Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fatma ŞİMŞEK Selenay Melek KARACA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fatma ŞİMŞEK Selenay Melek KARACA"— Sunum transkripti:

1 Fatma ŞİMŞEK Selenay Melek KARACA
KEMAN Fatma ŞİMŞEK Selenay Melek KARACA

2 Keman Nedir Keman bir yayla çalınan telli bir enstrümandır. Keman Ailesinin en geniş aralıklı sesine sahip olan üyesi olan Kemanın yanında diğer üyeleri Viola, Çello ve Konturbas’ dır. Keman kendine özgü biçimiyle 16. yüzyılda Avrupa’ da ortaya çıktı. Teknesi, sırt ( Akçaağaç’ tan ) ve göğüs (Köknar’dan) ile yanlıklardan ( Akçaağaç’ tan ) oluşur. Göğsündeki iki delik “F “ biçimindedir.

3

4 Kemanın Özellikleri Keman insanı erinden etkileyen eşsiz güzellikteki sesiyle yaylı çalgılar ailesinin en önemli üyesidir. Sesi öteki çalgılara göre bir çok bakımdan insan sesine daha yakındır. Keman çene altı ile omuz arasına sıkıştırılarak tutulur. Sol elin parmakları sap üzerinde bulunan tellere basarak gezinirken sağ elle tutulan yay keman tellerine sürtülerek çalınır.Gövdenin orta bölümündeki yan girintiler yayın daha kolay hareket etmesini sağlar. 35 ile 36 santimetre arasında değişen bir gövdesi vardır. Küçük ve hafif bir çalgı olmakla birlikte ortalama 84 ayrı parçanın bir araya getirilmesi ile yapılır. Genellikle 2 santimetre kalınlığında bir çam veya Akağaçtan oyma Kalemi ve rende kullanılarak biçime sokulur.

5

6

7 Kemanı kim buldu Keman nedir Keman, viyolonsel ve viyola gibi çalgılar yaylı çalgılar olarak adlandırılan bir aileye aittir. Bu enstruman içerisinde, en yüksek perdeden sesleri çalan ve en küçük olanı  kemandır.  Daha da önemlisi, rock and roll, pop, punk müziklerinin yanı sıra, halk müziği de dahil olmak üzere değişik müzik türlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde, aynı zamanda caz, klasik ve Barok müziğinin önemli bir parçasıdır. Kemanın icadı ile ilgili geçmişine bir göz atmak faydalı olacaktır.

8 Ünlü keman yapım ustası Andrea Amati, 1555 yılında ilk kemanı yapmıştır. Bundan önce , Violetta adında, üç telli keman benzeri bir alet vardı. Çıkan güzel ve hoş bir sesi nedeniyle, Fransa Kralı IX Charles’ın emri ile 24 adet violetta üretilmiştir.

9

10 Keman çeşitleri: -Tam keman Yarım keman Üç çeyrek keman Çeyrek keman Özellikle küçük çocuklar için çeyrek ve yarım keman düşünülebilir. Ergenlik çağındaki çocuklar için de üç çeyrek keman ve tam keman düşünülebilir. Kemanları el yapımı ve fabrikasyonolarak da ayırabiliriz. Bütçesi kısıtlı olan kişiler fabrikasyon kemanları alıp üzerlerinde küçük değişiklikler yapıp güzel sonuçlar elde edebilirler. Bütçesi rahat olan kişiler için el yapımı alternatifler vardır. Kemanları akustik ve elektro olarak da ayırabiliriz. Elektro kemanların bir özelliği amfi gibi diğer elektronik aparatlara bağlanıp yüksek ses elde edilmesidir.  Bunlar da kendi aralarında gövdeli ve gövdesiz olarak ayrılır. Gövdeli keman orijinal akustik keman sesine yakın ses verir. Yaş, bütçe ve kullanım amacına göre farklı keman çeşitleri tercih edilebilir.

11

12

13 BİZİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ  


"Fatma ŞİMŞEK Selenay Melek KARACA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları