Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONUŞMA EĞİTİMİ 11. HAFTANIN DEVAMI YRD. DOÇ. DR. SELİM EMİROĞLU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONUŞMA EĞİTİMİ 11. HAFTANIN DEVAMI YRD. DOÇ. DR. SELİM EMİROĞLU."— Sunum transkripti:

1 KONUŞMA EĞİTİMİ 11. HAFTANIN DEVAMI YRD. DOÇ. DR. SELİM EMİROĞLU

2 HAZIRLIKLI KONUŞMALAR Bir topluluk karşısında yapılan sunuş konuşmaları hazırlıklı konuşmalardır. Bu konuşmalarda dinleyici grubunu göz önüne alarak uygun bir konu seçmek ve bu konuda bir konuşma planı hazırlayarak hazırlık yapmak şarttır.

3 KONFERANS Tek kişilik konuşmadır. Öğretici amaçla yapılmaktadır. Alanında uzman kişiler verir. Hemen hemen her konuda konferans verilebilir. Genellikle nesnel bir bakış açısıyla fikirler ortaya konulur. Ancak konuşmacı kişisel gözlem ve deneyimlerini de belirtebilir. Tartışma olmaz ancak konferansın bitiminde dinleyiciler konuşmacıya sorular sorabilir. Bir sonuca ulaşılmaz, sadece bilgi verilir.

4 MÜNAZARA Küme halinde yapılan bir konuşmadır. Konuşmacıların uzman olmaları gerekmez. En az üçer kişiden oluşan iki grup vardır. Hemen hemen her konuda yapılabilir. İkna edici bir üslup benimsenir. Tartışma havası vardır. Tartışmanın galibine bağlı olarak bir sonuca ulaşılabilir.

5 SEMPOZYUM 3-6 arası konuşmacı vardır. Öğretici amaçla yapılmaktadır. Alanında uzman kişiler verir. Hazırlıklı konuşmalar arasında akademik seviyesi en yüksek olan türdür. Akademik konular ele alınır. Nesnel bir bakış açısıyla fikirler ortaya konulur. Sempozyumu yöneten bir başkan vardır. Tartışma olmaz ancak sempozyumun bitiminde dinleyiciler konuşmacıya sorular sorabilir. Bir sonuca ulaşılır. Oturumlar halinde düzenlenir.

6 PANEL 3-6 arası konuşmacı vardır. Öğretici amaçla yapılmaktadır. Alanında uzman kişiler verir. Bir sonuca ulaşılmaz. Konular herkesi ilgilendiren alanlardan seçilebilir. Sohbet havası vardır. Yöneten bir başkan vardır. Tartışma olur, panelin bitiminde dinleyiciler konuşmacıya sorular sorabilir. Genellikle küçük salonlarda, az sayıdaki dinleyici kitlesi karşısında yapılır.

7 FORUM 3 veya daha fazla konuşmacı vardır. Öğretici amaçla yapılmaktadır. Alanında uzman kişiler verir. Bir sonuca ulaşılmaz. Konular herkesi ilgilendiren alanlardan seçilebilir. Sohbet havası vardır. Yöneten bir başkan vardır. Tartışma olur, forumda dinleyiciler konuşmacıya sorular sorabilir, açıklama yapabilir. Ayrıca konuşmacılar da birbirine sorular sorabilir. Paneller genellikle bir saati aşmazken forum bir buçuk iki saatlik bir sürede gerçekleştirilir.

8 AÇIK OTURUM 3 veya daha fazla konuşmacı vardır. Öğretici amaçla yapılmaktadır. Alanında uzman kişiler verir. Bir sonuca ulaşılmaz. Konular herkesi ilgilendiren alanlardan seçilebilir. Sohbet havası vardır. Yöneten bir başkan vardır. Panelden daha kalabalık bir ortamda yapılır.

9 NUTUK Tek kişilik konuşmadır. Alanında uzman kişiler verir. Genellikle millî, dinî, siyasi vb. konularda verilir. Topluluğu heyecanlandırmak ve yönlendirmek amacıyla yapılır. Duygulu, güzel, ve coşkulu bir üslupla yapılır. Konuşmacıyı dinleyiciye takdim eden bir sunucu vardır. Tartışma olmaz.


"KONUŞMA EĞİTİMİ 11. HAFTANIN DEVAMI YRD. DOÇ. DR. SELİM EMİROĞLU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları