Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır."— Sunum transkripti:

1 Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır. Ön lisans mevzunu öğrencilerden, kendi bölümü ile ilgili lisans programında devam etmek isteyenler ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavından başarılı olmaları gerekmektedir. Ayrıca öğrenciler mezun oldukları programlara göre Açık Öğretim Fakültelerinin uygun lisans tamamlama programlarından da mezun olabilirler. Ön lisans öğrencileri ÖSYM tarafından 2 yılda bir yapılan KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) sınavına katılarak memur olma hakkına da sahiptir. ÖNLİSANS PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KATILABİLECEĞİ SINAVLAR

2  Dikey Geçiş Sınavı (kısaca DGS), 2000 yılından bu yana meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yapılmakta olan sınavın adıdır.Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi DGS (Dikey Geçiş Sınavı)

3 Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Sınavın soru sayıları ise 80 sözel 80 sayısal olarak toplamda 160 soru ve 180 dakika olarak sınav süresi belirlenmiştir. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmamaktadır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.

4 DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir. Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirilmesinde esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır. Puanlama ve Başvuru

5 Lisans programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvurabilmektedirler.

6 DGS başvuruları elektronik ortamda veya bizzat ÖSYM bürolarından da yapılabilmektedir. Adayların izleyeceği yollar ÖSYM tarafından her yıl açıklanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer almaktadır. Sınava giriş sayısı açısından herhangi bir sınırlama yapılmamaktadır. Sınavı kazanmış bir öğrenci isterse daha sonra yine sınava başvuruda bulunabilmektedir ancak 2011 yılında değişen yönetmeliğe göre öğrencilerden puan kesintisi yapılmaktadır.

7

8 Kısa adı KPSS olan Kamu Personeli Seçme Sınavı, 18/3/2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na istinaden ilk olarak 2002 yılında ÖSYM tarafından hazırlanıp, uygulanmaya konmuştur. Yönetmeliğin amacı Madde-1’de: “Bu Yönetmeliğin amacı, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmektir.” şeklinde ifade edilmiştir.ÖSYM Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)

9 Söz konusu sınav, daha önceki senelerde uygulamada olan Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ve Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı'nın (KMS) birleşimi niteliğindedir. Sınavın ana amaçları arasında; kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak olan personel istihdamının, şeffaf ve adaletli bir biçimde gerçekleşmesi ve sınav rekabeti içinde personel kalitesini en üst düzeye çıkartmak sayılabilir.

10 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), lisans programları için her yıl, ön lisans ve ortaöğretim mezunu öğrenciler için iki yılda bir yapılmaktadır. Sınavda çıkan sorular ve dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Bu tablo en son yapılan KPSS ön lisans sınavına göre oluşturulmuştur.

11 KPSS ön lisans oturumunda Genel Yetenek bölümünde 30 tane Türkçe, 30 tane Matematik sorusu çıkmaktadır.

12 Genel Kültür Bölümünde 60 tane soru çıkmaktadır.

13 Ön lisans mezunu öğrenciler, mezun oldukları bölümlere göre Açık Öğretim Fakültelerinin açmış oldukları bölümlere direk geçiş hakkına sahiptir. Yani herhangi bir sınava girmeden mezun olduğunuz programa göre Açık Öğretim Fakültelerinin lisans tamamlama programlarına kayıt yaptırabilirsiniz. Bu kayıtlar genellikle her yıl Ekim ayı içerisinde olmaktadır. Açık Öğretim Programlarından Lisans Tamamlama

14 Okulumuzda Yapılan Sınavlar;  Ara sınav,  Genel sınav (finaller),  Bütünleme sınavı,  Tek ders sınavı,  Muafiyet sınavı  Mazeret sınavı OKULUMUZDA SINAVLAR VE UYULMASI GEREKEN KURALLAR

15

16


"Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları