Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ EKONOMİK KRİZLERİN VE TEKNOLOJİNİN AİLE YAPILARINA ETKİLERİ MURAT BAYHAN AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ EKONOMİK KRİZLERİN VE TEKNOLOJİNİN AİLE YAPILARINA ETKİLERİ MURAT BAYHAN AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ."— Sunum transkripti:

1 AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ EKONOMİK KRİZLERİN VE TEKNOLOJİNİN AİLE YAPILARINA ETKİLERİ MURAT BAYHAN AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ

2 EKONOMİK KRİZDE AİLE İÇİ DENGEYİ KORUMAK  Çocukların ihtiyaçlarını karşılayamayacağı,  Gelecekte geçimini sağlayacağı bir işinin olup olmayacağı,  Gelecekle ilgili belirsizlik duyguları,  Güvensizlik ve kaygı bozuklukları,  Depresyon-İntihar,  Eşlerin birbirlerine ve evliliklerine yönelik korku ve kuşkular gibi farklı ve olumsuz duygular görülebilir.

3 AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ Krizler aileler için dönüm noktalarıdır. İçine düşülen sıkıntı, doğrudan doğruya gelecekteki geçim şartlarıyla ilgili olduğundan aile bütünlüğünü de sarsıcı nitelikte olabilir. Özellikle,  Evin geçimini sağlayan eşin işsiz kalması  Emeğinin karşılığını alamaması,  Birkaç işi aynı anda yapmak zorunda kalması,  Sağlıksız ve güvencesiz işlerde çalışmak durumunda olması,  Ailenin giderek yoksullaşması gibi olumsuz etkilenmeler olabilir.

4 AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ GÖÇ yada BEYİN GÖÇÜ Yine, kriz işsizliği kadar ciddi ve ülkemizde yaşanan son ekonomik krizlerle birlikte; giderek önem kazanan bir başka konu ise, "beyin göçü" dür. Nitekim, ülkemizde yaşanan son ekonomik krizler ve bu krizlerle hızla artan işsizlik, bireyleri yurt dışına göçe zorlamakta; bu durum da beyin göçünü daha da arttırmaktadır. Bir başka deyişle; son ekonomik krizlerle birlikte, karşımıza çıkan bir başka gerçek de; beyin göçünde yaşanan artıştır.

5 AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ YIKICI DAVRANIŞLAR "Bir ülke ekonomik krizde ise bundan birey, dolayısıyla aile de etkileniyor. Bir aile bireyleri temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı zaman sistemde ciddi sorunlar meydana geliyor. Özellikle bireyin ekonomik kriz veya ilişkilerde yaşadığı krizlerde 'baş edemeyeceğim' duygusu ağır basarsa, birey kendini tükenmiş hissediyor, çözüm yolları bulamıyor ve kendi varlığını, öz değerini büyük tehdit altında hissettiği için de belki çözüm yolu olarak kaçmayı tercih edebiliyor. Savaşmak yerine kaçmayı tercih ettiği için bir “öz kıyım-intiharlar” meydana gelebiliyor.

6 AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ

7

8 * İNTİHAR * DEPRESYON * STRES

9 AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Etiyopya, Finlandiya, Almanya, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri ve Zimbabwe’de gelir düzeyi düşük olan bireylerde depresyon sıklığı, yüksek gelir düzeyine sahip olanlara göre 1,5-2 kat daha fazladır.

10 AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ

11 İŞSİZLİK İLE İNTİHAR İLİŞKİSİ YılYüzdelik İntihar Oranı (Milyonda) Ticari Oran 19918,2 19928,5 19938,9 20006,52,6722,6 20018,43,7826 200210,3 200310,5 20089,9 200914,9

12 AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ SON SÖZ  Modernleşme süreci, Ekonomi, Sanayileşme, göç hareketleri, makineleşme, teknoloji ve kentleşmenin artması Türk aile yapısının çözülmesine ve hatta yok olma tehlikesi yaşamasına etki etmektedir. Aile ile ilgili bu problemlere dini açıdan bakan birtakım araştırmalar da bu değişimleri bir “geriye gidiş” ya da “dinin aile temelli söyleminin çöküşü” olarak göstermektedir.


"AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ EKONOMİK KRİZLERİN VE TEKNOLOJİNİN AİLE YAPILARINA ETKİLERİ MURAT BAYHAN AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları