Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Antropometrik Yöntemlerle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi I

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Antropometrik Yöntemlerle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi I"— Sunum transkripti:

1 Antropometrik Yöntemlerle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi I

2 Vücut Bileşiminin Saptanması

3 Vücut bileşiminin bilinmesi neden önemli??
Sağlık ve hastalık durumu Performans Görünüm Uzun bir yaşam

4 değerlendirilmektedir.
Günümüzde vücut bileşimi; 1. Atomik 2. Moleküler 3. Hücresel 4. Doku Sistem 5. Tüm vücut düzeylerinde değerlendirilmektedir. İn vivo koşullarda direkt ölçümler insanlarda mümkün olmadığı için vücut bileşimi indirekt yöntemlerle saptanmaktadır. İn vivo: Kelime anlamıyla "canlıda" anlamına gelir. Biyolojik veya kimyasal bir işlem veya reaksiyonun yaşayan bir hücre, organizma, hayvan veya insanda gerçekleştirildiğini gösterir.

5 Vücut bileşimini etkileyen etmenler
Büyüme ve gelişme Cinsiyet Yaş Irk Genetik Beslenme Egzersiz Hastalık Kalıtım Özel diyetler

6 ANTROPOMETRİK YÖNTEMLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ-I

7 Antropos (insan) ve metris (metre, ölçüm) sözcüklerinin birleşmesinden türeyen antropometri;
insan türünün biyolojideki yerini, oluşumunu, fiziksel ve kültürel evrimini ve bu evrim içerisinde aynı fiziksel özellikleri göstererek bir diğer gruptan farklı olan ve ırklar adı verilen grupların bu oluş nedenlerini karşılaştırmalı yöntem ile araştıran bir disiplindir.

8 BeslenmeAntropometrisi;
değişik yaş ve beslenme durumundaki insanların fizik boyutlarının (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, çevre ölçümleri vb) ölçülmesi ve vücut bileşimlerinin (yağ ve kas dokusunun) saptanmasıdır. Beslenme durumunun saptanmasında duyarlı bir yöntem olup, beslenme epidemiyolojisinde önemli yeri vardır.

9 1.1. Boy uzunluğu (yatarak veya ayakta) 1.2. Vücut ağırlığı
2. Vücut Bileşimi 1.Büyüme Ölçümleri 1.1. Boy uzunluğu (yatarak veya ayakta) 1.2. Vücut ağırlığı 1.3.Baş çevresi 1.4. Dirsek genişliği 1.5.Diz yüksekliği 1.6.Üst orta kol çevresi 2.1. Vücut yağ kütlesinin saptanmasında Deri kıvrım kalınlıkları Bel-kalça oranı (WHR) Üst orta kol yağ alanı 2.2. Yağsız vücut kütlesinin saptanması Üst orta kol çevresi Üst orta kol kas çevresi Üst orta kol kas alanı

10 İndeksler Yaşa göre yatarak boy uzunluğu, Yaşa göre vücut ağırlığı,
Yaşa göre boy uzunluğu, Boy uzunluğuna göre vücut ağırlığı, Ağırlık/ Boy oranları, Yaşa göre baş çevresi, vd.

11 Büyüme: Ölçü bakımından olgunluktur.
Gelişme: Organların çalışma düzenlerindeki değişimlerdir. Büyüme ve gelişme: Organların ölçü ve çalışma düzeninde yetişkinliğe doğru olan gelişmelerdir.

12 Antropometrik Ölçümlerin Olumlu Yönleri
Basittir. Güvenilirdir. Noninvazivdir (zarar vermez). Pahalı değildir. Eğitimle herkes ölçüm yapabilir, uygulanması kolaydır. Standart teknikler kullanıldığında, yöntemler doğru ve kesindir. Sayılarla ifade edilir. Objektifdir, Hızlıdır, Duyarlıdır.

13 Antropometrik ölçümler alınırken;
Ölçümde kullanılan araçların düzenli olarak doğruluğunun kontrol edilmesi, Ölçüm yapan kişilerin eğitilmesi, Kıyaslama yapılacak referans değerlerin veya standartların bulunması, Kesişim noktalarının belirlenmiş olması önemlidir.

14 Antropometride kullanılacak olan uygun yöntemin seçimi;
Risk gruplarına, Yaşa, Cinsiyete ve Olanaklara göre değişir.

15 Standartlar veya Referans Veri
1.Ulusal 2.Uluslar arası Aynı zamanda; 1.Uzunlamasına (Longitudinal) 2.Kesitsel (Cross-sectional) Standart: Kabul edilmiş bir norm veya hedeftir. Kıyaslama değeridir. Büyüme geriliği yüksek olan ülkelerde hedef kitle gerçekçi olamaz. Referans: Verilerin gruplanması ve analiz edilmesi için bir araçtır.

16 Antropometrik ölçümlerin değerlendirilmesinde
Toplum çalışmalarında, persentiller ve/veya standart deviasyon/sapma skoru (SD) (z-skor) Endüstrileşmiş ülkelerde antropometrik ölçümlerin değerlendirilmesinde persentiller Gelişmekte olan ülkelerde ise z-skor kullanılması önerilmektedir.

17 Beslenme durumunun saptanmasında sıklıkla kullanılan antropometrik ölçümler; *boy uzunluğu, *vücut ağırlığı, *deri kıvrım kalınlıkları (triseps, biseps, suprailiak, subskapula), *bel çevresi, *kalça çevresi, *üst orta kol çevresi, *baş çevresi, *göğüs çevresi vb’dir.

18 I.VÜCUT AĞIRLIĞI VE BOY UZUNLUĞU

19 Vücut ağırlığını oluşturan bileşenler;
Protein (kas) Yağ Su Kemik Mineral Kütlesi’dir. Vücut ağırlığını etkileyen etmenler: Yağ Ödem Asit Kitlesel tümör gelişimi Yanıklar Enfeksiyonlar Organ büyümesi Parazitler Ampütasyon

20 Vücut ağırlığı; basit ancak önemli bir morfolojik gösterge olup;
büyüme hızı, şişmanlık ve yetersiz beslenmenin saptanmasında kullanılır.

21 Vücut ağırlığı; Protein kütlesi ve enerji deposunun da dolaylı göstergesidir. Klinik olarak 6 aydan kısa bir sürede vücut ağırlığının %10’ dan fazlası kaybedilirse önemlidir.

22 Boy uzunluğu; yatarak ve ayakta ölçülür.
Boy uzunluğu linear büyümenin ölçümü olup, bedensel gelişimi en iyi tanımlayan antropometrik değişkenlerden biridir. Boy uzunluğu genelde vücut ve iskelet yapısının temel göstergesidir. Boy uzunluğu; yatarak ve ayakta ölçülür.

23 Vücut Ağırlığı Yetişkin Kalibre edilebilen tartı aleti kullanılır. İnce kıyafetle ve ayakkabısız ölçüm yapılır. 0.5 kg’a duyarlı tartı aleti kullanılmalıdır. Mümkünse sabah açken, dışkılama sonrası ölçüm yapılmalıdır. Çocuk 0.1 kg’a duyarlı hassas terazi kullanılır (Bebek Terazisi). Çıplakken ölçüm yapılır. Boy Uzunluğu Ayaklar yan yana ve baş Frankfort düzlemde iken ölçüm yapılır. Ölçümde stadiometre kullanılmalıdır. İki yaşına kadar yatarak, iki yaşından sonra ayakta ölçüm yapılır. Yatarak ölçüm infantometre, ayakta ölçüm stadiometre kullanılarak yapılır.

24 Yaşa göre boy indeksi , linear büyüme geriliğinin bir göstergesidir.
Yaşa göre boyun kısa olması, büyümede duraklamanın (bodurluğun) göstergesidir. Bodurluk, kronik malnütrisyonla ilişkilidir.

25 VÜCUT AĞIRLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ

26 Beden Kütle İndeksi (BKİ) /Quatelet İndeks
Son yıllarda ideal vücut ağırlığının hesaplanmasında en çok kullanılan yöntem beden kütle indeksi’dir. BKİ toplum düzeyinde şişmanlığın ve şişmanlık riskinin tanımlanmasını sağlar.

27 Vücut ağırlığı (kg) / Boy uzunluğu (m2)”
BKİ, kilogram cinsinden vücut ağırlığının metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. “BKİ= Vücut ağırlığı (kg) / Boy uzunluğu (m2)”

28 BKİ vücut ağırlığının değerlendirilmesinde pratik ve doğru sonuçlar veren bir yöntemdir.
Mortalite ile ilişkisi, kuşkuya yer vermeyecek şekilde birçok araştırmacı tarafından gösterilmiştir.

29 19 Yaş Üzeri Bireylerde BKİ Değerleri (kg/m2)
BKİ Sınıflaması: WHO sınıflaması kullanılmaktadır. 19 Yaş Üzeri Bireylerde BKİ Değerleri (kg/m2) BKI değerleri (kg/ m2 ) Değerlendirme <16.0 Ağır düzeyde zayıflık Orta düzeyde zayıflık Hafif düzeyde zayıflık Normal Hafif şişman I. Derece Şişman II. Derece Şişman >40 III.Derece Şişman

30 BKİ Değerleri (2007) Sınıflama BKI (kg/m2) Temel kesişim noktaları
Geliştirilmiş kesişim noktaları Zayıf (düşük ağırlıklı) < 18.50 Ağır düzeyde zayıflık 16.00 < 16.00 Orta düzeyde zayıflık Hafif düzeyde zayıflık Normal 18.50 – 24.99 18.50 – 22.99 23.00 – 24.99 Toplu, hafif şişman ≥ 25.00 Şişmanlık öncesi 25.00 – 29.99 25.00 – 27.49 27.50 – 29.99 Şişman ≥ 30.00 Şişman I derece 32.50 – 34.99 Şişman II derece 37.50 – 39.99 Şişman III derece ≥ 40.00

31 Çocuklarda; Bölgesel ve Ulusal standartlar
Uluslar arası standartlar Persentiller Standart sapma skorları (Z skor) kullanılmaktadır.

32 Ölçümler Değerlendirme
Z-skor (SD) Persentiller Yaşa göre vücut ağırlığı Çok zayıf (Düşük kilolu) <-2SD < 3. persentil Zayıf >-2SD-<-lSD ≥3.-<15. persentil Normal >-l SD-<1SD ≥15.-<85.persentil Kilolu, hafif şişman (Fazla kilolu) >1SD-<2SD ≥85.-<97. persentil Şişman (Obez) >2SD ≥97. persentil Yaşa göre boy uzunluğu Çok kısa (Bodur) <3. persentil Kısa Uzun Çok uzun Yaşa göre BKİ Çok zayıf Kilolu, hafif şişman Şişman (obez)

33 WHO <3. persentil ve >97
WHO <3. persentil ve >97. persentil değerlerinin kullanımını önermektedir. Diğer referanslarda bu değerler <5. persentil ve >95. persentil değerleri olarak yer almaktadır.

34 Z Skor (SD skoru) Z skor = Bireyin değeri–referans grubun median değeri / Referans grubun standart deviasyon değeri

35 Çocuklarda tahmini vücut ağırlığı 1. Bebekler Yeni doğan : 3. 0-3
Çocuklarda tahmini vücut ağırlığı 1. Bebekler Yeni doğan : kg 0-6 ay : 800 g / ay 7-12 ay : 500 g/ay 3-12 ay (kg) : Yaş (ay) yaş (kg) =Yaş (yıl) x2 + 8 (± %20) yaş (kg) = Yaş (yıl) x 7

36 Çocuklarda tahmini boy uzunluğu Yenidoğan (ortalama) = 50 cm İlk 6 ay =16 cm İkinci 6 ay = 8 cm 1-2 yaş = cm 2-6 yaş = Yaş (yıl) x (± %10) 6-12 yaş = Yaş (yıl) x (± %10)

37 Vücut yapısı ölçümden çok, bir kavramdır
Vücut yapısı ölçümden çok, bir kavramdır. Vücut yapısı kemik, eklem ve iskelet genişliğinden oluşur. Metropolitan Yaşam Sigortası 1959 yılında ilk kez ideal vücut ağırlığı verilerini yayınladığında vücut yapısı değerleri yer almamıştır. Vücut yapısı ince, orta, iri şeklinde kişisel yoruma dayalı olarak tanımlanmıştır.

38 Dirsek Genişliği  Yağ dokusu hacmi ve yaş faktöründen bağımsız olarak vücut cüssesinin belirleyicisi olarak kullanılır. Bilek Çevresi Ölçümü Vücut yapısı boy uzunluğunun bilek çevresine oranı bulunarak da saptanır.

39 Özel durumlar Yatağa bağımlı bireylerde Spastik çocuklarda
Bacak vb amputasyon nedeni ile ayakta duramayanlarda Skolyoz (omurga eğriliği) Kifoz (kamburluk) nedeni ile ölçüm hatası olabilecek bireylerde Vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanması güçleşmektedir.

40 Olanaklara bağlı olarak engelli tartı aleti kullanılabilmektedir.
Olmadığı durumlarda; *denklemler, *nomogramlar ve *bunların tablolara dönüştürülmüş şekilleri ile pratik olarak saptamalar ve değerlendirmeler yapılabilir.

41 Amputasyon durumunda Engelli tartı aleti varsa veya hasta yatağı tartılabiliyorsa direkt olarak vücut ağırlığı saptanır. Bu tür tartı aletleri yoksa vücut ağırlığı denklemler yardımı ile hesaplanır ve belirli amputasyon değeri kadar düzeltme uygulanır.

42 Boy Uzunluğu ve Vücut Ağırlığının Denklemlerle Saptanması
BOY UZUNLUĞU – Yarım kulaç genişliği – Diz yüksekliği (>65 yaş; 6-80 yaş) – Ulna uzunluğu VÜCUT AĞIRLIĞI – Üst orta kol çevresi – Baldır çevresi – Subskapular DKK – Diz yüksekliği (>65 yaş; 6-80 yaş)


"Antropometrik Yöntemlerle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi I" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları