Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOLID STATE DISK (KATı DURUM DİSKİ). Daha önceki başlıkta geçmişten günümüze gelen manyetik disklerin çalışma şekli ele alınmıştı. SSD’ler manyetik disklerin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOLID STATE DISK (KATı DURUM DİSKİ). Daha önceki başlıkta geçmişten günümüze gelen manyetik disklerin çalışma şekli ele alınmıştı. SSD’ler manyetik disklerin."— Sunum transkripti:

1 SOLID STATE DISK (KATı DURUM DİSKİ)

2 Daha önceki başlıkta geçmişten günümüze gelen manyetik disklerin çalışma şekli ele alınmıştı. SSD’ler manyetik disklerin mevcut standart fonksiyonlarını yansıtırlar.

3 L İ M İ TLER CPU performansı her yıl yaklaşık olarak %60 oranında artmaktadır. I/O alt sistemlerinin performansı ise mekanik problemler nedeniyle %10 dolayında artmıştır. Amdalh Kanunu’na göre I/O birimlerinde oluşan darbo ğ az sistemin genelinde olan performans artışını sınırlamaktadır.

4 SSD ve HDD’ler 1.8”, 2.5” ve 3.5” lik yapıya sahiptir. Her ikisi de SATA, PCIe ve/veya SCSI gibi arayüzlere sahip olabilir. Bilgisayar hangi arayüz ile diske ba ğ landı ğ ını bilmesine gereke yoktur.

5 HDD Dönen manyetik medyadır. Disk plakasına sahiptir. 5400, 7200, 10000, 15000 rpm gibi dönüş hızlarına sahiptir. Disk plakaları verinin yazıldı ğ ı manyetik alanlara sahiptir.

6 Genellikle bir veya birden fazla plakaya sahiptir. Herbir plaka için okuma/yazma kafası bulunmaktadır. Okuma yazma kafaları birbirlerinden ba ğ ımsız olarak hareket edemezler. Bir silindir üzerindeki tüm tracklere disk kafasını hareket ettirmeden erişilebilir. Okuma-yazma kafası plakaların sadece bir yüzüne veri yazıp okuyabilir.

7 HDD DATA STRUCTURE Daha önceden hatırlanaca ğ ı üzere: Sektör: Disk plakası üzerinde yer alan ve minimum olarak adreslenebilen okuma- yazma bölgesidir. Genellikle 512 byte’tır. Track: Birden çok sektörün bir araya gelmesiyle oluşan ince dairesel yapıdır.

8 CıRCULAR SECTOR & HARD DISK SECTOR

9

10

11 Blok: Track ve sektörün kesişimidir. Disk üzerindeki minimum adreslenebilen bölgedir. Adres bilgisi; silindir, kafa ve sektör numarası ile ifade edilir.

12 LOGICAL BLOCK ADDRESSING (LBA) Blokların silindir, kafa ve sektör numaraları ile adreslenmesinin yerine blokların lineer olarak numaralandırılmasıdır. Bu yapı, geleneksel olarak yapılan numaralandırmanın yerine geçmektedir. Günümüzde her iki teknik de SSD’ler ve HDD’lerde kullanılmaktadır.

13 CHS / LBA

14 HDD silindirlerindeki sektörler sistemdeki LBA’i temsil ederler. SSD’de LBA flash medya içerisinde (elektronik olarak) temsil edilir.

15 ARAYÜZLER(ıNTERFACES) Serial ATA(SATA) Seri iletişim : 4 Pin + ground Hız PATA : 133 Mb/sn SATA I: 125 Mb/sn SATA 2: 250 Mb/sn SATA 3: 500 Mb/sn

16 PCI Express (PCIe) v2.0 500 Mb/sn Düşük güç tüketimi ve yaygın donanım deste ğ i PCIe SSD’ler yüksek maliyet nedeniyle yüksek performans gerektiren uygulamalarda tercih edilmektedir.

17 GEC İ KME (LATENCY) HDD: Rotational Delay + Seek Time + Transfer Time SSD: Rotational delay ve Seek Time söz konusu de ğ ildir.

18 M İ MAR İ Lojik kapılar kullanılarak oluşturulmuştur. (NAND Gates)

19 KONTROLCÜ (CONTROLLER) Kontrolcü NAND kapılarında ham veriyi alıp anlamlı ve üzerinde işlem yapılabilcek bir veri blo ğ u olarak dış ortama sunar.

20 NAND İ LE OLUŞTURULAN YAPı

21 HDD VS SSD


"SOLID STATE DISK (KATı DURUM DİSKİ). Daha önceki başlıkta geçmişten günümüze gelen manyetik disklerin çalışma şekli ele alınmıştı. SSD’ler manyetik disklerin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları