Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HASTA VE YARALI TAŞIMA Her kazanın kendine özgü koşulları vardır. Ancak yaralının kaza ortamından çıkartılmasında genel kurallarda vardır ve bunların bilinmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HASTA VE YARALI TAŞIMA Her kazanın kendine özgü koşulları vardır. Ancak yaralının kaza ortamından çıkartılmasında genel kurallarda vardır ve bunların bilinmesi."— Sunum transkripti:

1 HASTA VE YARALI TAŞIMA Her kazanın kendine özgü koşulları vardır. Ancak yaralının kaza ortamından çıkartılmasında genel kurallarda vardır ve bunların bilinmesi gerekir. Bir kişiyi sıkıştığı yerden kurtaracaksak, en uygun ve en kolay yolu seçerek kişiye zarar vermeden yapmalı ve gerekirse bu işte uzman ekipleri çağırmalıyız. ORTAMDA BİR TEHLİKE İHTİMALİ YOKSA YARALI TAŞINMAMALIDIR.

2 YARALININ KAZA ORTAMINDAN ÇIKARILMASINDA VE TAŞINMASINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Zorlayıcı ve huzursuz edici hareketler yapılmamalıdır. Yaralının konumu ve durumu iyice tanımlanmalıdır. Bilinci açık ise yapılacak işlemler ona anlatılmalıdır. Yararı olmayan gereksiz uygulamalar yapılmamalıdır. Yaralıyı bulunduğu yere sıkıştıran cisimler iyice kontrol edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır.

3 HASTA VE YARALI TAŞIMA Yaralıya saplanan yabancı cisim varsa çıkarılmamalıdır. Yaralı sıkıştığı yerden çıkarılamıyorsa kesici ve ayırıcı aletler kullanılmalıdır. Yaralıyı taşıyacak kişi veya kişiler kullanacakları yöntem hakkında bilgili ve kararlı olmalıdır. Yaralı dışında herhangi bir yük taşınmamalıdır. Taşıma sırasında baş kısmında olan komut vermelidir.

4 HASTA VE YARALI TAŞIMA Şokta ve baygın olan hastalar bacakları kaldırılarak taşınmalıdır. Kalp masajı ve suni solunum yapılıyorsa yaralı sert bir zeminde sırt üstü düz yatar pozisyonda taşınır. Astımı ve nefes darlığı olanlar ve göğüsten yara alanlar dik oturur pozisyonda taşınırlar.

5 YARALININ ARAÇTAN ÇIKARTILMASI İlkyardımcı yaralının yan tarafına geçer, bir eliyle yaralının kolunu, bir eliyle çenesini kavrar ve boynunu sabitler.Yaralının baş, boyun ve gövde etrafında mümkün olduğunca hareket ettirilmeden araçtan çıkarılmasını sağlar. Bu teknik RENTEK olarak bilinir.

6 TAŞIMA ŞEKİLLERİ Tek ilkyardımcı ile taşıma: Tek ilkyardımcı ile taşıma: Ortamda havadan hafif gaz birikmesi varsa

7 Ortamda havadan ağır gaz birikmesi varsa, yaralının bilinci kapalı ise yerden yukarıda taşınır. Ortamda havadan ağır gaz birikmesi varsa, yaralının bilinci kapalı ise yerden yukarıda taşınır. Yaralının bilinci açıksa kucakta ya da sırtta taşınır. Yaralının bilinci açıksa kucakta ya da sırtta taşınır.

8 2 ilkyardımcı ile taşıma: 2 ilkyardımcı ile taşıma: ALTALTIINN BEŞ BEŞİİKKALTALTIINN BEŞ BEŞİİKKINİK

9 3 ilkyardımcı ile taşıma: 4 ilkyardımcı ile taşıma:


"HASTA VE YARALI TAŞIMA Her kazanın kendine özgü koşulları vardır. Ancak yaralının kaza ortamından çıkartılmasında genel kurallarda vardır ve bunların bilinmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları