Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu."— Sunum transkripti:

1 LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu

2 TEMİZLİK İyi bir temizlik –Mikroorganizmaların çoğalmasının önlenmesi, –Daha önce ki çalışmadan kalan kanserojen veya zararlı madde kalıntılarının arındırılması, –Deneye etki edebilecek faktörlerin azaltılması –Çalışanların sağlığının korunması için gereklidir.

3 TEMİZLİK Kaba temizlik Yıkanma ve dezenfeksiyon Durulama Sterilizasyon (Gerekliyse)

4 Hayvan idrarlarında bulunan üre altlık malzemesinde bulunan bakteriler tarafından NH 3 ve CO 2 ’ye parçalanır Yataklık malzemesinin değiştirilme sıklığı hayvanları temiz ve kuru tutacak, oluşan amonyak gazının miktarının, olumsuz etki oluşturmasını engelleyecek kadar sık olmalıdır

5 ALTLIK TEMİZLİĞİ SIKLIĞI Yataklık malzemenin değiştirilme sıklığı –hayvanların fizyolojik durumu, –kafesteki hayvan sayısı –deneyin modeline göre değişir Örneğin diabetes mellituslu hayvanların bulunduğu kafesler –Yeni doğanlar

6 SIK ALTLIK TEMİZLİĞİ Feromon –puberte, östrus siklusu uzunluğu ve östrus senkronizasyonu Stres (yuva bozulması)

7 Yavruların preputial bezinden salgılanan diodecyl propionate gibi feromonlar anneyi yalaması için uyarır.(erkekleri engeller/memeyi bulma)

8 Yeni Doğanlar

9 TEMİZLİK - STRES Deney Hayvanları insanlarla ender iletişime girmektedirler. kan basıncı kalp atımında artış Arka ayakları üzerinde kalkma Hareketlilik

10 CHROMODACRYORRHEA Stres uyarımı nedeniyle gözün arkasındaki harder bezi tarafından salgılanan göz ve burun çevresinde görülen koyu kırmızı bir salgı görülebilir

11 Barınağa Giriş

12 Kafes Kaba Temizliği

13

14 Altlık Malzemeleri Yonga talaşı, Mısır ürünleri, geri gönüşümlü kağıt vb.

15 Barınak ve Temizlik Deney hayvanları birimlerinin binalarındaki kirli ve temiz alanlar ayrı olmalıdır. Bunu sağlamak için bazı alanlar kirli bazı alanlar temiz olarak belirlenir.

16

17

18

19

20

21

22

23

24 Laboratuvar Temizliği Labovatuvar güvenli ve temiz bir çalışma ortamı sağlaması için temiz tutulmalıdır. Labovatuvarda unutulmuş deney malzemeleri, kimyasal madde şişelerine dokunmayınız.

25 Labovatuvar Temizliği Kullandığınız ürünlerin laboratuvar havası ve ortamı nasıl etkilediği hakkında bilgi edinin. Eğer ortama olumsuz bir etkisi varsa, birim görevlilerine haber verin.

26 Laboratuvar Temizliği Kimyasal –Formol (bitse bile şişenin agzını kapalı bırakın)‏ Biyolojik –E.Coli sujları gibi biyolojik etkenlerle çalıştıktan sonra gerekli hijyeni sağlayınız.

27

28

29


"LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları