Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 6

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 6"— Sunum transkripti:

1 Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 6
Arş. Gör. Ayşenur YAZICI Erzurum Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2017

2 Endosporlar Bazı bakteriler belirli koşullarda, hücre içerisinde dış etmenlere karşı daha dirençli olan ve Endospor olarak adlandırılan özel formlar oluştururlar.

3 Bakteriler endosporlarını üremelerinin erken dönemlerinde oluşturmazlar. Endospor oluşumu logaritmik üreme döneminin bitiminde başlar. Diğer taraftan bakteriler endospor oluşturmak için, ortamda bazı belirli besin öğelerine ihtiyaç duyarlar (Ortamda kritik bir besin öğesi yoksa endospor oluşturamazlar). Sporlu bir bakteri, belli koşullarda, hücre içinde kendine özgü konumda, biçimde ve büyüklükte endospor oluşturmaktadır.

4 Endosporun Yapısı

5 Endospor Boyama Yöntemi
Schaeffer-Fulton Metodu Bu metod da malaşit yeşili endosporu boyarken, safranin ise vejetatif hücreleri boyamaktadır. Endosporlar yeşil renkli olurken, vejetatif hücreler pembe renkli olarak görülmektedir. Aşağıdaki şekilde bu metodun aşamaları görülmektedir.

6 Protokol Bakteri örneği lamele yayılır.
Fiksasyonun ardından malaşit yeşili ile boyanır. (1. Boyama) Hot plate ile lamele yüksek ısı verilir. (Mordant) Örnek su ile yıkanır. Ardından safranin ile boyanır. (2. Boyama) Örnek yeniden su ile yıkanır. Kurutularak ışık mikroskobunda inceleme yapılır.

7


"Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 6" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları