Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

27 OCAK, YAHUDİ SOYKIRIMINI ANMA GÜNÜ. On sekiz yaşında olduğu tahmin edilen bir Rus yahudi kızı, 1945'de Dachau toplama kampının kurtarılışı sırasında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "27 OCAK, YAHUDİ SOYKIRIMINI ANMA GÜNÜ. On sekiz yaşında olduğu tahmin edilen bir Rus yahudi kızı, 1945'de Dachau toplama kampının kurtarılışı sırasında."— Sunum transkripti:

1 27 OCAK, YAHUDİ SOYKIRIMINI ANMA GÜNÜ

2 On sekiz yaşında olduğu tahmin edilen bir Rus yahudi kızı, 1945'de Dachau toplama kampının kurtarılışı sırasında kameraya bakarken. Dachau, Almanlar tarafından devreye sokulan ilk toplama kampıydı. 1933-1945 yılları arasında burda 200,000 kişinin öldüğü sanılıyor. Ölümlerin çoğu bulaşıcı hastalıklar, bakımsızlık ve intihardan gerçekleşmişti. Auschwitz'den farklı olarak Dachau'da toplu imha yapılmıyordu. Fakat koşullar o kadar kötüydü ki her hafta yüzlerce insan hayatını kaybediyordu.

3 Bir Ukrayna yahudisi Vinnytsia’daki katliamda silahla vurulurken. Bu resim "Vinnytsia'daki son yahudi" olarak adlandırılmış ve resmin arkasına yazılmıştı. Fotograf, bir Alman askerine ait albüm içinde bulundu.

4 Varşova gettosundaki 1943 ayaklanmasından sonra Alman askerleri bir grup yahudiyi sorguya çekerken. 1940 yılından itibaren Almanlar 3 milyon kadar yahudiyi bu gettolara yerleştirdiler. Buradan Treblinka imha kampına yollamadan önce de yahudiler aşırı yerleşimden, açlıktan ve hastalıklardan ölmeye başlamışlardı. Nazilere karşı ilk ciddi yahudi ayaklanması kabul edilen Varşova isyanı 19 Nisan-16 Mayıs 1943 tarihleri arasında gerçekleşti. Sonuçta geriye savaşamayacak kadar yaşlı ve bitkin insanlarla, çok az silahı olan yahudiler kalmıştı ve Alman askerleri ile polis birlikte isyanı bastırıp gettoya girdiler.

5 1943 yılında bir görevli Varşova gettosunda ölen yahudilerin cesetlerini toplarken. Her sabah saat 4-5 arasında cenaze arabaları düzinelerce insanın cesetlerini topluyordu. Bu cesetler derin çukurlarda yakılarak imha ediliyordu.

6 Ukrayna Mizocz'daki katliamın ardından, bir Alman askeri hala sağ kalabilen bir yahudi kadını kurşunlarken. 1942 Ekim'inde toplu halde öldürüleceklerini anlayan yaklaşık 1700 yahudi Alman polisi ve Ukrayna'lı işbirlikçiler ile çatışmaya girmiş, çıkan karışıklıkta hemen hemen yarısı bölgeden kaçmayı veya saklanmayı başarmışlardı. İsyan bastırıldıktan sonra yakalanan yahudiler bir vadiye götürüldüler ve orda kurşuna dizildiler.

7 Fransa, Paris yakınlarındaki Drancy transit terminalinde bir grup yahudi toplama kampına gönderilmeden önce son durakta beklerken. Aralarında 4115 çocuk bulunan 13.152 yahudi Fransız polisi tarafından evlerinden toplanmış Vel D'Hiv'e veya güneybatı Paris'teki bir stadyuma götürülmüştü. Aralarında çok azının kurtulabildiği düşünülüyor.

8 Hollanda Amsterdam'daki evlerinde çekilen bu resimde, hoş ve alımlı bir kız olan Anne Frank görülüyor. Hollanda'nın işgalinden sonra Alman emniyet kuvvetlerinden saklanmaya çalışan Anne ve ailesi yakalanarak Bergen-Belsen'deki toplama kampına gönderildiler. Anne, bu sırada 15 yaşındaydı ve kamptaki kötü koşullara dayanamayıp tifüsten öldü. Anne'nin günlüğünden elde edilen bilgiler, bu kamptaki yaşam koşulları hakkında tüm dünyaya bilgi verdi. Anne Frank, yahudi soykırımının sembol isimlerinden biri oldu.

9 1939 yılında Macaristan'a bağlanan Carpatho-Ruthenia bölgesindeki tren terminalinde yahudiler, kendilerini Auschwitz-Birkenau imha kampına götürecek treni beklerken. "Yeniden iskan" edilmelerine karar verilen yahudilerin bir kısmı daha ana kampa varamadan, trenlerin içinde sıkışıklık ve havasızlıktan ölüyorlardı.

10 Toplama kamplarının en korkuncu ve en öldürücüsü olan Auschwitz kampında çoğunluğu yahudi 1,5 milyon insan yok edilmişti. Henüz 14 yaşında buraya getirilen Czeslawa Kwoka polonyalı yahudi asıllı katolik bir kızdı. Czeslawa kampa annesi ile birlikte getirildi ve gelişinden 3 ay sonra ikisi birden öldüler. Bu fotografı çeken ve kendisi de bir mahkum olan Wilhelm Brasse kızın resmini çekerken gördüklerini şöyle anlatıyordu: "Çok gençti ve çok korkmuştu. Kız, neden orda olduğunu ve kendisine söylenilenleri anlıyamıyordu. Bunun üzerine bir Kapo eline bir sopa aldı ve kızın yüzüne vurmaya başladı. Sorgulamanın bir an önce bitmesini istiyorlardı. Çok güzel ve masum bir kızdı o. Dayağı yerken ağlıyor fakat kendisini koruyamıyordu. Sonunda dayak faslı bitti ve kızcağız gözlerini ve yüzündeki kanları kuruladı. Size doğrusunu söyliyeyim mi, bu sahneyi izlerken sanki kendimi dövüyormuşum gibi hissettim. Ona yardım edemezdim, bu benim için ölümcül bir hata olurdu."

11 Buchenwald kampının 1945'de kurtarılmasının ardından, ranzalarda bekleşen yahudiler.

12 Dachau ölüm kampındaki kremataryumun duvarına rastgele yığılmış cesetler. Bu cesetler 14 Mayıs 1945'de kampı ele geçiren ABD yedinci ordu askerlerince bulundu.

13 General Dwight D. Eisenhower ve diger ABD subayları Ohrdruf toplama kampını ele geçirdikten kısa bir süre sonra, kamptaki cesetleri incelerken. ABD askerlerinin kampa çok yakın olduğu duyulduğunda gardiyanlar sağ kalan yahudi esirleri infaz etmişlerdi.

14 17 Nisan 1945'de Nordhausen toplama kampındaki barakaların yanında yığılı cesetlerin arasından geçen ABD askerleri. Kamp, Leipzig'in 70 mil yakınında kuruluydu. 12 Nisan tarihinde kurtarıldığında, askerler burda 3000 ceset ve bir avuç sağ kalan insan buldular.

15 11 Nisan 1945'de General George S. Patton'a bağlı birlikler Weimar yakınlarındaki Buchenwald toplama kampında bir römorka konulu cesetlere bakarken.

16 Avrupa'nın dört bir yanına konuşlandırılmış toplama kamplarından ölüm fışkırıyordu. Burası ise Avusturya sınırına yakın Schwabmunchen toplama kampı. Müttefiklerin geleceğini anlayan askerler, yahudi esirlerin tıkıştırıldığı barakaları ateşe vermişlerdi. Kaçmak isteyenler kurşunlandı. Kampta yaklaşık 4000 esirin cesedi bulundu.

17 Buchenwald toplama kampına bağlı daha küçük bir kamp olan Leipzig-Thekla kampından kaçmaya çalışırken hayatı dikenli teller üzerinde sona eren bir yahudi esir.

18 7 Mayıs 1945, Ebensee, Avusturya'daki bir kampta açlıktan ölmek üzere olan yahudiler. Bu kamp "bilimsel araştırmalar" için kullanılıyordu

19 Bir başka ölüm yuvası olan Bergen-Belsen kampının 15 Nisan 1945 tarihinde İngiliz askerleri tarafından kurtarılmasından sonra bulunan cesetler. Kampta ayrıca hastalık ve açlıktan ölme sınırına gelmiş 60.000 esir bulundu.

20 Joseph Kramer, Bergen-Belsen ölüm kampının komutanı, 18 Nisan 1945'de yakalandı ve esir alındı. Davasının ardından "Belsen canavarı" olarak bilinen Kramer Aralık 1945'de idam edildi.

21 SS birliklerine bağlı yardımcılar olarak çalışan Alman kadınları Bergen-Belsen toplama kampında, kamyondaki cesetleri kaldırıp gömülmeleri için taşırlarken. Arka planda, kampın kurtuluşundan sonra onlara bu emri veren İngiliz askerleri görülüyor

22 En korkunç ölüm yuvası olan Auschwitz-Birkenau toplama kampına getirilen yahudiler “seçme ve ayırma” işlemi yapılmak üzere kadın ve erkek sıraya dizilmiş vaziyette. İçlerinde sağlıklı, güçlü ve nitelikli olanlar bir müddet hizmet etmek için ayrılacak, diğerleri ölüme yollanacaktı.

23 Asla Unutmayacağım Asla unutmayacağım o geceyi, hayatımı yedi kere mühürlenmiş uzun bir geceye dönüştüren kamptaki o ilk geceyi. Asla unutmayacağım o dumanı. Asla unutmayacağım sessiz göğün altında vücutlarının dumana dönüştüğünü gördüğüm çocukların küçük yüzlerini. Asla unutmayacağım imanımı sonsuza dek yok eden o alevleri. Asla unutmayacağım beni sonsuza dek yaşam arzusundan yoksun bırakan o gece sessizliğini. Asla unutmayacağım Tanrımı ve ruhumu öldüren, hayallerimi küle çeviren o anları. Asla unutmayacağım bütün bunları, Tanrı kadar uzun yaşamaya mahkûm edilsem de. Asla. Elie Wiesel Hicbir halkın, hiç kimsenin bir daha asla böyle bir katliam yaşamamasını diliyorum. Yahudi olsun veya olmasın, o uzun savaş yılları boyunca haksızca öldürülen tüm insanların ruhlarının huzura kavuşmasını diliyorum. Levent Ertürk – levbaba@yahoo.com Yahudi soykırım anıtı. Berlin.


"27 OCAK, YAHUDİ SOYKIRIMINI ANMA GÜNÜ. On sekiz yaşında olduğu tahmin edilen bir Rus yahudi kızı, 1945'de Dachau toplama kampının kurtarılışı sırasında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları