Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU, İÇİNDEKİ HER CİSMİ YÜZDÜREMEZ Murat Piker 7-A

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU, İÇİNDEKİ HER CİSMİ YÜZDÜREMEZ Murat Piker 7-A"— Sunum transkripti:

1 SU, İÇİNDEKİ HER CİSMİ YÜZDÜREMEZ Murat Piker 7-A 491 491

2   Demirden yapılan gemiler denizde yüzdüğü hâlde, demir bilye batar. Bunun nedenini araştırınız.   Taş parçasının suda batmasının, tahta parçasının yüzmesinin nedenlerini tartışınız.   Taş, cam bilye, demir para gibi cisimler suda her zaman batar. Tahta, mantar, kağıt parçası gibi cisimler ise yüzer.   Cisimlerin suda yüzme, askıda kalma veya batması sırasında cisme etki eden iki kuvvet vardır.Bunlardan biri cismin ağırlığıdır. Cisim ağırlığı nedeniyle sıvıya batmaya çalışır.   Diğeri sıvının cisme uyguladığı itme (kaldırma) kuvvetidir.

3   Cismin ağırlığı kaldırma kuvvetinden büyükse cisim batar.   Cismin ağırlığı kaldırma kuvvetine eşitse cisim askıda kalır veya bir kısmı batmış olarak yüzer.   Cisimlerin yüzebilmesi için ağırlığı ile kaldırma kuvvetinin eşit büyüklükte olması gerekir.

4   Cisimlerin su içerisindeki davranışı yoğunluklarına da bağlıdır.   Demir bilyeyi suya attığımızda, batar. Demir bilyenin şeklini değiştirip küçük bir kayık haline getirirsek, yüzer.   Yapmış olduğunuz değişiklik ile bilyenin birim hacimdeki madde miktarını (öz kütlesini = yoğunluğunu) azaltmış olduğumuzdan bilye yüzer hale gelmiştir.   Gemilerin yapılışında da bu prensip kullanılmıştır.   Kaldırma kuvvetinin varlığını ilk kez Archımedes (Arşimet) bulmuştur.

5 Sıvı içerisine batan bir cisme, sıvı tarafından uygulanan kaldırma kuvveti, cismin batan kısmının hacmine eşit hacimdeki sıvının ağırlığına eşittir. Buna Archimedes Prensibi denir.   Archimedes prensibini matematiksel olarakta ifade edebiliriz.   Kaldırma = cismin batan x sıvının x yer çekimi   kuvveti kısmının hacmi yoğunluğu ivmesi

6   Kaldırma kuvveti “Fk”, cismin batan kısmının hacmi “Vb”, sıvının yoğunluğu “ds” ve yer çekimi ivmesi “g” ise; SI birim sisteminde hacim birimi “m3”, yoğunluk birimi “kg/m3”, yer çekimi ivmesi “N/kg” olduğunda ;

7

8

9 SORU: Yoğunluğu 800 kg/m3 olan zeytinyağına tamamen batırılmış çizme etki eden kaldırma kuvveti 32 newton ise, cismin hacmi kaç metreküptür. (Yanıt: 0,004m3)


"SU, İÇİNDEKİ HER CİSMİ YÜZDÜREMEZ Murat Piker 7-A" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları