Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir."— Sunum transkripti:

1 4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir.

2 Kan Vücudumuzda Nasıl Dolaşır ? Tükettiğimiz besinlerin ve havadan aldığımız oksijenin vücudumuzun her yerine ulaştırılması gerekir. Bu taşıma işlemi vücudumuzda kan ile gerçekleştirilir. Kan, vücudumuz için gerekli maddeleri taşıyan kırmızı renkli hayati sıvıdır.

3 Kalp Kanın vücudumuzun her yerine dağılabilmesi için pompa görevi gören organımız kalptir. Kalp, vücutta akciğerlerin arasında, göğüs kafesinin içinde ve sol tarafa yakın yerde bulunan organımızdır. Kalbimiz kasılıp gevşeyerek kanı damarlarımıza pompalar.

4 DAMAR Damarlar kanın vücutta dolaşımını sağlar Kalp tarafından pompalanan kan, vücudumuzu bir ağ gibi saran damarlar yardımıyla vücudumuzdaki bütün yapı ve organlara ulaşır.

5 NABIZ Kalbin bir dakikada ki atış sayısıdır. Sağlıklı bir insanda nabız atış sayısı dakikada 70-80 iken, çocuklarda 80-100 arasındadır. Koşma, heyecanlanma,öfke,sevinç ve hastalanma durumunda nabız artar. Nabzımızı boyun, el ve ayak bileklerinde kolaylıkla hissederiz.

6  Kalp gerçekleşen kasılma gevşeme hareketine kalp atışı denir.  Elimizi sol göğsümüze bastırdığımızda kalp atışımızı hissederiz.

7 STETESKOP Doktorların kalp atışlarını dinlediği alettir.

8 Kan sadece besin ve oksijen taşımaz. Vücudumuzda oluşan bazı atık maddeleri taşımakla da görevlidir. Vücuda dağıtılan besinlerden enerji elde etmek için oksijen kullanılırken, bunun sonucunda karbondioksit açığa çıkar. Yandaki görselde kırmızı renkle gösterilen damarlar oksijence zengin olan kanı, mavi renkle gösterilen damarlar ise karbondioksit oranı fazlalaşmış olan kanı taşımaktadır.

9 Tüketilen yiyecekler kalp ve damarlar için oldukça önemlidir. Bu yüzden düzenli ve dengeli beslenilmelidir. Örneğin; aşırı yağlı yiyecekler tüketmek damar tıkanıklığına sebep olabilir.

10 Kalbin ve Damarların Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız ? Aşırı stres, korku ve heyecan kalp ve damarların düzenli çalışmasını aksatır. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam için bunlardan uzak durulmalıdır. Egzersiz yapmak dolaşımın düzenli olmasını sağlar. Alkol ve sigara gibi maddeler kalp ve damarlar için zararlıdır. Bu yüzden alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır

11


"4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları