Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 1. GİRİŞ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 1. GİRİŞ."— Sunum transkripti:

1 MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 1. GİRİŞ

2 Malzeme Nedir? Kullanılabilir cisimler yapmak amacı ile doğal ya da yapay olarak üretilmiş maddelere malzeme denir.

3 HAMMADDE MALZEME ÜRÜN/YARI ÜRÜN
Petrol PVC PVC boru Demir cevheri Çelik Çelik sac Ağaç Ahşap/tahta Ahşap tekne Malzeme hammaddenin doğrudan ya da çeşitli aşamalardan geçirilmesi ile elde edilir.

4 Malzeme Seçim Faktörleri
Belirli bir uygulama için uygun malzemenin seçilmesinde göz önünde bulundurulması gereken çeşitli faktörler vardır: 1. Elde edilebilirlik 2. İmal edilebilirlik 3. Tamir kabiliyeti 4. Güvenilirlik 5. Servis çevresi 6. Uyumluluk 7. Maliyet

5

6 Saf madde; sadece belli bir maddeden oluşup, başka maddeler içermeyen olarak ifade edilir (ör: bileşik- NaCl, element-Na, Cl). İki veya daha fazla elementin belli oranlarda birleşmesi sonucu oluşturdukları saf maddelere bileşik denir. Na

7 Doğada sınırlı sayıda bulunan ve basit kimyasal reaksiyonlarla daha fazla ayrışmayan saf maddelere element denir. Doğadaki 92 element dışında şimdiye kadar 21 yapay element üretildi. Yenisiyle birlikte element sayısı 114’e çıktı.

8 İki veya daha fazla maddenin kuralsız olarak bir arada bulunmalarından oluşan sistemlere karışım denir. Bu tip düzensiz fiziksel karışımlar fiziksel yöntemlerle ayrılarak eş bileşimdeki maddeler elde edilir. Eş bileşime sahip maddeler elde edildikleri yer veya yöntemden bağımsız olup, daima aynı özelliklere sahip olduklarından saf madde adını alırlar (ör: destile su saf su olarak anılır. Kimyasal yöntemlerle ayrıştırılıp, hidrojen ve oksijen elde edilir).

9 Malzeme genellikle, karışım, çok nadir olmakla birlikte bileşik ve element halindeki saf maddelerden fiziksel ve kimyasal işlemler ile elde edilir.

10 Malzemeleri nasıl sınıflandırırız?

11 Malzemenin yapı/tasarımdaki yeri?
Emniyet şartı (kaliteli malzeme?) Ekonomik şart (ucuz malzeme?) Estetik şart


"MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 1. GİRİŞ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları