Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAYIŞ KASNAK MEKANİZMASINDA OLUŞAN HASAR TİPLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAYIŞ KASNAK MEKANİZMASINDA OLUŞAN HASAR TİPLERİ"— Sunum transkripti:

1 KAYIŞ KASNAK MEKANİZMASINDA OLUŞAN HASAR TİPLERİ

2 Kayış kasnak mekanizması nedir?
Elastik hız-moment dönüşüm mekanizmalarındandır. Hem kuvvet, hem de şekil bağlı türleri mevcuttur. Genellikle kullanılan kayışın kesitine göre isimlendirilirler.

3 KAYIŞ KASNAK TİPLERİ a) Düz kayış kasnak mekanizması b) Çapraz mekanizma c) Yarı çapraz mekanizma d) Yön değiştirici kasnaklı mekanizma e) Çok kasnaklı tahrik f) Kademeli mekanizma g) Konik mekanizma h) Geri kasnaklı mekanizma

4 AVANTAJLARI: Basit olmaları nedeniyle, diğer mekanizmalara göre oldukça ucuz bir konstrüksiyon oluşturur. Birbirlerinden uzakta bulunan iki mil arasında güç ve hareket iletilebilir. Kayış elastik bir malzemeden yapılmış olduğundan, darbeleri karşılama ve sönümleme kabiliyeti büyüktür. Ani yük büyümelerini iletemez; bu nedenle bir emniyet elemanı olarak çalışırlar. Sessiz çalışırlar.

5 DEZAVANTAJLARI: Kayış cinsine göre kullanım sıcaklığı -50ºc ~ +60ºc (+80ºc) arasında sınırlıdır. +140ºc' de kayışta bozulmalar başlar.  • Sıcaklık, nem, yağ, toz gibi çevre şartları küçük oranda da olsa kayışın uzamasına neden olabilir ve sürtünme katsayısını değiştirebilir.  • Sürtünme nedeniyle statik elektriklenme meydana gelebilir.

6 KAYIŞLAR Oldukça esnek bir yapıya sahip olan kayışlar, döndüren kasnaktan döndürülen kasnağa güç ve hareketi, temas yoluyla aktarır. Hareketin iletimi sürtünme yolu ile olmakta ve meydana gelen titreşim kayış tarafından emilmektedir. Kayış Türleri: Düz kayışlar V kayışlar Dişli (zamanlama-triger) kayışlar Yuvarlak kayışlar olmak üzere dörde ayrılmaktadır.

7 BAZI KAYIŞ TİPLERİNDE MEYDANA GELEN HASARLAR:
V kayışı: SORUN HASAR GÖRÜNTÜSÜ SEBEBİ Profilde dengesiz aşınma Kayış kasnakları aynı hizada değil Güçlü kayış titreşimleri Aşınma Kayış, tırtıklı diske yanal şaşırtmalı olarak yerleştirilmiş Profilde hasar Kayışlı tahrikte yabancı cisim

8 Triger kayışı: SORUN HASAR GÖRÜNTÜSÜ SEBEBİ Kayış sırtında hasar
Triger kayışının yabancı cisimle teması. Örneğin; Triger kayışı kapağı, cıvatalar, kenarlar vb. Sırt çatlakları Ortam sıcaklığı çok yüksek/düşük Kullanım ömrü aşılmış Triger kayışı kopmuş Tahrikte yabancı cisim Ön gerginlik çok yüksek Kayışın montaj öncesinde veya sırasında bükülmesi

9 KASNAKLAR Miller arasındaki mesafenin uzun olduğu durumlarda döndüren mildeki güç ve hareketi bir veya birkaç kayış yardımıyla döndürülen mile iletmeye yarayan makine elemanlarına kasnak denir. Kasnağın Kısımları: İSPİT GÖVDE GÖBEK

10 Kasnağın Kullanıldığı Yerler:
Kasnaklar takım tezgâhlarında, dikiş makinelerinde, tarım aletlerinde, benzinli ve dizel motorlarda, tekstil makinelerinde, vinçlerde, kaldırma ve taşıma makinelerinde kullanılmaktadır.

11 Kasnakta meydana gelen hasar ÖRNEĞİ-1:
Otomotivde kullanılan kasnak türü incelenmiştir. Bu kasnakta çarpma etkisi ile hasar meydana gelmiştir. Kasnağın malzemesi cam elyaftır. Kasnak mikroskobik ve makroskobik muayeneler yapılmıştır. Mikroskobik inceleme de cam liflerin kırılma yüzeyleri gevrek kırılmaya gözlemlenmiştir.

12 Kasnağın 20𝜇m yakınlaştırılmış mikroskobik görüntüsünü inceleyecek olursak ; şekil üzerinde işaretlenen kısımlarda gevrek kırılmalar meydana geldiği gösterilmiştir.

13 Daha yakından incelediğimiz zaman yüzeyde meydana gelen pürüzlülüklerin yanı sıra gevrek kırılma izlerinin daha yakından tespit edebiliyoruz.

14 Kasnakta meydana gelen hasar ÖRNEĞİ-2:
Mil Göbek Bağlantısındaki Kama Kanalının Hasarı: Değişken yüklere maruz kalan bir kasnakta meydana gelen yorulma hasarı incelenmiştir.

15 Kasnakta açılan kama kanalında keskin köşelerden başlayan ,geometriden kaynaklanan değişken yüklerin etkisiyle çatlak başlangıcı gözlemlenmiştir.

16 Bu yükler kama da 45°lik açı yaparak kama ağzının çevresine doğru çatlak ilerlemiştir.
Şekil üzerinde işaretlenmiş kısımda aşınma meydana geldiği gözlemlenmiştir.

17 AŞINMA

18 Kasnakta meydana gelen hasar ÖRNEĞİ-3:
Kasnakta meydana gelen korozyon hasarı gözlemlenmiştir. Kasnağın orta kısmında da kavitasyon hasarına rastlanmıştır fakat ; kullanılan yağlayıcıların etkisiyle belirgin değildir.

19 Kasnakta meydana gelen hasar ÖRNEĞİ-4
İmalatta üretimden gelen hataların değişken yüklerin etkisiyle meydana gelen hasar gözlemlenmiştir.

20 Kasnakta meydana gelen hasar ÖRNEĞİ-5
Krank mili kasnağıdır. Kasnakta görülen hasar tipi ; korozyondur.

21 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ 

22 130355023 Gizem BEZİR 130355024 GAMZE ATA 130355034 GİZEM GÜLLER 130305041 MERT SABIRLI


"KAYIŞ KASNAK MEKANİZMASINDA OLUŞAN HASAR TİPLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları