Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016"— Sunum transkripti:

1 Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
ERGENLİKTE BESLENME Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016

2 BESLENME Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir. Beslenme anne karnında başlayıp, yaşamın sonlanmasına kadar geçen her süreçte yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır

3 BESLENME Beslenme; çocuğun fiziksel, sosyal ve zihinsel(mental) gelişimi üzerine etki eden temel faktörlerden biridir

4 ADÖLESAN (ERGENLİK) DÖNEMİNDE BESLENME

5 Ergenlik; Fiziksel, biyokimyasal, ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma süreçleriyle yetişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik çağı yaş grubunu içerir. Ergenlik çağı; Kızlarda 10-12, Erkeklerde ise yaşları arasında başladığı kabul edilmektedir.

6 ADÖLESAN ÇAĞINDA BESLENMENİN ÖNEMİ
Ergenlik döneminde; Büyüme hızlıdır, Enerji ve besin öğelerine olan İhtiyaç artmaktadır. Bu dönemde artan besin ihtiyaçlarının Karşılanmasında yaşanan sorunlar: Yaşam biçimi, Hatalı beslenme alışkanlıkları, Büyüme-gelişme ve beslenme konularında bilinçsizlik,

7 Önemli görevler düşmektedir.
Ergenin ; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi, büyüme ve gelişmesi, sağlıklı hayat sürdürmesi için İyi beslenme alışkanlıkları kazandırılmasında Aileye, Okula, Topluma ve diğer kurumlara Önemli görevler düşmektedir.

8 Gencin yaş, boy ve kilosuna göre beslenmesi düzenlenmelidir.
ADÖLESANIN BESLENME ÖZELLİKLERİ: Gencin yaş, boy ve kilosuna göre beslenmesi düzenlenmelidir. Günde en az üç öğün yemek yemeleri Gerekmektedir. Kesinlikle öğün atlanmamalıdır. Fast-food türü yiyecekler ; A, C vitaminleri, Kalsiyum, posa tüketimi yönünden yetersizdir, yağ ve tuz tüketimi ise yüksektir. Fast-food türü yiyeceklere yoğurt, meyve ve/veya salata eklenmesi alışkanlık haline getirilmelidir.

9 Yetersiz beslenme sonucu artan enerji ve
ADÖLESANIN BESLENME SORUNLARI: Yetersiz beslenme sonucu artan enerji ve besin öğelerinin karşılanmaması, Sağlık kurallarına uyulmaması sonucu barsak parazitlerinin oluşması, Yiyeceklerle c vitaminin yetersiz alınması, Demir eksikliği anemisi (özellikle kızlarda menstrüasyon başlangıcı kansızlığa neden olmaktadır.) Diş çürükleri gençlerde görülen önemli Sağlık sorunlarından biridir. Aşırı şeker-şekerli yiyecek tüketimi Yetersiz beslenme Diş bakımı ve temizliğinin yetersizliği

10 Abur-cubur yiyeceklerin (çikolata, cips, kola,
Abur-cubur yiyeceklerin (çikolata, cips, kola, Gibi) alışkanlık haline getirilmesi, Özellikle ayak üstü beslenme (fast-food)aşırı şekerli ve yağlı yiyeceklerin sık tüketilmesi yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeye neden olmaktadır.

11 Bu Dönemde Beslenme Eğitimi Çok Önemlidir.
Özellikle gençlere ; Çocuk beslenmesi, Anne beslenmesi, Yeterli ve dengeli beslenme konularında eğitimler verilmelidir.

12 Adölesanın besin gereksinimini karşılayabilmesi için:
SABAH: 1 Su Bardağı Süt 1 adet yumurta veya 1 Kibrit Kutusu Peynir 2 Yemek Kaşığı Pekmez/ Reçel/Bal 1 Adet Domates-Portakal 2-4 Dilim Ekmek ÖĞLE: 1 bardak yoğurt 1 Porsiyon Etli Sebze Yemeği 1 Kase Çorba İKİNDİ 1 Porsiyon Tatlı 1 Porsiyon Meyve AKŞAM: 1 Porsiyon Etli Kurubaklagil Yemeği 1 Porsiyon Pilav 1 Kase Yoğurt 1 Porsiyon Salata

13 SABAH KAHVALTISI Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Sabahları kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha iyi öğrenmenizi sağlar. Kahvaltı etmeden okula gelen çocukların daha az başarılı oldukları görülmüştür. Bu nedenle kahvaltı etmeden evden çıkmamaya özen göstermelisiniz.

14 GÜVENLİ BESİN NEDİR?

15 Güvenli besin, temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı maddeler bulunmayan besinlerdir.
Açıkta satılan besinler hem temiz değildir hem de uygun koşullarda bulunmadıkları için bozulmuş olabilirler.

16 Açıkta satılan yiyeceklerden satın alınmaması,
Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yenmemesi, Besin satın alırken son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi, Kolay bozulacak besinlerin buzdolabında saklanması gerekmektedir.

17 Ayrıca besinlerin, sağlığı bozucu hale gelmemesi için yemek yerken kullanılan tabak, çatal, kaşık ve bardağın temiz olması çok önemlidir. Yemeğe oturmadan önce ve yemekten sonra ellerinizi yıkamaya da özen göstermelisiniz.

18

19 SAĞLIKLI YARINLAR


"Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları