Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Genel * Özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Genel * Özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik."— Sunum transkripti:

1

2 Genel * Özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik yapan 6740 sayılı Kanun ile 25 Ağustos 2016 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak, 01 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

3 Genel * Kamu, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak, bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlanarak refah düzeylerinin yükseltilmesi ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunulmasını teminen oluşturulmuştur.

4 Genel * Zorunlu BES 01 Nisan 2017 tarihi itibariyle başlamış ve binlerce çalışan, bu ay maaşlarına yansıyan kesintiler sonrası sisteme otomatik olarak katılmış oldu. * Zorunlu BES döneminin uygulamaya konulmasıyla birlikte, 'Otomatik BES kesintisi ne kadar?, Zorunlu BES iptali (çıkışı) nasıl yapılır?' ‘Kesintilerin iadesi’ vb. konularda SAVDES-SEN’e gelen pek çok sorunun cevaplanması ve memur arkadaşların faydalanması amacıyla, zorunlu bireysel emeklilik döneminin detayları açıklanmıştır.

5 * ​Bireysel emeklilik sistemi, kişilerin çalıştıkları dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de devam ettirmeleri için bugünden düzenli birikim yapma imkanı sağlayan, devlet katkısıyla desteklenmiş bir tasarruf ve yatırım sistemidir.​

6 Sistem Nasıl İşliyor?

7 Sistem Nasıl İşliyor?

8 Sistem Kimleri Kapsar * Otomatik katılım sistemine,
√ Türk vatandaşı veya 29 Mayıs 2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28’nci maddesi kapsamında, √ 45 yaşını doldurmamış, √ 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre, çalışanları kapsar.

9 Otomatik Katılım Nedir?

10 Sözleşme Ne Zaman Yürürlüğe Girer
* Emeklilik sözleşmesi şirket tarafından reddedilmediği takdirde, varsa blokaj süresinin tamamlanmasını müteakip, katkı payı olarak yapılan ilk ödemenin şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihte yürürlüğe girer.

11 Fon Tercihi Nasıl Yapılır?

12 Katılımcıların Tercihleri

13 Ne Kadar Sürede Cayma Hakkı Bulunuyor?
* İlgili emeklilik planına göre çalışanın ücretinden kesilmek suretiyle yapılan ilk katkı payının şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihi takip eden işgünü emeklilik planına dâhil edildiği şirket tarafından çalışana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçları ile bildirilir. Çalışan, bu bildirimi müteakip iki ay içinde cayma hakkını kullanabilir.

14 Cayan Personele Para İadesi Yapılıyor mu?
* Cayma bildiriminin ulaşmasını müteakip on iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte çalışana iade edilir.

15 Sistemden Ayrılma Halinde Hak Kaybı Olur mu?
* Emeklilik sözleşmesini emekliliğe hak kazanmadan veya emeklilik hakkını kazanmış olduğu halde bu hakkı kullanmadan sona erdirmesi halinde katılımcı, sona erdirilen sözleşme bakımından bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden kaynaklanan süreye ilişkin haklarını kaybeder.

16 Sistemden Ayrılana Para İadesi Nasıl Yapılır?
* Katılımcının, ayrılma talep formunu imzalayarak faks veya posta ile şirkete göndermesi halinde, bireysel emeklilik hesabındaki birikim ve devlet katkısı hesabındaki varsa hak kazanılan tutarlar, formun şirkete ulaştığı tarihten itibaren yirmi iş günü içinde katılımcının belirttiği hesaba ödenir.

17 Katkı Payı Değiştirilebilir mi?
* Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı tutarı ve ödeme dönemi değiştirilebilir.

18 Ödemeye Ara Verilebilir mi?
* Emeklilik sözleşmesine göre ödenmesi öngörülen katkı paylarının vadesinde ödenmesi esastır. Ancak, emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödenmesine ara verilebilir. Vadesinde ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini müteakip üç ay içinde, ilgili hesaba herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda, ilgili sözleşmede ödemeye ara verildiği kabul edilir.

19 Sisteme Ara Verilebilir mi?
* Bu talep, talep tarihinden itibaren azami 3 aylık süre için yapılabilir. Bu sürenin bitiminden önce veya bitimini müteakip tekrar ara verme talebinde bulunulması mümkündür. Çalışanın ara verme talebini iletmesi üzerine çalışana ödenen ücretten katkı payı kesintisi yapılamaz. Çalışan ara verme talebini en geç ücret ödeme gününden üç işgünü öncesine kadar iletir.

20 Çalışanlar, Sisteme Giriş Esnasında Herhangi Bir Fon Tercihinde Bulunmazsa, Katkı Payları Hangi Fonlarda Yatırıma Yönlenecektir? * Çalışanlar tarafından faizli/faizsiz fon tercihinin yapılmaması durumları için, işveren anlaşma yapacağı emeklilik şirketine ön tanımlı bir tercihte bulunabilir. Bu kapsamda, katkı payları yapılan tercih doğrultusunda öncelikle 2 aylık süre boyunca faizsiz fonlarda değerlendirilir, akabinde ise standart fonda yatırıma devam edilir. Çalışanlar yılda 6 defa fon dağılım değişikliği yapabilir.

21 İşverenler Emeklilik Şirketini Değiştirebilir mi?
* İşveren iki yıl süresince emeklilik şirketini değiştiremez. İzleyen dönemde ise emeklilik şirketini yeniden değiştirebilmesi için ilgili şirkette en az bir yıl kalması gerekir.

22 Otomatik Katılım Dışında, Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) Sözleşmesi Olan Çalışanlar Otomatik Katılıma Dahil Olacak mıdır? * Evet, otomatik katılım sistemine dahil olma şartı taşıyan tüm çalışanlar sisteme dahil olacaktır.

23 Otomatik Katılım Kapsamında Çalışandan Sisteme Girişte, Sistemde Kaldığı Sürece Ve Sistemden Çıkışta Hangi Ücretler Alınır? * Otomatik katılım kapsamında çalışanlardan sisteme girerken giriş aidatı, sistemden ayrılma durumunda ise herhangi bir ertelenmiş aidat ya da ücret ödemesi alınamaz. Sistemde bulunduğu sürece çalışanların emeklilik hesabındaki birikimleri üzerinden Fon İşletim Gider Kesintisi (FİGK) dışında bir kesinti yapılmaz.

24 Otomatik Katılım Kapsamında Sunulacak Devlet Katkılarına Hak Ediş Süresi Bulunmakta mıdır?
* %25 oranındaki Devlet katkısı teşviki ile TL’lik bonus Devlet katkısı teşviki için hak kazanma süreleri aynı olup, hak ediş süreleri aşağıda yer alan tabloda açıklanmıştır. Sistemde Tamamlanan Devlet Katkısı Yıl Sayısı Hak Ediş Oranı 0-3 %0 3-6 %15 6-10 %35 10-Emeklilik Öncesi %60 Emeklilik Dönemi %100

25 Otomatik BES Kesinti Tutarı Ne Kadar?
* Ödenecek katkı payları, çalışanların prime esas kazançlarının %3 oranında olup, her ay çalışanın maaşından otomatik olarak kesilecektir (Aylık brüt kazanç toplamı en fazla SGK tavanı kadar).

26 Otomatik BES’te Yaş Sınırı Var mı?
* ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecektir. Yani 45 yaş altı çalışanlar, zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olacaktır. Bu yaş üstü çalışanlar sisteme dahil olmayacaktır.

27 Emeklilik Hakkı Nasıl Kazanılır?
* Otomatik katılım sisteminde en az 10 yıl bulunan ve yaşını tamamlayan çalışanlar emeklilik hakkı kazanır.

28 Otomatik Katılım Sisteminde Devlet Teşviki Var mıdır?
* Çalışan sistemde kaldığı için TL’lik teşvik alır (Emeklilik şartlarını sağlaması durumunda hak edilir). * Çalışan, yapılan aylık ödemelerin %25’i kadar (takvim yılındaki toplam brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlı olmak kaydıyla) devlet katkısı alır. * Çalışanın emeklilik şartlarını hak kazanması ve toplu ödeme almayıp en az 3 yıl maaş bağlanmasını talep etmesi halinde toplam birikimin %5’i kadar ilave devlet teşviki uygulanır.

29 Bireysel Emeklilik Sistemi Çalışanlara Ne Kadar Kazandıracak?
Aylık 100 TL. Ödeyecekler : Bir yılda yapılan kesinti lira Sisteme girişte devlet desteği (*) lira Toplam devlet desteği lira Yıl sonunda toplam birikim: lira (*) Sadece girişte verilir.

30 Zorunlu Birikim yapmanıza yardımcı olur.
Avantajları % 25 Giriş Aidatı Yok Zorunlu Birikim yapmanıza yardımcı olur.

31 Dezavantajları * Emeklilik Şirketi çalışanlar tarafından seçilememesi.
 * Fonların iyi yönetilmemesi durumunda istediğiniz oranda gelir elde edilememesi.  * BES şirketleri yönetim kesintileri yapması ve bu kesintilerin oranı genellikle % 8-10 aralığında yer alması. 

32 Sonuç * SAVDES-SEN olarak yapılan araştırma ve inceleme sonucunda, Bireysel Emeklilik Sisteminin işleyişini, bazı avantajlarını ve dezavantajlarını aktarmaya çalıştık. Öncelikle şu hususun altını çizmekte fayda var, Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminden çekilmeden/ayrılmadan önce mutlaka bütün olumlu ve olumsuz yanları karşılaştırıp, bu sistemin size uygun olup olmadığını iyice değerlendirerek, geleceğiniz ile ilgili kendiniz karar vermelisiniz.

33 Cayma Dilekçesine Ulaşmak için tıklayınız
Ayrılma Dilekçesine Ulaşmak için tıklayınız Geleceğiniz Hakkında Siz Karar Verin

34


"Genel * Özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları