Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI SINAV KAYGISI SINAV KAYGISI NEDİR? Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.Kaygı,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI SINAV KAYGISI SINAV KAYGISI NEDİR? Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.Kaygı,"— Sunum transkripti:

1

2 SINAV KAYGISI SINAV KAYGISI

3 SINAV KAYGISI NEDİR? Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır. Öğrenciler için sınava girmek stres dolu ve kaygı yaratan bir yaşantıdır.Öğrenciler için sınava girmek stres dolu ve kaygı yaratan bir yaşantıdır. Her öğrenci, sınava bağlı olarak, kaygının etkilerini değişik şekillerde yaşar ve hisseder. Her öğrenci, sınava bağlı olarak, kaygının etkilerini değişik şekillerde yaşar ve hisseder.

4 SINAV KAYGISININ NEDENLERİ. Zamanı iyi kullanmama. Zamanı iyi kullanmama · Kötü çalışma alışkanlıkları· Kötü çalışma alışkanlıkları · Beklenti düzeyi· Beklenti düzeyi · Mükemmeliyetçi yaklaşım· Mükemmeliyetçi yaklaşım · Görev ve sorumlulukları erteleme· Görev ve sorumlulukları erteleme · Başarısız olma ve değerlendirilme· Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu vs. korkusu vs.

5 SINAV KAYGISININ ETKİLERİ Öğrenilen bilgiler transfer edilemez, Öğrenilen bilgiler transfer edilemez, Okuduğunu anlama ve düşünceleri Okuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır, organize etmede zorluk yaşanır, Dikkatte bir daralma ve azalma olur, Dikkatte bir daralma ve azalma olur, dikkat sınavın içeriğine değil sınavın dikkat sınavın içeriğine değil sınavın kendisine bağlı olarak yaşananlara kendisine bağlı olarak yaşananlara odaklanır, odaklanır,

6 SINAV KAYGISININ ETKİLERİ Zihinsel beceriler zayıflar, bilgilerin Zihinsel beceriler zayıflar, bilgilerin hatırlanmasını engeller, hatırlanmasını engeller, Enerji tükenir ve israf edilmiş Enerji tükenir ve israf edilmiş olur, olur, Fiziksel rahatsızlıkların ortaya Fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. çıkmasına neden olur.

7 SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ Kalp atışlarında hızlanma ve Kalp atışlarında hızlanma ve artış, çarpıntı artış, çarpıntı Hızlı nefes alıp-verme Hızlı nefes alıp-verme Gerginlik ve / veya sinirlilik hali, Gerginlik ve / veya sinirlilik hali, Terleme ve /veya titreme, Terleme ve /veya titreme, Dilin damağın kuruması Dilin damağın kuruması Mide şikayetleri Mide şikayetleri

8 SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ Bağırsak hareketlerinde Bağırsak hareketlerinde değişme, değişme, Telaş, şaşkınlık, organize Telaş, şaşkınlık, organize olamama, olamama, Baş ağrısı, huzursuz uyku, kabus Baş ağrısı, huzursuz uyku, kabus görme, görme, Konsantrasyon bozuklukları, Konsantrasyon bozuklukları,

9 SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ · Kaygı ve korku ifadeleri içeren· Kaygı ve korku ifadeleri içeren düşünceler, düşünceler, · Ortamdan uzaklaşmak isteme,· Ortamdan uzaklaşmak isteme, · Yorgunluk belirtileri,· Yorgunluk belirtileri, · Yeme alışkanlıklarında değişme· Yeme alışkanlıklarında değişme vs. vs.

10 SINAV KAYGISININ SEBEP OLDUĞU DUYGULAR · Endişe,· Endişe, · Huzursuzluk,· Huzursuzluk, · Öfke-Kızgınlık,· Öfke-Kızgınlık, · Korku,· Korku, · Ümitsizlik,· Ümitsizlik, · Mahcubiyet,· Mahcubiyet, · Hayal kırıklığı,· Hayal kırıklığı, · Mutsuzluk,· Mutsuzluk, · Tedirginlik.· Tedirginlik. 

11 YARARSIZ DÜŞÜNCELER · Sınava hazır değilim,· Sınava hazır değilim, · Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne zaman kullanacağım ki?· Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne zaman kullanacağım ki? · Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var?· Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var? · Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz.· Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz.. Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki.. Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki.

12 YARARSIZ DÜŞÜNCELER · Bu konuları anlayamıyorum, aptal olmalıyım.· Bu konuları anlayamıyorum, aptal olmalıyım. · Ben zaten bu konuları anlamıyorum.· Ben zaten bu konuları anlamıyorum. · Biliyorum bu sınavda başarılı olamam.· Biliyorum bu sınavda başarılı olamam. · Sınav kötü geçecek.· Sınav kötü geçecek. · Çok fazla konu var, hangi birine· Çok fazla konu var, hangi birine hazırlanabilirim ki? hazırlanabilirim ki?

13 YARARLI DÜŞÜNCELER Yapmam gereken nedir?Yapmam gereken nedir? Yapabildiğimin en iyisini yapmamın bana ne zararı olabilir?Yapabildiğimin en iyisini yapmamın bana ne zararı olabilir? Ne kaybederim ?Ne kaybederim ? Yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim? Yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim?

14 YARARLI DÜŞÜNCELER · Tüm materyalleri çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek konu eksiklerimi tamamlayabilirim.· Tüm materyalleri çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek konu eksiklerimi tamamlayabilirim.

15 KAYGIYI KONTROL ETMEK Öncelikle sınava konsantre olmanızı ve sorulara odaklanmanızı sağlar. Öncelikle sınava konsantre olmanızı ve sorulara odaklanmanızı sağlar. Düşüncelerinizi organize etmede, dikkatinizi toplamada yardımcı olur. Düşüncelerinizi organize etmede, dikkatinizi toplamada yardımcı olur.

16 KAYGIYI KONTROL ETMEK  Olumsuz düşünmenizi ve paniğe kapılmanızı engeller.  Kontrol duygusu başarmaya yardım eder, gerçek performansınızı sergilemenizde önemli rol oynar.

17 SINAV KAYGISINI AZALTAN FAKTÖRLER Sınavlara en iyi şekilde, bir plan ve program dahilinde hazırlanmak,Sınavlara en iyi şekilde, bir plan ve program dahilinde hazırlanmak, Çalışmaları asla ertelememek,Çalışmaları asla ertelememek, Zamanı akıllı kullanmak,Zamanı akıllı kullanmak, Beklentiyi gerçekçi tutmak,Beklentiyi gerçekçi tutmak, Olumsuz duygu, düşüncelerden kurtulmakOlumsuz duygu, düşüncelerden kurtulmak

18 SINAVLARDAN ÖNCE;  Zamanı iyi kullanmayı öğrenin.  Kendinizi rahat hissederseniz sınavlarda panik yaşamazsınız.  Çalışma alışkanlıklarınızı ve sınava ilişkin tutumlarınızı gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışın.

19 ÇALIŞMA DÜZENİ ÇALIŞMA DÜZENİ ÇALIŞMA ODASINI DÜZENLEMEKÇALIŞMA ODASINI DÜZENLEMEK DİKKAT DAĞITACAK UYARANLARDAN KURTULMAKDİKKAT DAĞITACAK UYARANLARDAN KURTULMAK ZİHNİN DAĞILMASINA YOL AÇAN ETMENLERZİHNİN DAĞILMASINA YOL AÇAN ETMENLER YATARAK ÇALIŞMAK,TV İZLEYEREK ÇALIŞMAK MÜZİK DİNLEYEREK ÇALIŞMAK VE TELEFON KONUŞMALARINI DÜZENLEMEK.YATARAK ÇALIŞMAK,TV İZLEYEREK ÇALIŞMAK MÜZİK DİNLEYEREK ÇALIŞMAK VE TELEFON KONUŞMALARINI DÜZENLEMEK.

20 ZAMANI DÜZENLEMEK VE PROGRAM YAPMAK PROGRAM YAPARKEN ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİPROGRAM YAPARKEN ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ ZAMAN TASARRUFU İÇİN ÖNERİLER;DAVETSİZ MİSAFİRLER,TV,TELEFON KONUŞMALARI, YOLDA GEÇEN SÜRELERZAMAN TASARRUFU İÇİN ÖNERİLER;DAVETSİZ MİSAFİRLER,TV,TELEFON KONUŞMALARI, YOLDA GEÇEN SÜRELER HAYIR DİYEMEMEHAYIR DİYEMEME

21 HAFIZA VE UNUTMA ZİHNİNZİHNİN DAĞILMADAN DİKKATİNİ YOĞUNLAŞTIRMA SÜRESİ HAFIZAHAFIZA VE DİKKAT

22 HAFIZANIZI NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ. KISAKISA NOTLAR YAZIP GÖRECEĞİNİZ BİR YERE ASIN YAPACAĞINIZYAPACAĞINIZ İŞLERİ HER SABAH BAKACAĞINIZ GÜNLÜK PROGRAM DEFTERİNE YAZIN HATIRLAMAKHATIRLAMAK İSTEDİĞİNİZ ŞEYİ GÜVENDİĞİNİZ BİRİSİ SİZE HATIRLATSIN ELİNİZEELİNİZE NOT YAZIN GÜNLÜKGÜNLÜK YAPACAĞINIZ ŞEYLERİ LİSTELEYİN HATIRLAMAKHATIRLAMAK İÇİN SAATİ SAĞ KOLA TAKIN VEYA BU GİBİ İŞARETLER KULLANIN

23 SINAVLARDAN ÖNCE;  Beslenmenize ve uykunuza dikkat edin.  Temel nefes egzersizleri ile fiziksel egzersizleri yapmak kaygılarınızı ve gerginliğinizi azaltmaya yardımcı olur.  Sınava hazırlanma çalışmalarınızı son geceye veya sabaha bırakmayın.

24 SINAVLARDAN ÖNCE;  Sınava elinizden geldiğince hazırlanmış olma duygusu, kendinizi rahat hissetmenize ve kaygınızı azaltmanıza yardımcı olur.  Sınavlardaki tutumunuz ve kendinize ilişkin olumlu bir düşünce yapısı geliştirmeye çalışın.

25 SINAVLARDAN ÖNCE;  Mükemmeliyetçi olmayın.  Beklentilerinizin gerçekçi ve hedeflerinizin ulaşılabilir olmasına dikkat edin.

26 SINAV SÜRESİNCE.... SÜRESİNCE....

27 Sınav anında;  Hiçbir şey yapamayacağım, sınav kötü geçecek, ya soruları cevaplayamazsam ya da her şeyi unuttum gibi olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkarın ve yukarıda sözü edilen “Sınav kaygısıyla başa çıkma teknikleri” nden birini uygulayın. Hazır olduğunuzu düşündüğünüzde sınava başlayın.

28  Kontrolün kendinizde olduğunu hissettiğinizde ve soruları dikkatle okumaya başladığınızda kaygınız azalacaktır. Yönergeyi dikkatle okuyun ve sorulara göz gezdirin. Zamanı nasıl kullanacağınıza ve soruları hangi sırayla cevaplayacağınıza karar verin.

29  Cevaplayabileceğiniz sorulardan başlamak en iyisidir. Yapabildiğiniz sorulardan başlamak sizi motive eder.

30  Bir soruyu cevaplarken aklınıza başka bir soru ile ilgili bir bilgi ya da düşünce gelirse, başka bir kağıda kısaca not edin, o sorunun cevabını düşünerek vakit kaybetmeyin ve dikkatinizi dağıtmayın. Dikkatinizin dağılması ve konsantrasyonunuzun bozulması yeniden kaygılanmanıza neden olur.

31  Konsantrasyonunuz bozulur ve kaygı düzeyiniz yükselirse, o ana kadar iyi gittiğinizi göz önüne alarak, uyguladığınız tekniği tekrarlayın ve sınava devam edin. Kaygınıza teslim olmayın ve bu durumla baş edebileceğinizi unutmayın.

32 SINAVDAN SONRA...

33 Sınavınız iyi veya kötü geçsin, sınavdan sonra kendinizi ödüllendirin; kendinize sevdiğiniz bir şeyler alın, hoşlandığınız bir şeyler yapın.Sınavınız iyi veya kötü geçsin, sınavdan sonra kendinizi ödüllendirin; kendinize sevdiğiniz bir şeyler alın, hoşlandığınız bir şeyler yapın.

34 Sınavda başarısız olduğunuz konuları tespit edip eksikleriniz ve yanlışlarınız üzerinde durun, bir sonraki sınavda başarılı olmak için neler yapmanız gerektiğini planlayın ve bunları uygulamaya çalışın.Sınavda başarısız olduğunuz konuları tespit edip eksikleriniz ve yanlışlarınız üzerinde durun, bir sonraki sınavda başarılı olmak için neler yapmanız gerektiğini planlayın ve bunları uygulamaya çalışın.

35 Sınav bitti (mi?) BAŞARILARBAŞARILAR UNUTMAYIN SİZİ HER KOŞULDA SEVİYORUZ !UNUTMAYIN SİZİ HER KOŞULDA SEVİYORUZ !


"SINAV KAYGISI SINAV KAYGISI SINAV KAYGISI NEDİR? Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.Kaygı," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları