarlara bağlamaya yarayan donanımdır.

10 DONANIM BİRİMLERİ 9- Kasa:
Bilgisayar içinde bulunan donanımların bir arada bulunmasını sağlayan donanımın adıdır. 10- Fare ( Mouse):

11 DONANIM BİRİMLERİ 11- Klavye ( Keyboard ):
Bilgisayarın bilgi girişinde kullanılan ve daktiloya benzeyen parçası. Klavyeler harflerin dizilişine göre farklı tiplerde olabilirler. Sol üstte bulunan harf Q ise Q klavye F ise F klavye olarak adlandırılır. F klavyede harfler Türkçe daktilolarda düzenledikleri şekildedirler.

12 DONANIM BİRİMLERİ 12- Yazıcı (Printer): 13- Tarayıcı (Scanner):
Bilgisayardaki yazı ya da resimleri kağıda basmak için kullanılan donanımdır. 13- Tarayıcı (Scanner): Her hangi bir yazıyı ve ya resmi kağıt üzerindeki haliyle bilgisayara aktaran donanımdır.

13 YAZILIM Bilgisayarda kullanılan her türlü programa yazılım denir. Bu yazılımlar aşağıdaki gibidir. 1- İşletim Sistemi Yazılımları: İşletim sistemi, bilgisayarın ilk açılma anından kapanana kadar kullanıldığı sürece görev yapan ana yazılımdır.

14 YAZILIM 2- Uygulama Yazılımları:
Uygulama yazılımları belirli konulardaki problemlerin çözümüne yönelik olarak programlama dillerinden biri ile yazılmış programlardır. Değişik amaçlara yönelik yüzlerce uygulama programı vardır. Örneğin; Office programları (Word, Excel, Powerpoint vs.), photoshop, winamp, flash, oyunlar, antivirüs programları vs.

15 YAZILIM 3- Programlama Dilleri:
Uygulama yazılımlarının ve işletim sistemlerinin yazılması, oluşturulması için kullanılan programlardır. Örnek: Java, Delphi, Pascal, C++,Visual Basic vs.

16 YAZILIM Kullanım Haklarına Göre Yazılım Çeşitleri
Lisanslı Yazılım: Kullanabilmek için lisans hakkının satın alınması gereken programlardır. Örnek: Office Programları Demo Yazılım : Özellikleri kısıtlanmış, tanıtım amaçlı yazılımlardır. Paylaşılan Yazılım : Tanıtım amaçlı bir süreliğine (30 gün,15 gün vs) ücretsiz kullanılabilen, süre bitiminde lisans hakları satın alınmak koşuluyla kullanılabilen yazılım türüdür. Freeware (Bedava) Yazılımlar : Kullanıcıdan ücret talep etmeksizin cd, disket, internet vasıtasıyla dağıtılarak kullanılan programlardır. Beta Yazılımlar : Yazılımın ilk sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir.

17


"Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları