Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN EVRİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN EVRİMİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN EVRİMİ

2 BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ NEDİR?
Bilginin toplanmasını, işlemesini, depolanmasını, ağlar aracılığı ile bir yerden bir yere iletilmesini sağlayan iletişim ve bilgisayar teknolojilerini de kapsayan bütün teknolojiler "bilişim teknolojisi" olarak adlandırılmaktadır.

3 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN EVRİMİ

4 Bilgisayarların 1950 yılından itibaren ticari hayatta kullanılmaya başlanmasıyla ana hatlarıyla üç aşama gerçekleşmiştir. Bu dönemler yaklaşık yıl devam eden ve birer S-eğrisi şeklindeki bilgi işlem dönemi, mikro dönemi ve yakın zamanda başlamış olan ağ dönemidir. Kısaca incelenecek olursak;

5 1.Bilgi İşlem Dönemi  1960 ile 1980 yılları arasında yaklaşık 20 yıl devam eden bu dönem boyunca piyasada hakim olan anabilgisayarlar ve buna bağlı donanım ve yazılım sistemleridir. Sonradan geliştirilen minibilgisayarlar bir takım avantajlar sunmakla birlikte yine anabilgisayarların kullanıldığı şekilde kullanılmaya devam etmişlerdir.

6 2.Mikro Dönemi Bu dönemin bilgi işlem devresinden farkı, bilgisayarların otomasyonda olduğu gibi orta kademenin yerini alma amacıyla değil, profesyonellere yardımcı olmaları amacıyla kullanılmasıdır. Mikro döneminin gelişmesi mikrobilgisayarlar ile mümkün olmuştur.

7 3.Ağ Dönemi Günümüzde, hem yerel hem de geniş alan ağlarının radikal dönüştürücü etkileri bir çok alanda hissedilmektedir. İşletme içinde tüm kademelerden çalışanların hızlı ve etkili iletişimleri, güçlü veri tabanlarına erişim imkanları, bunun yanında işletme dışında rakipler, yan sanayi ve müşterilerle ağ üzerinden etkileşimli bilgi alışverişi hem örgütsel hem de sektörel bir çok değişimleri beraberinde getirmektedir.

8

9 EĞİTİM TEKNOLOJİSİ Eğitim teknolojisi, öğrenme-öğretme ortamlarını etkili bir şekilde tasarımlayan, öğrenme ve öğretme de meydana gelen sorunları çözen, öğrenme ürünün kalitesini ve kalıcılığını arttıran bir akademik sistemler bütünüdür. Eğitim teknolojisinin temel amacı, öğrenmeyi etkili ve kalıcı bir biçimde sağlamaktır.

10 Eğitim Teknolojisinin Amaçları
Eğitim hizmetlerini daha geniş kitlelere götürmek, Öğretme - öğrenme süreçlerini daha verimli hale getirmek, Öğretme - öğrenme etkinliklerini bireyselleştirmek, Öğretme ve öğrenmeyle ilgili uygulama ve süreçleri düzenlemek, Eğitim kurumlarını uygulamalı hale dönüştürmek, Eğitim personelinin etkinliğini ve verimliliğini artırmak, Öğretme-öğrenme süreçlerini öğrenci yeteneklerine uyarlamak, Eğitimle ilgili sorunların çözümünde uygulamaya koymaktır.

11 Eğitim Alanında Kullanılan Teknolojik Ürünler;
– Televizyon: Eğitim sisteminde bazı durumlarda öğrencilere belgesel v.s izletmek için kullanılmaktadır. – Mikroskop: Bu alet genellikle fen bilimleri derslerinde kullanılmaktadır. Öğrenciler bu aletler sayesinde ufak maddeleri ince mercek altında incelerler. – Tepegöz: Bu cihazla öğretmenler, saydam kağıtlarda olan ders notlarını tahtaya yansıtır ve öğrencilere ders anlatırlar. – Projeksiyon aleti: Öğretmenler, projeksiyon aletleri sayesinde bilgisayardaki görüntüleri ya da slaytları duvara yansıtıp öğrencilerin görmesini sağlarlar.

12 – Bilgisayar: Eğitim için oldukça önemli bir araçtır
– Bilgisayar: Eğitim için oldukça önemli bir araçtır. Çünkü günümüzdeki eğitim sisteminde artık slaytlar ve sunumlar büyük bir yere sahiptir. Bu nedenle bilgisayar eğitimde önemlidir.

13

14 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TEKNOLOJİ

15 Atanasoff-Berry Computer’ın kısaltılmış hali olan ABC, Prof
Atanasoff-Berry Computer’ın kısaltılmış hali olan ABC, Prof. John Vincent Atanasoff ve lisansüstü öğrencisi Cliff Berry tarafından 1937’de geliştirmeye başladı. Gelişimi 1942 yılına kadar Iowa Devlet Koleji’nde devam etti.

16 John Vincent Atanasoff
Cliff Berry

17

18 Masaüstü bilgisayar Sabit bir konsol veya masa üzerine uygun yapıda tasarlanan kişisel bilgisayar türüdür.

19 Dizüstü bilgisayar ya da laptop, taşınabilir türden, genellikle ekran ve klavye olmak üzere iki parçadan oluşan kişisel bilgisayarlardır. Bir dizüstü bilgisayar bir masaüstü bilgisayarın klavye, fare ve ekran gibi bileşenlerini tek bir parçada toplar. Dizüstü bilgisayarlar bir AC bağdaştırıcıdan gücünü alır ve şarj edilebilir bir batarya ile güç kaynağından uzakta da kullanılabilir. Dizüstü bilgisayarlar küçük ve taşınabilir olmaları açısından avantajlıdır.

20 Tablet, tek bir ünitede ekran devresi ve batarya bulunan bir mobil bilgisayardır. Tabletler parmak-kalem hareketlerini algılayabilen, fare ve klavye ile kombine edilebilen, kamera ve ivmeölçer gibi sensörlerle donatılan cihazlardır. 20. yüzyıl içerisinde geliştirilmeye başlanan tabletler 2010 yılından itibaren popüler olmuş ve minibook adı verilen küçük boyutlu dizüstü bilgisayarların yerini almıştır.

21 Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin(kişisel veri yardımcısı) özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur. Bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve de neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

22 Akıllı tahta,bir bilgisayara bağlı olan büyük etkileşimli ekrandır
Akıllı tahta,bir bilgisayara bağlı olan büyük etkileşimli ekrandır. Bir projektör bilgisayarın masaüstünü tahta yüzeyine yansıtır. Kullanıcılar kalem, parmak ya da diğer arayüz aygıtlarıyla etkileşim sağlayabilirler. Sınıflarda ve tüm eğitim düzeylerinde çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.

23

24 ZEHRA TALİ FERAHAT SONDAŞ DAMLA SAĞLAM RANA ÖZTAŞ


"BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN EVRİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları