Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADI:CANER SOYADI.YILMAZ SINIFI:5/H NUMARASI:241 DERS:TÜRKÇE KONU:ATATÜR’ÜN SPORA VER- DİĞİ ÖNEM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADI:CANER SOYADI.YILMAZ SINIFI:5/H NUMARASI:241 DERS:TÜRKÇE KONU:ATATÜR’ÜN SPORA VER- DİĞİ ÖNEM."— Sunum transkripti:

1 ADI:CANER SOYADI.YILMAZ SINIFI:5/H NUMARASI:241 DERS:TÜRKÇE KONU:ATATÜR’ÜN SPORA VER- DİĞİ ÖNEM

2 ULU ÖNDERİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü SAYGI İLE ANIYORUZ…

3 Atatürk’ün spora merakı çocukluk yıllarından başlamaktadır ama, spor konusundaki ilk icraatları da çok genç yaşlarda kendini göstermiştir. Örneğin 1915 yılında, "Osmanlı Genç Dernekleri Genel Müfettişliği "ne atanmasından kısa süre sonra hazırladığı raporu hükümete sunmuş ve bu raporda okullardaki jimnastik saatlerinin arttırılmasını teklif etmektedir.

4  Milli Mücadele’yi başlatma kararını gerçekleştirmeden önce Fenerbahçe Kulübü'nü 3 Mayıs 1918 günü ziyaret etti. Amacı, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'ya sevk edilecek silahların, kulübün arkasındaki Kurbağlıdere vasıtasıyla kaçırılışını planlamaktı. Silahların kaçırılış yolunu izlemek için, kulüpten tekneyle ayrıldı. Daha sonra da Samsun'a gidip Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Sağlığında Fenerbahçe Spor Kulübü’ne olan özel ilgisinin temellerini bu günde aramak lazımdır. Fenerbahçe Sevgisi

5 SPORLA İLGİLİ ANILARI 1) GÜREŞ: İtalyanları yenen Milli Güreş Takımımız, Florya'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkünde büyük Atatürk tarafından davet ve kabul olunup, yemeğe alıkonulmuştu. Atatürk İtalyanlar karşısında, parlak bir sonuç almış olan güreşçilerimizi teker teker kutlamış, bu arada özel bir sevgi duyduğu, sevimli ağır sıklet şampiyonumuz Çoban Mehmet'e takılmaktan da kendini alamamıştı: "-Sen, herkesi kolayca yeniyorsun Mehmet" demiş, sonra ilave etmişti: "-Seninle güreş tutsak, beni de yenebilir misin?" Koca Çoban, çocuksu bir mahcubiyet içinde, başını öne eğerek: "-Sizi bütün cihan yenemedi Paşam, ben nasıl yenebilirim?" demişti.

6 2)BİNİCİLİK: Ata ve atçılığa özel bir merak ve sevgisi olan, aynı zamanda gayet iyi de at binen Atatürk, yurtta atçılığı ve yarışçılığı daima teşvik etmiş, yakınlarını adeta bu konuya ilgi göstermeye zorlamıştır. Türkiye'de atçılığı ve yarışçılığı teşvik amacıyla kurulan "Yarış Islah Encümeni" de Atatürk'ün büyük desteğini görmüştür. Bu encümenin vaki ricası üzerine, adına bir "Gazi Koşusu" ihdas olunmasına da severek izin vermiş (1926) ve böylece Türk yarışçılık dünyasının en önemli klasiği halini almış olan "Gazi Koşusu" 1927 yılından itibaren Türk yarışçılığına renk katmaya başlamıştır.

7 SPORLA İLGİLİ SÖZLERİ Dünya spor hayatı ve spor dünyası çok mühimdir. Bu kadar mühim olan spor hayatı, bizim için daha mühimdir. Çünkü ırk meselesidir, ırkın ıslahı ve küşayişi meselesidir ve hatta biraz da medeniyet meselesidir. Cumhuriyet, fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seviyeli muhafızlar ister. Yurt savunması bakımından bu derece ehemmiyetli olan izcilik, ferdi ve milli eğitim bakımından da o nispette önemlidir. Müspet ilimlerin temeline dayanan, güzel sanatları seven, fikir terbiyesinde olduğu kadar beden terbiyesinde de kabiliyeti artmış ve yükselmiş olan bahtiyar, kuvvetli bir nesil yetiştirmek siyasetimizin açık gayesidir. Her ulus çocuklarının sıhhatli ve gürbüz olmaları için yaşadıkları bölgenin sıhhi şartlarını temin etmek, devlet halinde bulunan siyasi teşekküllerin en birinci ödevidir... Türk çocuklarına sporun bugünkü tekniğini öğretmek ve bunlardan bir kısmını bazı törenlerde ve bayramlarda dekor olarak koymak gerekir.

8 Bütün millet ve memleket evlatlarını sportmen yapabilmek için sarf edilen çalışmanın ehemmiyet ve kutsiyeti aynı derecede kıymetli ve mühimdir. Zafer, zafer benimdir diyebilenin; başarı, başaracağım diye başlayanın ve başardım diyebilenindir. Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zeka ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zeka kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim. Açık ve kat'i olarak söyleyeyim ki, sporda muvaffak olabilmek için her türlü yardımdan ziyade, bütün milletçe sporun mahiyetinin ve değerinin anlaşılmış olması gerekmekte, onu kalpte muhabbet ve vatani bir vazife olarak telakki eylemek lazımdır.

9

10


"ADI:CANER SOYADI.YILMAZ SINIFI:5/H NUMARASI:241 DERS:TÜRKÇE KONU:ATATÜR’ÜN SPORA VER- DİĞİ ÖNEM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları