Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SULARDA SERTLİK GİDERME YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SULARDA SERTLİK GİDERME YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 SULARDA SERTLİK GİDERME YÖNTEMLERİ

2 SERT SULARIN YUMUŞATILMASI
SERT SU: Suyun içinde çözünen Ca2+ ve Mg2+ iyonlarının miktarı arttıkça suyun sertlik derecesi de artar. SERT SU YUMUŞAK SU

3 SERT SUYUN ZARARI VAR MIDIR?
Sağlık açısından bir zararı olmasa da suyun tadını bozar. Deterjanın köpürmesini zorlaştırdığı için çamaşırların temizlenmesi zorlaşır ya da daha fazla deterjan harcanması gerekir.

4 Bulaşıkların üzerinde su lekesi denilen suyun sert olmasından kaynaklanan lekeler kalır.

5 Çaydanlık, su ısıtıcısı, çamaşır makinesi rezistansı, musluk gibi suyun ısıtıldığı yerlerde kireçlenmeye sebep olduğundan eşyaların ömrünün kısaltır.

6 SERT SULARIN YUMUŞATILMASI:
a)KAYNATARAK YUMUŞATMA b)İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNE YASTIKLARI ile YUMUŞATMA a)KAYNATARAK YUMUŞATMA: Sert sular kaynatıldığında sertliğe sebep olan Ca2+ iyonları; Ca CO KAYNATMA CaCO3(k) denklemine göre dibe çöker. KİREÇ TAŞI

7 b)İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNE YASTIKLARI ile YUMUŞATMA
İyon değiştirici reçine yastıkları suda sertliğe sebep olan Ca2+ ve Mg2+ iyonlarını , suya sertlik vermeyen Na+ ve K + gibi iyonlarla yer değiştirmeye yarar. Böylece sert su yumuşatılmış olunur. REÇİNE YASTIKLARI REÇİNE YASTIKLARINDA ZAMANLA Na+ ve K + İYONLARI TÜKENİR BU DURUMDA BELLİ BİR ZAMAN SONRA REÇİNELERİN YENİLENMESİ GEREKİR.

8 Ca2+ Mg2+ Ca2+ Mg2+ Na+ Na+ Na+ Na+ REÇİNE YASTIKLARINDA ZAMANLA Na+ ve K + İYONLARI TÜKENİR ; BU DURUMDA BELLİ BİR ZAMAN SONRA REÇİNELERİN YENİLENMESİ GEREKİR.

9

10 REÇİNE SERTLİK Na+ VEYA K+


"SULARDA SERTLİK GİDERME YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları