Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiyedeki Giyim,Kuşam ve Süslenme Kültürü Çocuk, Kadın, Erkek Giyim-Kuşamı Giyim insanın var oluşuyla, öncelikle doğa koşullarından korunmak amacıyla.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiyedeki Giyim,Kuşam ve Süslenme Kültürü Çocuk, Kadın, Erkek Giyim-Kuşamı Giyim insanın var oluşuyla, öncelikle doğa koşullarından korunmak amacıyla."— Sunum transkripti:

1 Türkiyedeki Giyim,Kuşam ve Süslenme Kültürü Çocuk, Kadın, Erkek Giyim-Kuşamı
Giyim insanın var oluşuyla, öncelikle doğa koşullarından korunmak amacıyla ortaya çıkmış bir olgudur.Geçmişten günümüze çeşitli doğal, toplumsal, etik değerlerin etkisiyle biçim değişiklikleri göstererek bugüne kadar ulaşmıştır.Ancak zamanla biçim farklılıkları gözlenmiştir.Bu çeşitlilikler, ait olduğu toplumun folklorik, sosyo-ekonomik yapısı, yaşanılan coğrafya, kullanılan malzeme, iklim gibi nedenlerle oluşmuştur.Dünya uygarlığının çok önceki devirlerinde arkaik insanın kendi toplumunda, ait olduğu kabilede sosyal statüsünü belirleyen ve giymek zorunda olduğu giyimi vardır.Aslında bu bir zorunluluktan çok geleneğin insanlara sunmuş olduğu bir yaşam biçimi anlayışıdır. Bu durum sadece üste giyilenler olarak kalmamış, baş süslemelerine de yansımıştır.Geleneksel öğeler içeren bir giyim-kuşam örneği bize, ait olduğu toplulukla ilgili pek çok bilgi sunabilir.Toplumların yerleşik ya da konar-göçer olup olmadıkları, hangi tarihi olayları yaşadıkları ve etnolojik kökenleri konusunda bilgi verirler.Örneğin bir Türkmen ya da Yörük köyüne gidildiğinde kimin sözlü, kimin nişanlı, kimin dul olduğu başlığından, giydiği renklerden anlaşılır.

2 Takılar ve Süsler Süslenme, süs ve takı kullanma; ilk çağlarda bir inanca dayalı olarak veya süslenme gereksinimi nedeniyle ortaya çıkmış ve gelenekselleşerek günümüze kadar gelmiştir.Küçük topluluklar halinde yaşayan kabilelerin kendi örf, adet, görenekleri doğrultusunda yaşadıkları coğrafi çevreden temin edebildikleri doğal malzemelerle tasarladıkları takılar geleneklerle de bütünleşip, sembolik anlamlar yüklenerek günümüze ulaşmışlardır.  Taş, metal, ağaç, kemik, kumaş, cam gibi temel maddelerin yanı sıra, artık malzemelerden de elde edilen birçok takı güçlü bir kültürel birikimin geçmişten günümüze yansıyan örnekleridir.Geleneksel giyim-kuşamı bütünleyen takı kullanma ve süslenme geleneği geleneksel yaşamı sürdüren toplumlarda günümüzde hala devam etmektedir. Anadolu da özellikle düğün törenleri sırasında gözlemlenen takı kullanma ve süslenme geleneği bu törenler sırasında kişilerin önem sırasına ve törenin önemine göre değişmektedir.Örneğin kına gecesinde gelin süslenmez onun yerine kız evinden başka bir genç kız gelin gibi giyinir, takılarını takar ve süslenir.Bir genç kızın evlenmeden önce süslenmesi hoş karşılanmaz, ancak evden çıkacağı gün geçmişte daha çok nazar inancına bağlı olarak günümüzde ise güzel görünme amaçlı süs yapılmaktadır. 

3 Renklerin Anlamı Renkler insan psikolojisini etkiler ve bireylerin kişilikleri hakkında ipuçları verir. Modacılar müşterileri için doğru kıyafet ve ona yakışan rengi kombinlemeye çalışırlar.  Bu yüzden giyim kuşamda renklerin anlamı önemli bir yere sahiptir. Tarih boyunca da renklere büyük anlamlar yüklenmiştir. Duygular, düşünceler sözsüz bir şekilde renklerle anlatılmıştır. Peki bizler, günlük yaşamımıza renklerle olan uyumu nasıl sağlarız? Kıyafetlerimizi seçerken hangi renkleri nasıl kullanmalıyız? Seçtiğimiz renkler neyi ifade eder? Gelin hep beraber giyim kuşamda renklerin anlamına doğru bir keşfe çıkalım.

4 SARI Aydınlığı, sıcaklığı, dikkat çekiciliği, hırsı ve zekayı temsil eder. Soluk tenli insanlar sarıyı tercih etmemelidir. Siyah, mor, lacivert ve gri ile kombinlenirse şık görünür.

5 BEYAZ Renk dediğimizde aklımıza ilk gelen gelinliklerdir ya da doktorlar ve hemşireler. Sürekli beyaz tercih edilmesinin sebebi olarak beyaz rengin güven ve saflığın simgesi olması gösterilebilir. Beyaz aynı zamanda tüm renklerin tamamlayıcısıdır. Barışın rengi olarak da bilinir. Siyah, gümüş ve kırmızı ile kombinlenebilir.Siyahın arkadaşıdır.

6 KIRMIZI İddianın rengidir. Uyarıcı bir renk olduğu için doğru tonlarda ve oranlarda kullanılmalıdır. Cesur, sert, enerjik ve heyecan verici bir etkisi vardır. Esmerlere çok yakışan bir renktir. Beyaz ve kumrallar doğru kombinlerle çok iddialı görünürler. Beyaz, siyah, gri ve lacivert ile hoş bir birleşim yakalanır.

7 SİYAH Siyah vazgeçilmezimizdir. Resmi, her durumda hayat kurtaran bir renk olan siyah aynı zamanda yalnızlığınve isyanın da simgesidir. Gizemli bir havası vardır. Yası akla getirir ama bunun aksine Orta Asya’da mutluluk rengidir. Aşırı esmerler hariç her tende şık duran siyahın beyaz, gri, mor, kırmızı,altın renkleri can dostudur. Pastel renklerle her şekilde kullanılabilir.

8 MAVİ Sonsuzluğu ve özgürlüğü ifade eder

9 YEŞİL Doğanın ve huzurun rengidir

10 MOR Asalet, lüks ve itibarın rengidir.

11 PEMBE Neşe, güven ve rahatlığı ifade eder.

12 TURUNCU Dışa dönük olmayı ve güveni temsil eder.

13 KAHVERENGİ Toprağın ve doğallığın rengidir.

14 GRİ Alçak gönüllülüğü ve dengeyi ifade eder

15 KAYNAKÇA 1-) 2-)


"Türkiyedeki Giyim,Kuşam ve Süslenme Kültürü Çocuk, Kadın, Erkek Giyim-Kuşamı Giyim insanın var oluşuyla, öncelikle doğa koşullarından korunmak amacıyla." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları