Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017"— Sunum transkripti:

1 Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu Kapsamında Coğrafi İşaretlerle İlgili Getirilen Yenilikler ve Yapılan Değişiklikler Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017

2 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu
22 Aralık 2016

3 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu Coğrafi İşaretlere ilişkin Yenilik ve Değişiklikler
Başvuru hakkına sahip olanlarda değişiklik Geleneksel ürün adı koruması Değişiklik imkanı (Tescilin/başvurunun kapsamı ya da başvuru sahibi veya tescil sahipliğine ilişkin değişiklik yapılmasına ilişkin usul ve esaslar) Denetim sistemi etkinleştirilecektir.(Denetim raporlarının yılda bir sunulması, ayrıntılı düzenleme) Uzlaşma usulü Resmi Gazete yerine Bültende ilan, 3 ay (maliyetlerin azalması) Amblem düzenlemesi Karara itiraz prosedürü Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı kurulması

4 Başvuru hakkına sahip olanlarda değişiklik
555 Sayılı KHK 6769 sayılı Kanun Gerçek veya Tüzel kişiler Üretici grupları: Kanuni oluşumuna veya bileşimine bakılmaksızın aynı ürünün üreticilerinden oluşan birliği Ürünün tek bir üreticisi varsa, bu durumu ispat etmesi şartıyla ilgili üretici.

5 Geleneksel ürün adları koruması
Geleneksel ürün adlarına da koruma imkanı getirilmesi Menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az otuz yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan adlar, aşağıdaki şartlardan en az birini sağlaması halinde geleneksel ürün adı olarak tanımlanır. a) Geleneksel üretim veya işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanması. b) Geleneksel hammadde veya malzemeden üretilmiş olması.

6 İlan usulünde değişiklik ile maliyetlerin azalması ve sürecin kısalması
555 Sayılı KHK 6769 sayılı Kanun Resmi Gazete’de ve coğrafi işaret türüne göre yerel ve/veya ulusal gazetede yayınlanır. 6 aylık ilan süresi Maliyetler yüksek Resmi Marka Bülteni’nde ilan 3 aylık ilan süresi

7 Amblem kullanımı Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adlarında resmi amblem kullanımı ile tüketicilerde farkındalık artırılacaktır. Kullanım coğrafi işaretler açısından zorunlu olacaktır.

8 Değişiklik İmkanı 555 Sayılı KHK 6769 sayılı Kanun
Tescilin/başvurunun kapsamı ya da başvuru sahibi veya tescil sahipliğine ilişkin değişiklik imkanı bulunmamaktadır. Tescilin/başvurunun kapsamı ya da başvuru sahibi veya tescil sahipliğinde değişiklik yapılması imkanı getirilmiştir.

9 İtiraz Prosedürlerine İlişkin Yenilikler
Uzlaşma usulünün getirilmesi Karara itiraz prosedürünün getirilmesi Tüm itirazların YİDK tarafından incelenmesi

10 Coğrafi İşaretler Dairesi
Başkanlığı Kurulması Kurulacak Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı ile idari kapasitenin ve kurumsal etkinliğin artırılması hedeflenmektedir.

11 Denetim Sistemine İlişkin Yenilikler
555 Sayılı KHK 6769 sayılı Kanun Denetim raporları 10 yılda bir TPE sunulması Denetim sistemi etkinleştirilecektir. Daha ayrıntılı düzenlemeye gidilmiştir. Denetim raporlarının yılda bir sunulması öngörülmüştür.

12 Denetim Madde 49 Denetim; ürünlerin üretimi, piyasaya arzı veya dağıtımı aşamalarında veya ürün piyasada iken kullanımının tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimine ilişkin her türlü faaliyeti kapsar. Başvuruda belirtilen ve Kurum tarafından yeterliliği onaylanan denetim mercii yetkilidir. Sicilde yer alan denetim merciinde değişiklik, Kurumun onayı ile yapılabilir. Denetim raporları, tescilin Bültende yayımlandığı tarihten itibaren yılda bir Kuruma sunulur. Şikayet halinde her zaman istenebilir. Denetim raporlarının eksikliği halinde 43 üncü madde uygulanacaktır. Tescil ettiren, denetime ilişkin masrafları denetlenenlerden talep edebilir. Denetime ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecektir.

13 Dikkatiniz için teşekkürler…


"Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları