Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır."— Sunum transkripti:

1 İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır.

2 1)VAJİNA (Kolpos) Vulva ile uterusu birbrine bağlayan,ön duvarı 7 cm, arka cduvarı 9 cm uzunluğunda, yaklaşık 4 cm çapında bir kanaldır. İçten dışa doğru epitel, düz kaslar ve bağ dokusundan oluşur. Serviksin vajina içinde kalan bölümüne ‘’portio’’ adı verilir. Portio ile vajina duvarları arasında girintiler oluşur. ‘’Forniks’’ adı verilen bu girintiler ön, arka ve yanlar olmak üzere dört adettit. Bunların içinde en derini arka fornikstir. Koitus sırasında spermler arka fornikste birikir. Forniksler vajinal muaynede iç üreme organlarının değerlendirilmesinde de kullanlır.

3 2) UTERUS (Metra - Histera- Rahim)2) Pelvisin ortasında baş aşağı yassı armut şeklinde içi boş, kaslı bir organdır. Uzunluğu 7-9 cm, genişliği3-4 cm,kas duvarı kalınlığı 1-2 cm, ağırlığı 60 g kadardır. UTERUSUN GÖREVLERİ Döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için uygun ortam hazırlamak, Gebelik ürününü korumak ve beslemek, Doğum eyleminde fetüs ve plasentanın atılmasını sağlamak, Adet kanamasını oluşturmak.

4 UTERUS BÖLÜMLERİ Uterus, serviks ve korpus olmak üzere iki bölüme ayrlır. SERVİKS ( kollum/boyun) Uterusun ⅓ bölümünü oluşturan ve orta sertlikte (burun ucu kıvamında) bir yapıdır. Portio, vajina gibi çok katlı yassı epitelle örtülüdür. İstmus, servikal kanalın korpus ile birleştiği bölüme denir.

5 Korpus (Gövde) Uterusun ⅔ üst bölümüdür. Uterusun Tabakaları 1)Endometriyum: Uterusun en iç tabakasıdr. 2)Myometriyum: Uterusun kas tabakasıdır. 3)Perimetriyum (seroza): Sinir, damar ve lenf ağları bakımından oldukça zengindir.

6 3) TUBA UTERİNA (Fallop Boruları-Salpinks- Tüpler) Tubalar uterusun üst köşelerine bağlı boru şeklinde iki organdır. İç yüzeyleri mukoza, dış yüzeyleri periton ile kapalıdır. Her bir tuba dört bölüme ayrılır. 1)İntramural veya İnterstiyel Bölüm 2)İstmus 3)Ampulla 4)İnfundibulum

7 TUBANIN GÖREVLERİ Tubanın Görevleri 1) Spermlerin geçişi için bir yol oluşturmak, 2) Ovumu yakalayıp içine almak, 3) Döllenme için uygun ortam hazırlamak 4) Döllenmiş ovumun beslenmesini sağlamak 5) Döllenmiş ovumu uterusa taşımak

8 4) OVER (Ovaryum- Yumurtalık ) Hafif yassı, yüzeyi girintili çıkıntılı, görünümü olarak bademe bezeyen organdır. İki adet olup pelvis boşluğunun yan taraflarında tubaların fimbriyal uçlarına yakın olarak bulunur. Over uzunluğu 4-5 cm eni 2-3 cm kalınlığı 1-2 cm ağırlığı 7-14 kg kadardır Over dışta korteks, içte medulla olmak üzere iki tabakadan oluşur Korteks : damarlar,sinirler ve foliküller bulunur. Medulla: kan ve lenf damaları, sinir ve bağ dokusu bulunur.

9 OVER Görevi ise cinsiyet hormonları üretmek ve ovumun gelişmesini sağlamaktır. Over erkekteki testisin analoğludur.

10 2) UTERUS (Metra - Histera- Rahim)2) Pelvisin ortasında baş aşağı yassı armut şeklinde içi boş, kaslı bir organdır. Uzunluğu 7-9 cm, genişliği3-4 cm,kas duvarı kalınlığı 1-2 cm, ağırlığı 60 g kadardır. UTERUSUN GÖREVLERİ Döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için uygun ortam hazırlamak, Gebelik ürününü korumak ve beslemek, Doğum eyleminde fetüs ve plasentanın atılmasını sağlamak, Adet kanamasını oluşturmak.

11 UTERUS BÖLÜMLERİ Uterus, serviks ve korpus olmak üzere iki bölüme ayrlır. SERVİKS ( kollum/boyun) Uterusun ⅓ bölümünü oluşturan ve orta sertlikte (burun ucu kıvamında) bir yapıdır. Portio, vajina gibi çok katlı yassı epitelle örtülüdür. İstmus, servikal kanalın korpus ile birleştiği bölüme denir.

12 Korpus (Gövde) Uterusun ⅔ üst bölümüdür. Uterusun Tabakaları 1)Endometriyum: Uterusun en iç tabakasıdr. 2)Myometriyum: Uterusun kas tabakasıdır. 3)Perimetriyum (seroza): Sinir, damar ve lenf ağları bakımından oldukça zengindir.

13 3) TUBA UTERİNA (Fallop Boruları-Salpinks- Tüpler) Tubalar uterusun üst köşelerine bağlı boru şeklinde iki organdır. İç yüzeyleri mukoza, dış yüzeyleri periton ile kapalıdır. Her bir tuba dört bölüme ayrılır. 1)İntramural veya İnterstiyel Bölüm 2)İstmus 3)Ampulla 4)İnfundibulum

14 TUBANIN GÖREVLERİ Tubanın Görevleri 1) Spermlerin geçişi için bir yol oluşturmak, 2) Ovumu yakalayıp içine almak, 3) Döllenme için uygun ortam hazırlamak 4) Döllenmiş ovumun beslenmesini sağlamak 5) Döllenmiş ovumu uterusa taşımak

15 4) OVER (Ovaryum- Yumurtalık ) Hafif yassı, yüzeyi girintili çıkıntılı, görünümü olarak bademe bezeyen organdır. İki adet olup pelvis boşluğunun yan taraflarında tubaların fimbriyal uçlarına yakın olarak bulunur. Over uzunluğu 4-5 cm eni 2-3 cm kalınlığı 1-2 cm ağırlığı 7-14 kg kadardır Over dışta korteks, içte medulla olmak üzere iki tabakadan oluşur Korteks : damarlar,sinirler ve foliküller bulunur. Medulla: kan ve lenf damaları, sinir ve bağ dokusu bulunur.

16 OVER Görevi ise cinsiyet hormonları üretmek ve ovumun gelişmesini sağlamaktır. Over erkekteki testisin analoğludur.

17 1)VAJİNA (Kolpos) Vulva ile uterusu birbrine bağlayan,ön duvarı 7 cm, arka cduvarı 9 cm uzunluğunda, yaklaşık 4 cm çapında bir kanaldır. İçten dışa doğru epitel, düz kaslar ve bağ dokusundan oluşur. Serviksin vajina içinde kalan bölümüne ‘’portio’’ adı verilir. Portio ile vajina duvarları arasında girintiler oluşur. ‘’Forniks’’ adı verilen bu girintiler ön, arka ve yanlar olmak üzere dört adettit. Bunların içinde en derini arka fornikstir. Koitus sırasında spermler arka fornikste birikir. Forniksler vajinal muaynede iç üreme organlarının değerlendirilmesinde de kullanlır.

18 2) UTERUS (Metra - Histera- Rahim)2) Pelvisin ortasında baş aşağı yassı armut şeklinde içi boş, kaslı bir organdır. Uzunluğu 7-9 cm, genişliği3-4 cm,kas duvarı kalınlığı 1-2 cm, ağırlığı 60 g kadardır. UTERUSUN GÖREVLERİ Döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için uygun ortam hazırlamak, Gebelik ürününü korumak ve beslemek, Doğum eyleminde fetüs ve plasentanın atılmasını sağlamak, Adet kanamasını oluşturmak.

19 UTERUS BÖLÜMLERİ Uterus, serviks ve korpus olmak üzere iki bölüme ayrlır. SERVİKS ( kollum/boyun) Uterusun ⅓ bölümünü oluşturan ve orta sertlikte (burun ucu kıvamında) bir yapıdır. Portio, vajina gibi çok katlı yassı epitelle örtülüdür. İstmus, servikal kanalın korpus ile birleştiği bölüme denir.

20 Korpus (Gövde) Uterusun ⅔ üst bölümüdür. Uterusun Tabakaları 1)Endometriyum: Uterusun en iç tabakasıdr. 2)Myometriyum: Uterusun kas tabakasıdır. 3)Perimetriyum (seroza): Sinir, damar ve lenf ağları bakımından oldukça zengindir.

21 3) TUBA UTERİNA (Fallop Boruları-Salpinks- Tüpler) Tubalar uterusun üst köşelerine bağlı boru şeklinde iki organdır. İç yüzeyleri mukoza, dış yüzeyleri periton ile kapalıdır. Her bir tuba dört bölüme ayrılır. 1)İntramural veya İnterstiyel Bölüm 2)İstmus 3)Ampulla 4)İnfundibulum

22 TUBANIN GÖREVLERİ Tubanın Görevleri 1) Spermlerin geçişi için bir yol oluşturmak, 2) Ovumu yakalayıp içine almak, 3) Döllenme için uygun ortam hazırlamak 4) Döllenmiş ovumun beslenmesini sağlamak 5) Döllenmiş ovumu uterusa taşımak

23 4) OVER (Ovaryum- Yumurtalık ) Hafif yassı, yüzeyi girintili çıkıntılı, görünümü olarak bademe bezeyen organdır. İki adet olup pelvis boşluğunun yan taraflarında tubaların fimbriyal uçlarına yakın olarak bulunur. Over uzunluğu 4-5 cm eni 2-3 cm kalınlığı 1-2 cm ağırlığı 7-14 kg kadardır Over dışta korteks, içte medulla olmak üzere iki tabakadan oluşur Korteks : damarlar,sinirler ve foliküller bulunur. Medulla: kan ve lenf damaları, sinir ve bağ dokusu bulunur.

24 OVER Görevi ise cinsiyet hormonları üretmek ve ovumun gelişmesini sağlamaktır. Over erkekteki testisin analoğludur.

25 2) UTERUS (Metra - Histera- Rahim)2) Pelvisin ortasında baş aşağı yassı armut şeklinde içi boş, kaslı bir organdır. Uzunluğu 7-9 cm, genişliği3-4 cm,kas duvarı kalınlığı 1-2 cm, ağırlığı 60 g kadardır. UTERUSUN GÖREVLERİ Döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için uygun ortam hazırlamak, Gebelik ürününü korumak ve beslemek, Doğum eyleminde fetüs ve plasentanın atılmasını sağlamak, Adet kanamasını oluşturmak.

26 UTERUS BÖLÜMLERİ Uterus, serviks ve korpus olmak üzere iki bölüme ayrlır. SERVİKS ( kollum/boyun) Uterusun ⅓ bölümünü oluşturan ve orta sertlikte (burun ucu kıvamında) bir yapıdır. Portio, vajina gibi çok katlı yassı epitelle örtülüdür. İstmus, servikal kanalın korpus ile birleştiği bölüme denir.

27 Korpus (Gövde) Uterusun ⅔ üst bölümüdür. Uterusun Tabakaları 1)Endometriyum: Uterusun en iç tabakasıdr. 2)Myometriyum: Uterusun kas tabakasıdır. 3)Perimetriyum (seroza): Sinir, damar ve lenf ağları bakımından oldukça zengindir.

28 3) TUBA UTERİNA (Fallop Boruları-Salpinks- Tüpler) Tubalar uterusun üst köşelerine bağlı boru şeklinde iki organdır. İç yüzeyleri mukoza, dış yüzeyleri periton ile kapalıdır. Her bir tuba dört bölüme ayrılır. 1)İntramural veya İnterstiyel Bölüm 2)İstmus 3)Ampulla 4)İnfundibulum

29 TUBANIN GÖREVLERİ Tubanın Görevleri 1) Spermlerin geçişi için bir yol oluşturmak, 2) Ovumu yakalayıp içine almak, 3) Döllenme için uygun ortam hazırlamak 4) Döllenmiş ovumun beslenmesini sağlamak 5) Döllenmiş ovumu uterusa taşımak

30 4) OVER (Ovaryum- Yumurtalık ) Hafif yassı, yüzeyi girintili çıkıntılı, görünümü olarak bademe bezeyen organdır. İki adet olup pelvis boşluğunun yan taraflarında tubaların fimbriyal uçlarına yakın olarak bulunur. Over uzunluğu 4-5 cm eni 2-3 cm kalınlığı 1-2 cm ağırlığı 7-14 kg kadardır Over dışta korteks, içte medulla olmak üzere iki tabakadan oluşur Korteks : damarlar,sinirler ve foliküller bulunur. Medulla: kan ve lenf damaları, sinir ve bağ dokusu bulunur.

31 OVER Görevi ise cinsiyet hormonları üretmek ve ovumun gelişmesini sağlamaktır. Over erkekteki testisin analoğludur.


"İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları