Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİM SUÇLARI VE KÖTÜYE KULLANIMI. KONULAR BİLGİSAYAR SUÇLARI VE KÖTÜYE KULLANIMI İSTİHDAM: Aşağı Damlayan Ekonomiler ve Yeniden Yapılandırma İş Kayıpları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİM SUÇLARI VE KÖTÜYE KULLANIMI. KONULAR BİLGİSAYAR SUÇLARI VE KÖTÜYE KULLANIMI İSTİHDAM: Aşağı Damlayan Ekonomiler ve Yeniden Yapılandırma İş Kayıpları."— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİM SUÇLARI VE KÖTÜYE KULLANIMI

2 KONULAR BİLGİSAYAR SUÇLARI VE KÖTÜYE KULLANIMI İSTİHDAM: Aşağı Damlayan Ekonomiler ve Yeniden Yapılandırma İş Kayıpları Eşitlik ve Erişim: Artan Irkçılık ve Sosyal Sınıf Ayrışması Sağlık Riskleri: RSI, CTS ve Teknostres, CVS

3

4 Bilişim suçu veya bilgisayar suçu terimi bir bilgisayar ve bilgisayar ağı kullanılarak işlenen herhangi bir suçu ifade etmek için kullanılır.

5

6 Genellikle, her ne kadar, (1) Doğrudan bilgisayarı hedef alan suçlar (2) Bilgisayar ağları ve aygıtlarından faydalanarak işlenen suçlar, olarak iki temel kategoriye bölünmüş olsa da birincil hedef bilgisayar ağ veya aygıtının özgürlüğüdür.

7 Öncelikle Bilgisayar Ağı ve Aygıtlarını Hedef Alan Suçlar: Bilgisayar Virüsleri Kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan aslında bir tür bilgisayar programıdır.

8 Hizmet-dışı bırakma saldırıları Bir web sitesini veya internet servisini, birçok farklı bilgisayarın düzenli bir şekilde aynı anda buralara veri göndererek veya talep ederek servis dışı bırakması yöntemidir. Bu tarz saldırıları gerçekleştirmede kullanılan bilgisayarlar, suçlular tarafından içine sızılmış ya da kötü amaçlı programlar yüklenilmiş bilgisayarlardır.

9 Kötü Amaçlı Yazılım Bilgisayar, sistemlerine zarar vermek, bilgi çalmak veya kullanıcıları rahatsız etmek gibi amaçlarla hazırlanmış yazılımlara genel olarak verilen ad. Bu yazılımlara örnek olarak virüsler, solucanlar, Truva atları, rootkitler verilebilir. Genellikle yazılım (software) olarak tanımlanmalarına rağmen bazen basit kodlar halinde de olabilirler.

10 Bilgisayar Ağları ve Aygıtlarından Faydalanarak İşlenen Suçlar Siber Taciz Basit kelimelerle ifade edecek olursak siber taciz, çevrimiçi tacizdir. Teknolojinin ve özellikle de İnternetin birisini rahatsız etmek için kullanılması anlamına gelir. Genel özellikler arasında suç uydurma, izleme, tehdit, kimlik hırsızlığı, veri tahribi ya da manipülasyon yer alır. Siber taciz, çocukların cinsel amaçla veya başka bir şekilde istismar edilmesini de içerir.

11 Dolandırıcılık ve Kimlik Hırsızlığı Kimlik hırsızlığı, iki kademeli bir süreç. Önce birisi kişisel bilgilerinizi çalar. Ardından hırsız bu bilgileri, sizi taklit edip dolandırıcılık yapmak için kullanır. Bu iki kademeli yaklaşımı anlamak önemlidir, çünkü savunmanız da iki kademeli olmalıdır.

12 Dolandırıcılık Bilişim dolandırıcılığı, bir diğer kişinin bir eylemi yapması veya yapmamasına yol açarak zarar görmesine neden olacak biçimde gerçeğin herhangi bir dürüst olmayan edimle olduğundan farklı olarak yanlış sunulmasıdır.

13 Rahatsızlık Verme İçerik çok farklı biçimlerde ortaya çıkabilir olsa da, rahatsızlık verme veya taciz etme edimi; doğrudan müstehcen ve küçültücü yorumlar bir cinsiyet, ırk, din, cinsel durum gibi belirli özellikleri ile kişileri doğrudan hedef almasıdır.

14 Belgelenmiş davalar En yüksek derecede ortaya çıkarılmış bilgisayar suçu 1970'de başlayıp üç yıl süren bir dönemde işlendi. Union Dime Saving Bankası New York Park Avenue şubesi baş kasiyeri 1.500.000 doların üzerinde yekünle yüzlerce hesabı zimmetine geçirdi.

15 1983'te, 19 yaşında bir Los Angeles, California Üniversitesi öğrencisi kendisine ait bir kişisel bilgisayarı kullanarak ABD Savunma Bakanlığı uluslararası iletişim sistemine girdi.

16 26 Mart 1999'da Melissa solucanı bir mağdurun bilgisayarında bir belgeye bulaştı, ardından belgeyi ve kopyalanmış virüsü otomatik olarak e posta yoluyla bu belgeyi açan diğer kişilere gönderdi.

17 İstihdam: Aşağı Damlayan Ekonomiler ve Yeniden Yapılandırma İş Kayıpları Yeniden Yapılandırma işi, yeni bilgi teknolojilerinin büyük bir yarar olarak bilgi toplumuna dönmesini sağlamaktadır. Yeniden tasarlanan iş süreçlerinin binlerce Alt ve Orta düzey çalışanının işlerini kaybetmelerine neden olduğu çok az ifade edilmektedir. Bu denklemde kaybedenler, yaşlı, yeteneksiz çalışanlar ve düşük eğitimli orta düzey yöneticilerdir.

18 Eşitlik ve Erişim: Artan Irkçılık ve Sosyal Sınıf Ayrışması Dijital çağda herkes eşit fırsatlara sahip midir? Sosyal, ekonomik ve kültürel farklar, bilgi sistemleri teknolojisi kullanılarak azaltılabilecek mi? Veya daha iyilerin daha da iyi olmasını sağlamakla artabilecek mi? Çünkü toplumdaki çeşitli gruplar üzerindeki sistemlerin teknolojilerinin etkisi tam olarak incelenmediğinden bu sorulara tam olarak cevap verilememiştir. Bazı çalışmalarda ABD’de değişik etnik ve gelir grupları arasında bilgisayar ve internet erişimi ve hatta sahipliği arasında farklar olduğu ortaya konulmuştur.

19 Bilişim Hastalıkları

20

21 Sağlık Riskleri: RSI, CTS ve Teknostres, CVS RSI( Repetitive Stres Injuri) Sık görülen meslek hastalığı günümüzde tekrarlanan zorlanma rahatsızlığıdır. Kas gruplarının tekrarlamalı işlerde sıkışması ve ağrımasıdır. Tekrarlanan zorlanma rahatsızlığının en büyük tek kaynağı Klavyedir. CST(Carpal Tunnel Syndrome) Tekrarlanan Zorlanma Hastalığına Örnek, Karpal Tuner Sendromudur.

22 Karpal Tunel Sendromu sadece klavye hastalığına değil ayrıca Baş ve Boyun ağrıları, Bacak ve ayak ağrıları, iş istasyonlarının zayıf ve ergonomik tasarımının sonucudur. CVS (Compiter Vision Syndrome) Bilgisayar Görme Bozukluğu Bilgisayar ekranına uzun süre bakmaktan kaynaklanan göz kuruluğu ve baş ağrısına neden olan hastalıktır.

23 Teknostres Bilgisayar kullanımı ile ortaya çıkan bir diğer sıkıntı ise Teknostrestir. Bu hastalığın belirtileri ise Sabırsızlık, Saldırgan davranışlar ortaya koymaktadır. Uzmanlara göre sürekli bilgisayar ile çalışan insanlar, diğer insanlara karşı sabırsız ve duygusuz olmaktadır. Teknostresin yaygınlığı belli olmamakla beraber Milyonlarca insanı etkilediği düşünülmektedir.

24 Kaynakça https://tr.wikipedia.org/wiki/Bili%C5%9Fim_su%C3% A7lar%C4%B1 https://tr.wikipedia.org/wiki/Bili%C5%9Fim_su%C3% A7lar%C4%B1 YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ. Abdullah NARALAN. Ders Notu. K.C.Laudon ve J.P.Laudon. Çeviri V.2 http://docplayer.biz.tr/2092929-Yonetim-bilgi- sistemleri-abdullah-naralan-ders-notu-k-c-laudon-ve- j-p-laudon-ceviri-v-2.html http://docplayer.biz.tr/2092929-Yonetim-bilgi- sistemleri-abdullah-naralan-ders-notu-k-c-laudon-ve- j-p-laudon-ceviri-v-2.html

25 Hazırlayanlar İsmail Can Uncuoğlu (130104033) Ömer Yıldırım (130104031)


"BİLİŞİM SUÇLARI VE KÖTÜYE KULLANIMI. KONULAR BİLGİSAYAR SUÇLARI VE KÖTÜYE KULLANIMI İSTİHDAM: Aşağı Damlayan Ekonomiler ve Yeniden Yapılandırma İş Kayıpları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları