Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DONMALARDA İLKYARDIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DONMALARDA İLKYARDIM."— Sunum transkripti:

1 DONMALARDA İLKYARDIM

2

3 AMAÇ: Donmalarda ilk yardım uygulaması yapabilme Öğrenim hedefleri; Donmanın tanımını söyleyebilme Donmanın belirtilerini sayabilme Donma da ilk yardım uygulayabilme

4 Donma; Aşırı soğuk nedeni ile soğuğa maruz kalan bölgeye yeterince kan gitmemesi ve dokularda kanın pıhtılaşması ile dokuda hasar oluşur.

5 DONMA DERECELERİ I.Derece Donma ve Belirtileri
Deride soluk renk, soğukluk hissi, Uyuşukluk, halsizlik, Kızarıklık ve iğnelenme hissi,

6 II. Derece Donma ve Belirtileri
Zarar gören bölgede gerginlik hissi, Ödem, şişkinlik, ağrı, içi su dolu kabarcıklar, Su toplanması iyileşirken siyah renkte kabuklara dönüşür.

7 III. Derece Donma Canlı ve sağlıklı deriden kesin hatları ile ayrılan siyah bir bölge oluşur.

8 Donmalarda İlkyardım Hasta/yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir, Hasta/yaralı sakinleştirilir, kesin istirahata alınır, hareket ettirilmez, Kuru giysiler giydirilir, Ağızdan sıcak içecekler verilir, Su toplamış bölgeler patlatılmaz, üstü temiz bezlerle örtülür,

9 Donuk bölge ovulmaz, kendi kendine ısınması sağlanır,
Isınma işleminden sonra hala hissizlik varsa bezle bandaj yapılır, El ve ayaklar bulunduğu/doğal pozisyonda tutulur (yumruk yapılmış eller açılmaz ) Tıbbi yardım için 112 aranır.

10 ÖZET Hastayı sakinleştirip ılık bir ortamda hareket ettirmeden sıcak içecekler verilir El ve ayaklar doğal pozisyonunda tutulur, ovalama işlemi yapılmaz.

11 TEŞEKKÜRLER


"DONMALARDA İLKYARDIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları