Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip."— Sunum transkripti:

1 GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip

2 ÖĞRETİK PROGRAMINDAKİ KAZANIM

3 NELER YAPACAĞIZ? Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü

4 Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü

5 Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Derse en aktif katılan kişiyi günün yıldızı seçeceğiz ve günün yıldızı için süpriz bir ödül var 

6 IŞIK GEÇİRME ÖZELLİKLERİNE GÖRE MADDELER
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Elektomanyetik Spektrum

7 IŞIK GEÇİRME ÖZELLİKLERİNE GÖRE MADDELER
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Saydam maddeler: Üzerine düşen ışığı geçiren maddelerdir. Bu maddlerin önünden bakıldığında arkadakı kısım net bir şekilde görülebilir. Yarı saydam maddeler: Üzerine düşen ışığın büyük bir kısmını geçiren maddelerdir. Bu maddelerin önünden bakıldığında arkadakı kısım buğulu bir şekilde görülebilir. Saydam olmayan maddeler (opak): Üzerine düşen ışığı geçirmeyen maddelerdir . Bu maddlerin önünden bakıldığında arkadakı kısım görülmez.

8 IŞIK GEÇİRME ÖZELLİKLERİNE GÖRE MADDELER
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü !!! Her madde ışığı farklı oranda geçirir. !!! Saydam maddeler üzerine düşen ışığın tamamını geçirir ya da opak maddeler üzerine düşen ışığı hiç geçirmez gibi genellemeler yapmak doğru olmaz.

9 IŞIK GEÇİRME ÖZELLİKLERİNE GÖRE MADDELER
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Sizce cam saydam mıdır?

10 IŞIK GEÇİRME ÖZELLİKLERİNE GÖRE MADDELER
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Atmosfer görünür ışık için geçirgendir. Morötesi (ultraviyole) ışığın ise çok büyük bir kısmını geçirmez. Atmosfer morötesi ışık için de geçirgen olsa ne olurdu?

11 IŞIK GEÇİRME ÖZELLİKLERİNE GÖRE MADDELER
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Anlaşılmayan bir şey var mı?

12 GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü

13 GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Gölgenin boyundan ve konmundan faydalanılarak yapılan güneş saati eski Mısır ve Mezopotamya’da zamanı ölçmek için kullanılırdı.

14 Gölgeyi kullanarak dünyanın çevresini nasıl ölçebiliriz?
GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Gölgeyi kullanarak dünyanın çevresini nasıl ölçebiliriz?

15 GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü θ / 360 = S / Çevre S= 5000 stadyum (~780 km) 7,2 / 360 = 780 / Çevre  Dünyanın Çevresi = km M.Ö Eratosthenes

16 GÖLGE VE YARI GÖLGE Aktivite zamanı  Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Aktivite zamanı 

17 Aktivitede neler öğrendik?
GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Aktivitede neler öğrendik? Tam gölge: Saydam olmayan cismin arkasındaki yüzeyde hiç ışık olmayan bölgeye denir.

18 Aktivitede neler öğrendik?
GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Aktivitede neler öğrendik? Yarı gölge: Saydam olmayan cismin arkasında yüzeyde küresel ışık kaynağının bir kısmından ışık ulaşıp bir kısmından ulaşmayan (ya da noktasak ışık kaynaklarından birinden ışık ulaşıp diğerinden ulaşmayan) bölgeye denir.

19 Aktivitede neler öğrendik?
GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Aktivitede neler öğrendik? Noktasal bir ışık kaynağı, engel ve perde ile yaptığımız etkinlikte: Engeli ve perdeyi sabit tutup ışık kaynağını engele yaklaştırdığımızda perdedeki tam gölge büyür, uzaklaştırdığımızda küçülür. Işık kaynağını ve perdeyi sabit tutup engeli perdeye yaklaştırdığımızda tam gölge küçülür, uzaklaştırdığımızda büyür. Işık kaynağını ve engeli sabit tutup perdeyi yaklaştırdığımızda tam gölge küçülür, uzaklaştırdığımızda büyür. Işık kaynağı-engel arasındaki uzaklığın ışık kaynağı-perde arasındaki uzaklığa oranını ve engelin büyüklüğünü kullanarak gölgenin büyüklüğünü bulabiliriz.

20 Aktivitede neler öğrendik?
GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Aktivitede neler öğrendik? Küresel bir ışık kaynağı, engel ve perde ile yaptığımız etkinlikte: Engel ve perdeyi sabit tutup küresel ışık kaynağını engelden uzaklaştırdığımızda yarı gölge miktarı azalır ve tam gölge miktarı artar, perdede oluşan gölgenin netliği artar. Engel ve perdeyi sabit tutup küresel ışık kaynağını engele yaklaştırdığımızda yarı gölge miktarı artar ve tam gölge miktarı azalır.

21 GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Peki ışık kaynağının şeklini değiştirirsek ne olur? Artı şeklinde bir ışık kaynağının önüne birr boncuk yerleştirsek nasıl bir gölge oluşur?

22 GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü

23 GÖLGE VE YARI GÖLGE Renkli gölge olur mu? Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Renkli gölge olur mu?

24 GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü

25 Anlaşılmayan bir şey var mı?
GÖLGE VE YARI GÖLGE Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Anlaşılmayan bir şey var mı?

26 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Güneş tutulması nasıl gerçekleşir?
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Güneş tutulması nasıl gerçekleşir? Ay tutulması nasıl gerçekleşir?

27 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Güneş tutulması: Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Güneş tutulması:

28 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Güneş tutulması: Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Güneş tutulması:

29 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü

30 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Türkiye’den izlenebilen son tam Güneş tutulması 29 Mart 2006 tarihinde gerçekleşmiştir. Türkiye’den izlenebilecek bir sonraki tam Güneş tutulması 30 Nisan 2060 tarihinde gerçekleşecektir.

31 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Ay tutulması: Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Ay tutulması:

32 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Ay tutulmasında ayı görür müyüz?
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Ay tutulmasında ayı görür müyüz? Ay tutulması boyunca Ay’ın görünümü:

33 Peki neden Ay tutulmasında Ay’ı kırmızı görüyoruz?
GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Peki neden Ay tutulmasında Ay’ı kırmızı görüyoruz? Cevabını izleyelim:

34 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Ay’ın evreleri:
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Ay’ın evreleri: Neden her ay ay tutulması gözlemlemiyoruz?

35 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Neden her ay Ay tutulması gözlemlemiyoruz?
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Neden her ay Ay tutulması gözlemlemiyoruz?

36 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Bir etkinlik haberi: Yuri Gecesi
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Bir etkinlik haberi: Yuri Gecesi 12 Nisan 1961’de sovyet kozmonot Yuri GAGARIN ilk defa uzaya çıkarak 108 dakikalık bir yörünge uçuşu yaptı. Dünya’nın küreselliğini, mavi rengini ve kıtalarını ilk defa uzaydan görme şansını elde etti. İnsanoğlu’nun kendi yuvasından ayrılarak uzayı keşfetmeye başladığı bu anlamlı gün Dünya’nın birçok yerinde büyük bir coşku ile kutlanmaktadır. Biz de sizleri bir rasathane ortamında bu özel günü kutlamaya davet ediyoruz. Gerçekleştireceğimiz etkinlikte gök cisimlerini tanıyarak onları teleskopla izleme şansına da sahip olacaksınız. Gözlemin dışında yapılacak olan ilgi çekici sunumlar ve gökyüzü tanıtımı ile Astronomi ile ilgili merak ettiğiniz bir çok konuya cevap bulabileceksiniz. Tarih: 10 Nisan 2016 Pazar günü Başlama Saati: 19:00 Bitiş Saati: 24:00

37 BUGÜN NELER ÖĞRENDİK? Işık geçirme özelliklerine göre maddeler:
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Işık geçirme özelliklerine göre maddeler: - saydam - yarı saydam - saydam olmayan (opak) Gölge, yarı gölge: - noktasal ve büyük ışık kaynağında gölge, yarı gölge oluşumu - cisim, perde, ışık kaynağı arasındaki uzaklıkların gölgeyi nasıl etkilediği

38 BUGÜN NELER ÖĞRENDİK? Geçen haftanın özeti
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Güneş tutulması Ay tutulması

39 ÖĞRETİK PROGRAMINDAKİ KAZANIM

40 Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü

41 Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü

42 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Düzlem ayna da var soruda çıkarabiliriz. Ygs

43 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Ygs

44 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Öss – Fen

45 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Öss

46 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Öss

47 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Öss

48 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Öss

49 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Öss

50 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Öss

51 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Öss

52 Işık geçirme özelliklerine göre maddeler
Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü Öss

53 Geçen haftanın özeti Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge ve yarı gölge Aktivite: Gölge ve yarı gölge Güneş ve ay tutulması Günün özeti Soru çözümü

54 Görüşmek Üzere 

55


"GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları