Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ödevİ HAZIRLAYANLAR; nursema ünal büşra özmen osman başkaya İzzet Erdağ BTP106 4.Grup Ödevi 24.03.2015.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ödevİ HAZIRLAYANLAR; nursema ünal büşra özmen osman başkaya İzzet Erdağ BTP106 4.Grup Ödevi 24.03.2015."— Sunum transkripti:

1 Ödevİ HAZIRLAYANLAR; nursema ünal büşra özmen osman başkaya İzzet Erdağ
BTP Grup Ödevi

2 Depolama Üniteleri Depolama üniteleri denince akla ilk olarak HDD geliyor. Çünkü günümüzde ve günümüze kadar kullanılan en uzun süre kapsamına sahip depolama ünitesi HDD’dir. HDD öncesinde Floppy Disk dediğimiz boyutu oldukça küçük olan bir depolama ünitesi kullanılıyordu. Şimdi ise HDD’nin hala yaygın olmasına karşılık SSD denen depolama ünitesi çıktı. Şimdi bu 3 depolama ünitesinin karşılaştırmasını yapalım.

3 Görselleri;

4 Depolama Üniteleri; Fiyat bakımından; En pahalı SSD, sonrasında HDD ve sonrasında Floppy Disk depolama üniteleri gelmektedir. Depolama büyüklüğü bakımından; İlk olarak HDD, sonrasında SSD ve daha sonrasında Floppy disk gelmektedir. Hız olarak; En hızlı olarak SSD, sonrasında HDD ve daha sonrasında Floppy gelmektedir. Veri okuma hızı olarak; İlk olarak SSD (saniyede mb arası), sonrasında HDD (saniyede mb arası) ve sonrasında Floppy Disk.

5 Depolama Üniteleri Yazma hızı olarak; İlk olarak SSD (saniyede mb), sonrasında HDD (66-125mb) ve en son olarak da Floppy Disk. Yapıldığı malzemeye göre; Floppy ve HDD depolama üniteleri manyetik alanda yazma ve okuma işlemlerini gerçekleştirirken SSD yapısı ile daha çok Flash bellek türüne benzemektedir. SSD içinde hiçbir mekanik parça bulundurmaz ve sessiz çalışır.

6 Manyetik Ortamda Veri Okuma-Yazma
Verilerin disk üzerine yazımı ya da disk üzerinden okunması "kafa" adı verilen iletken bir bobin ile sağlanır ve çoğu sistemde okuma ve yazma kafası olarak adlandırılabilecek iki adet kafa vardır. Okuma-yazma işlemi sırasında, kafa sabitken altındaki disk dönmektedir. Yazma işlemi bir bobin içinden geçen elektrik akımın bir manyetik alan oluşturduğu gerçeğine göre yapılır. Farklı pozitif ve negatif akımlar şeklinde yollanan elektriksel darbeler, kafadaki bobinden geçerek farklı manyetik alanlar oluştururlar ve bu manyetik alan şekilleri plakaya kaydedilir. Yazma kafası kolay manyetize edilebilen, bir tarafında iki ucu arasında boşluk bulunan, diğer tarafında ise birkaç sarımlık iletken tel olan dikdörtgensel bir yapıdır. Bu tel üzerine verilen akım diğer taraftaki boşluk üzerinde bir manyetik alan oluşturur ve bu da kayıt alanı üzerindeki ufak bir bölgeyi manyetize eder. Ters akım verildiğinde kayıt alanı üzerindeki manyetizasyon yönü de değişir.

7 Okuma-Yazma Kafası

8 Manyetik Ortamda Veri Okuma-Yazma
Okuma işlemi ise yazma işleminin tersidir. Buna göre bir bobin etrafında hareket eden manyetik alan bir akım oluşturur, disk yüzeyi dönme sırasında kafanın altından geçerken kayıt alanındaki manyetik alan ile aynı polarizasyona sahip bir akım oluşturur ve bu sayede okuma işlemi gerçekleşmiş olur. Yazma için kullanılan kafa ile okuma için kullanılan kafa aynı yapıdadır. Bu nedenle bir kafa bu iki işi yapmak için yeterlidir ve bu şekilde de kullanılmaktadır. Örnek olarak ise disketler verilebilir. Daha çağdaş disk sistemleri ise daha farklı bir okuma tekniği kullanırlar. Bu mekanizmada ayrı bir okuma kafası kullanılır. Bu kafa parçalı şekilde kaplı bir magnetorezistanslıı (MR) sensörden oluşur. Bu MR malzeme, altında hareket eden diskin manyetizasyon yönüne bağlı değişen bir elektriksel dirence sahiptir. MR sensörünün içinden geçen akımla oluşan direnç değişiklikleri voltaj sinyalleri olarak saptanır. MR sensörü yüksek frekanslarda da çalışabildiği için yüksek depolama yoğunluklarına ve yüksek işlem hızlarına olanak tanır.

9 Veri Kapasiteleri Hakkında;
Floppy Disk: 180KB -1.44MB Hard Disk: 5MB - 3TB Solid State Disk: TB

10 Veri Kapasiteleri Hakkında;
Eskilerden floppy disk sürücüsü kullanılıyordu. Çünkü o zamanlarda teknoloji bu kadar ilerlememişti ve o kadar küçük boyutlarda depolama üniteleri yeterli geliyordu. Fakat teknoloji ilerledikçe floppy yetersiz görüldü ve Hard Disk sürücüleri ortaya çıktı. O eski zamanlardan günümüzde hala kullanılmaya devam ediyor. Genel olarak en kullanışlı depolama ünitesi sayılabilir şuanda Hard Diskler. Fakat teknolojinin iyiden iyiye gelişmesi dolayısıyla yeni olarak Solid State Diskler çıkarıldı. SSD olarak adlandırılan depolama ünitileri şu an için can yakıcı durumda. Performansının çok üstün veri aktarım hızına sahip olmasına karşın fiyatı da o kadar pahalı. Normal bilgisayar kullanıcılarının HDD kullanmaya devam ettiği bu sıralarda SDD de kendine piyasada yer edindi.

11 Hard Disk Sürücü;

12 Solid State Disk;

13 Floppy Disk Drive;

14 HDD Nedir? Hdd, bilgisayarın bilgi depolama alanı harddiske verilen kısa addır. Hdd döner bir mil üzerine sıralanmış, metal veya plastikten yapılma ve üzeri manyetik bir tabaka ile kaplı plakalar ve bu plakaların alt ve üst kısımlarında yerleşen okuma/yazma kafalarından oluşur. Bu manyetik tabakaların üstü dairesel çizgilerle örülüdür. Bunlara iz (track) denir

15 HDD’yi Oluşturan Parçalar;
1- Plakalar 2- Okuma-Yazma Kafası 3- Kontrol Kartı 4- Silindir 5- Sektör 6- İz 7- Kümeler

16 HDD Alırkan Dikkat Edilecekler;
1- Depolama Kapasitesi 2- Önbellek miktarı 3- Dönüş Hızı 4- İz başına sektör sayısı 5- Erişim süresi 6- Dahili veri transferi 7- Kullanılan arabirim(ATA ,SATA ,..)

17 HDD Türleri; 1- Scsi hdd'ler 2- Mekanik hdd'ler 3- Solid state hdd'ler

18 Floopy Disk Drive; Floppy disk taşınabilir bir saklama ortamıdır. Çalışma şekli açlısından sabit disklere benzerler. Plastik esnek bir plaka üzerine konulmuş mıknatıslanabilen elementler ve bu manyetik ortamı koruyan bir plastikten oluşmaktadır. Çeşitli ebatlarda ve boyutlarda disketler bulunmaktadır. Ama günümüzde artık ebat olarak sadece bir tip disket bulunmaktadır.

19 HDD-FDD Benzerlikleri;
Her ikiside veri depolama birimidir. Her ikiside manyetik alan üzerinde verileri okur ve yazarlar. Çalışma şekilleri aynıdır.

20 HDD-FDD Farkları; HDD sabit bir disket olmakla beraber FDD taşınabilir bir diskettir. FDD yardımcı bellek birimidir , HDD ise bilgisayarımızın ana donanımlarından birisidir. HDD birimlerinin depolama kapasitesi FDD ye oranla oldukça yüksektir.

21 İDE, SATA, ESATA Kabloları;

22 IDE VE SATA Arasındaki Farklar;
IDE paralel atadır , SATA serial atadır. IDE 40 pin, SATA 7 pin ve SATA daha az güç tüketiyor. IDE max 133 mb/s SATA 150 mb/s transfer hızına sahip. IDE kablosu SATA kablosuna göre daha ince bir yapıya sahiptir ve daha az yer kaplar.

23 SATA ve ESATA Arasındaki Farklar;
ESATA , SATA ya göre daha hızlı veri transferi yapabilir ESATA Usb 3.0 desteklemesiyle beraber hız farkını açıkca ortaya çıkarıyor.

24 SSD Teknolojisi; Teknolojinin gelişimiyle birlikte bilgisayarlar ve bilgisayar donanımlarıda sürekli gelişmektedir. Sabit disklerde bu gelişmelerden nasibini almaktadırlar. Uzun zamandan beri masaüstü bilgisayarda harddiskler kapasite olarak devamlı gelişmekteydi. Firmaların TB (Terabayt) yarışı neticesinde sabit disklerin kapasiteleri devamlı olarak arttı. Klasik sabit disklerin çalışma mantığının geliştirilmesine ihtiyaç vardı. Benzer şekilde sunucu diskleri olan Scsi disklerinde geliştirilmesi gerekliydi. Öyle bir şey geliştiriliydiki ister masaüstü isterse sunucu platformu olsun 2 tarafta da kullanılabilmeli ve ayrıca performans olarak sabit diskleri geri bırakmalıydı. İşte tam bu noktada SSD (Solid state disk) hayatımıza girmiş oldu. Solid state disk kısaca SSD "katı durum diski" anlamına gelmektedir.

25 SSD Nasıl Çalışır; Geleneksel hard disklerde veriler, plakaların üzerindeki sektörlerde tutulurlar. Bu plakalar hard disk içerisindeki motorlar ile döndürülür ve okuma / yazma kafası tarafından okunurlar. SSD'lerde ise veriler NAND flash yongalarda saklanır. SSD'lerin içerisindeki bellek yongaları, tıpkı bilgisayarlarımızdaki RAM'ler gibi hızlı çalışırlar.

26 SSD Avantajları; 1- Bilgisayarınız daha hızlı açılır. 2- Aşırı düşük okuma ve yazma gecikme süreleri. 3- Daha hızlı rastgele erişim süresi. 4- Düşük güç tüketimi ve ısı üretimi. 5- Daha iyi mekanik güvenilirlik. 6- Daha kararlı performans 7- Disk birleştirmeye gereksinim duymaz. 8- Daha küçük boyut ve daha hafif 9- Dosyalara erişim hızı çok yüksek. 10- Oyun ve uygulamalarda daha fazla performans.

27 SSD Dezavantajları; 1- SSD’ler şimdilik kapasite bakımından düşük, fiyat bakımından da oldukça pahalılar. Yakın zamanda mekanik disklerin yerinin alacağı kesin fakat şimdilik ev kullanıcıları için pek bir anlam ifade etmemekte. 2- Manyetik alan ve statik elektriğe karşı mekanik hard disklerden daha dayanıksız olması bir dezavantajdır işlem civarında yazma-silme ömrü bulunması SSD'lerin bir dezavantajıdır.

28 SSD-HDD Kombo Cihazlar;
SSD’nin hızı ve HDD’nin kapasitesinin birleşimi ile oluşan yeni bir sistemdir. Solid State Hybrid Drive olarak adlandırılır. En standart sabit sürücüler, normal durumda hibrid tahrik değil güç tüketen veya ısı üreten motoru vardır. Hibrid diske yazılan herhangi bir veri arabelleğe yazılır.Arabellek geçici olmadığı gibi elektrik kesintisi durumunda veri kaybı riski yoktur. Veri ilave plakalı okurken veri okumak ve beklenen gelecekteki ihtiyaçları olduğu gibi herhangi bir disk önbelleği tampon bellekte depolanır. Sonraki boot-up için gerekli veri bilgisayarı kapatmadan önce geçici olmayan arabellekte depolanabilir.

29 Bitti Buraya kadar.


"Ödevİ HAZIRLAYANLAR; nursema ünal büşra özmen osman başkaya İzzet Erdağ BTP106 4.Grup Ödevi 24.03.2015." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları