Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri."— Sunum transkripti:

1 Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri

2 HAYATI 1939 yılında Samsunda doğan ve sanat yeteneği henüz dört 4 yaşındayken tespit edilen Jale Yılmabaşar, 1957 yılında AFS bursuyla ABD’ye gitti ve Albany Union High School’ dan birincilikle mezun olarak seramik çalışmalarına bu ülkede başladı. Jale Yılmabaşar, Türkiye’ye döner dönmez üniversite sınavlarına hazırlandı. 1958’de Seramik Bölümü ile Bale Bölümünü aynı anda kazandı ve Hiperaktif kimliğine yakışanı yapıp, iki bölüme aynı anda devam etti.

3 Jale YILMABAŞAR

4 İLGİ ALANLARI İlgi alanı şiirden çocuk öykülerine , sahne dünyasından moda mankenliğine kadar uzanmaktadır. İlk kişisel sergisini de mezuniyetinden hemen sonra açmıştır. O tarihten beri milletlerarası birçok sergiye davet edilmiş ve katılmıştır. Asistanlık süresini doldurduktan sonra ‘Seramik Dekor Teknikleri ve Bu Tekniklerle Çağdaş Türk Çömlekçiliğinde Reform İmkanları’ konusundaki henüz basılmamış incelemesini hazırlanmış ve öğretim üyeliğine yükseltilmiştir yılında Türkiye’ nin ilk kadın seramik profesörü olan Yılmabaşar; çalışmalarını halen Marmara üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisinde sürdürmektedir.

5

6 SANATI Jale Yılmabaşar’ın yaratıcı sanat tarzı canlı Türk folklorik mirasımı ve motiflerini renklerin ince uyumu ile birleştirmesidir yılında, İstanbul Boğazında bulunan, ressamın büyüdüğü ve en sevdiği horoz adlı seramik çalışmasının da asılı olduğu ev-stüdyosu, köprü yapımı dolayısıyla yıkılmıştır. Bu olay sanatçıyı çok üzmüş ve bundan sonraki çalışmalarında, köprü-yıkılan ev-horoz ile ilgili semboller ana tema olmuştur. Sanatçının bale sevgisinin etkilerini resimlerinde uçan insan figürleri seklinde görülmekteyiz.

7

8

9

10

11 İDOLLERİ Yılmabaşar’ın resimlerindeki idoller bir çok ülkede büyük ilgi ile karşılanmıştır. Sanatçı bu tarz resimleri yaparken Konya’ nın 60 km güneybatısındaki Çatalhöyük antik şehrinde bulunan dünyanın ilk duvar resimlerindeki idol formlarından esinlenmiştir. O dönemde Çatalhöyük arkeolojik kazılarının başında olan Arkeolog Profesör lan Hoder, Yılmabaşar’ bu tür resimlerini isimlendirmesinde yardım etmiştir.

12

13 VAKKO’NUN BAHÇESİNDEKİ TABLOSU

14

15 SERGİDEN RESİMLER

16

17

18

19 HAZIRLAYAN: Elif Ecem Dilaver 9/E 395
DİPNOT tr.wikipedi.org HAZIRLAYAN: Elif Ecem Dilaver 9/E 395


"Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları