Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FULYA KARAYAZI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FULYA KARAYAZI."— Sunum transkripti:

1 FULYA KARAYAZI

2 CEO:C. Douglas Mcmillon (01 Şub 2014–) Kurucu:Sam Walton
CEO:C. Douglas Mcmillon (01 Şub 2014–) Kurucu:Sam Walton Kuruluş:2 Temmuz 1962, Rogers, Arkansas, ABD Genel merkez:Bentonville, Arkansas, ABD Yan Kuruluşlar:Sam's Club,Asda,Walmart Kanada,Vudu, Walmex,Diğer Ülke:Amerika Birleşik Devletleri

3 Wal Mart Stores Inc. Sam Walton tarafından kurulmuş dünya çapında şubeleri olan bir Amerikan perakende satış yapan mağazalar zinciridir. Şirketin logusu da,sektöre yön veren diğer şirketlerin logolarında olduğu gibi zaman içinde birçok kez değişiklik gösterdi. 1964‘te Wal-Mart olarak değişen logo,2008’e kadar bu şekilde yazıldı. Şu an şirketin ismi yine arada çizgi olmadan kullanılıyor.

4 Wal Mart, adını kurucusu olan Sam Walton'un kısaltmasından alır
Wal Mart, adını kurucusu olan Sam Walton'un kısaltmasından alır yılında Arkansas'a bağlı küçük bir kasaba olan Bentonville'de Dime & Nickle Store isimli minik bir dükkân sahibi olan Sam Walton,ilk büyük mağazası olan Wal Mart'ını 1962 yılında Arkansas'ın şehir merkezinde açtı. (Bugün bu mağaza, firmanın yeni yerinin yanında,müze olarak kalmıştır.) 10 yıl sonra 1972 yılında Wal Mart,kendisine büyüyebilmesi için daha büyük paralar kazandıracak olan borsaya girdi.

5 Sam Walton’ın amacı düşük fiyatlarla daha fazla ürün satarak daha çok kullanıcıya ulaşmaktı ve bu fikri de kullanıcıların oldukça hoşuna gitmiş olmalı ki 1967 yılında Arkansas genelinde kısa sürede 24 mağaza açtı ve 12,6 milyon dolarlık satış yapma başarısını gösterdi.1968‘de de Arkansas’ın dışındaki ilk mağazasını açan şirket,büyümesine hız kesmeden devam etti.

6 Walmart o kadar hızlı büyüyordu ki 1970 yılında halka açılan şirketin hisse başına değeri 16,5 dolardı.Kurulduğu eyaletin dışına çıktıktan 4 yıl sonra,yani 1972 yılında ise 51 mağazaya ulaşmıştı bile ve o yıl toplamda 78 milyon dolarlık bir satış yapmıştı.

7 Asıl büyüme 1987 yılında Hypermarket adını verdiği,ilkinden defa daha büyük olan dev süpermarkete taşınmasıyla başladı.1991 yılında Meksika'nın başkenti Meksiko'daki Polanco semtinde ilk şubesini açtı.Rakibi olan Tesco İngiltere'de piyasayı ele geçirirken,WalMart da Meksika'da perakende satış yapan mağazalar konusunda ekonomiye hakim oldu.WalMart'ın yılında Almanya'ya yayılma çabaları sonuç vermedi ve şirketin binaları Metro Group'a satıldı.

8 1990 yılında Amerika’nın bir numaralı perakendecisi haline gelen şirket, yılında da yurt dışına ilk adımını attı. Meksikalı bir perakende şirketiyle ortaklık anlaşması imzalayan Walmart, böylelikle uluslararası arenaya açılma fırsatı yakalamış oldu. Şirket 90’larda büyümeye devam ederken, Sam Walton için yolun sonu göründü yılında hayata gözlerini yuman Walton, 1993 yılında şirketinin bir hafta içinde 1 milyar dolarlık satış yapışını göremedi.Sam Walton’ın ardından yönetim kurulunun başına ise Rob Walton geçti.

9 2000 yılına gelindiğinde ise şirket Amerika’daki tüketicilere internetten alışveriş yapma imkanı sunduğu Walmart.com’u yayına aldı.Kuruluşunun 38. yılında 1,1 milyon çalışanı olan şirketin, dünya genelindeki mağaza sayısı ise neredeyse 4000’e ulaşmıştı yılında Fortune 500 sıralamasında birinci sıraya yükselerek Amerika’nın en büyük şirketi ünvanını eline alan Walmart, Seiyu yaptığı yatırımla beraber Japonya pazarına da girmiş oldu.

10 2005 yılında Walmart, çevreci bir yaklaşım sergileyen biri Teksas’ta diğeri de Colorado’da olmak üzere iki yeni mağaza açtı.Bu mağazalarda rüzgar tribünleri, güneş enerji panelleri su soğutmalı buz dolapları,doğal yakıtla çalışan ısıtıcılar bulunmaktaydı.

11 Wal Mart 374,5 milyar dolar (2007) ciro ile Amerikan perakende piyasasını elinde bulundururken,dünyanın en fazla ciro yapan şirketi ünvanını da aldı.2009 yılı cirosu Milyar Dolara ,operasyonel karı 22,8 milyar Dolara ve net karı da 13.4 milyar Dolara ulaştı . Yine 2009 verilerine göre toplam varlıkları 163 milyar Dolar ve şirket değeri ise 65,285 Milyar Dolardır.Amerikan danışma ve araştırma şirketi Retail Forward'ın 2004 yılında yaptığı araştırmaya dayanarak yapılan hesaplamalara göre Wal-Mart 2010 yılına kadar 500 milyar dolar ciro yapacak. Şirket,2 milyon işçisi ile Amerika'nın en büyük sivil işçi çalıştıran kurumu olarak kayıtlara geçtİ.

12 2007’de online tarafa da yatırım yapmaya başlayan Sam Walton’ın şirketi,kullanıcılarına internette ödeme yapıp,ürünü mağazadan teslim alabilecekleri bir hizmet sunmaya başladı. Böylelikle kullanıcılar beğendikleri ürünleri internetten satın alabileceklerdi ve mağazaya sadece ürünlerini teslim almak için gideceklerdi.

13 2009’da Şili’ye açılan Walmart,bu yıl içinde toplam 400 milyar doların üzerinde satış yaparak bir rekor daha kırmayı başardı.2010 yılında Bharti Walmart ile Hindistan’a açılan şirket, 2011 yılında MassMart’ı satın alarak Güney Afrika’da da varlık göstermeye başladı. Yeni açıldığı pazarlardaki mağazalarla beraber ’in üzerinde mağazaya ulaşan şirketin şu sıralar ise 2,2 milyon çalışanı bulunmakta sonunda şirket 27 ülkede,haftada milyon kullanıcıya ulaşıyordu.

14 Walmart, fiziki mağazalarında yakaladığı başarıyı online mecrada yakalabilmiş değil ’deki satışlarının sadece %2’lik bir kısmı onlinedan geldi.Walmart, nline tarafını geliştirmek için dışarıdan şirketleri kiraladı; ancak yine de beklenen sonuçlar alınamadı. Online da son dönemlerde çok büyük bir çıkış yakalayan (AMAZON) şirket,teknolojiyi de arkasına alınca Walmart’ın online tarafını neredeyse silip süpürdü.Kullanıcıların da teknolojiyi yakından takip etmesi ve Walmart’ın fiziki mağazalarında ürünleri deneyip,mobil cihazlarından fiyat karşılaştırması yapan tüketiciler,internet üzerinde daha uygun fiyatlı ürünler bulabiliyorlardı ve bu da Walmart’ın hem online hem de fiziki mağazalarındaki satışları olumsuz bir şekilde etkiledi.

15 (Walmart mobil dünyaya ise 2011’de iPhone ve iPad uygulamasıyla giriş yaptı) 4263 şubesi çalışanı ile Amerika dışında 15 ülkede faaliyet göstermektedir Wal Mart 2008 de Amerika'da şube olmak üzere, Meksika,İngiltere,Japonya (Seiyu), Kanada ve Çin'de birçok şube açtı.Almanya ve Güney Kore'de piyasadan çekildi.

16 Walmart’ın hissedarları olan Walton ailesi dünyanın en zengin ailesi olarak biliniyor. 93 milyar dolarlık mal varlığına sahip olan ailenin en az hisseye sahip olan Nancy Walton Laurie’ın mal varlığı 2,7 milyar dolar.

17 TEŞEKKÜRLER


"FULYA KARAYAZI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları