Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ASYA HUN DEVLETİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ASYA HUN DEVLETİ."— Sunum transkripti:

1 ASYA HUN DEVLETİ

2 Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir . Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı Teoman'dır . Hunlar Ötüken'i merkez yaptılar , özellikle Çinlilerle mücadele etmişlerdir . Türklerin saldırıları karşısında Çin'liler günümüze kadar kalan ünlü Çin Seddi‘ni yapmışlardır . Çin Seddi ‘nin 2200 km uzunluğunda olması bize Türk saldırılarının çok fazla olduğunu ve Çinlileri çok rahatsız ettiğini göstermektedir .

3 Teoman'dan sonra yerine büyük oğlu Mete geçti ( M. Ö. 209 )
Teoman'dan sonra yerine büyük oğlu Mete geçti ( M . Ö ) . Mete Han güçlü bir ordu kurup , Asya‘daki bütün Türk boylarını Hun yönetimi altında topladı ve Çinlilerle savaştı . Mete Han'ın ölümünden sonra Hunlar bir süre daha Asya'daki güçlerini korudular . Türk beyleri ile evlenen Çin Prensleri beyleri birbirine düşürdüler . Çinliler Türkleri savaş yoluyla yenemeyeceklerini anlamışlardı . Bu nedenle “Böl ve Yönet “ uygulamasıyla Hun Devleti'ni yıkmayı başardılar . Parçalanan Hun Devleti önce Kuzey ve Güney Hunlar olarak M . S . 48 yılında ikiye ayrıldı . Çinliler bundan sonra önce Kuzey HunDevleti'nin daha sonra da Güney Hun Devleti'nin varlığına son verdiler ( M . S Yüzyıl )

4 Asya Hun Devleti Hakkında Diğer Bilgiler
Büyük Hun İmparatorluğu , M . Ö yılında Türkler tarafından kurulan ilk imparatorluktur . Hunlar günümüzün Moğolistan bölgesinde; Çin'in kuzeybatısında yaşamlarını sürdürmekteydiler . Bilinen ilk imparatorları Tuman ( Teoman ) 'dır . En büyük imparatorları Mete Han ‘dır . Çinliler önüne geçemedikleri Hun Türklerinin saldırıları ardından “Büyük Çin Duvarı” ( Çin Seddi ) 'ni inşa etmek zorunda kalmıştır . ( M . Ö ) Bu yapı günümüzde halen bir dünya harikası olarak kabul edilmektedir . Ming Hanedanı döneminde de yenilenen büyük duvarın birçok kısmı sağlamlığı ile günümüzde hala ayakta kalmıştır .

5 Asya Hun Devletinde Veraset Sistemi Nasıldı?
Hun devleti veraset sistemi ile yönetiliyordu . Türklerde devlet hükümdar ailesinin ortak malı sayılırdı . Ve ülke hükümdarın sağlığında oğulları arasında paylaştırılırdı . Her prensin ( TEKİN ) hükümdar olma hakkı vardı .

6 Asya Hun Devleti Egemenlik Alanı
Orta Asya steplerindeki tüm Türk boyları , Moğol kabileleri , Moğol Tatarları , Tunguzlar , Yüeçiler ( Kuşhanlar ) , Çin Hanedanlığı , İpek Yolu . Kapladığı alan: Kuzeyde Sibirya; güneyde Tibet , Keşmir; doğuda Büyük Okyanus; batıda Hazar Denizi ( km2 ) .


"ASYA HUN DEVLETİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları