Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZMATCAD EL TİPİ KSA DEDEKTÖRÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE KULLANIMI ZEKİ İLKER KUNAK DR.TBP.BNB. KBRN BD. BAŞKANLIĞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZMATCAD EL TİPİ KSA DEDEKTÖRÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE KULLANIMI ZEKİ İLKER KUNAK DR.TBP.BNB. KBRN BD. BAŞKANLIĞI."— Sunum transkripti:

1 HAZMATCAD EL TİPİ KSA DEDEKTÖRÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE KULLANIMI ZEKİ İLKER KUNAK DR.TBP.BNB. KBRN BD. BAŞKANLIĞI

2 GENEL ÖZELLİKLERİ   HAZMATCAD HAZMATCAD sinir ajanları (G), yakıcı ajanlar (H), HAZMATCAD PLUS ise, Hidrojen siyanür (AC)yada fosgen (CG) grubu KSA ları tesbit edebilen yeni nesil bir el dedektörüdür. HAZMATCAD harb sahası ve Çevredeki gazlarla interferansı en az şekilde vererek yanlıi alarmları önleyecek şekilde üretilmiştir.

3 Microsensor Systems Inc.

4

5 HAZMATCAD KONFİGÜRASYONLARI   HAZMATCAD SAW Sadece sinir ajanları ve yakıcı ajanlar M1001000 parçasıyla. SAW ve bir elektrokimyasal hücre (Kan zehirleri ve akciğer irritanları) M1001010 parçasıyla.

6 ANALİZ ZAMANLARI   Hızlı Cevap Zamanı genellikle (5 -30 saniye). Total Kontaminasyonun Direkt okunması mümkündür. Örnek toplama ve hazırlığa gerek yoktur. Ancak bu modda yanlış alarm ( yanlış pozitif) riski artar.

7 ANALİZ ZAMANLARI  HAZMATCAD Analiz zamanı- SAW - (20 -120 Saniye). Hızlı Mod (20 sn) – Yüksek Sensitivite Modu (120 sn). Hızlı Mod (20 sn) – Yüksek Sensitivite Modu (120 sn). Absorban Medya üzerine maddeyi toplar. Absorban Medya üzerine maddeyi toplar. Örneği kontrol eder. Örneği kontrol eder. Yanlış pozitif rizki düşüktür. Yanlış pozitif rizki düşüktür. Elektrokimyasal hücreyle real time analiz yapar. Elektrokimyasal hücreyle real time analiz yapar.

8 SAW SENSÖRÜ ÇALIŞMA PRENSİBİ   Küçük piezoelektrik kristal içerir.   Polymer yüzey kaplama mevcuttur.   RF Electronics yazılımı SAW sensörlerinin bilgilerini değerlendirir.   Bilgi toplanması – Polimer maddeyi absorbladıkça frekansda değişiklik meydana gelir.

9 Microsensor Systems Inc. SAW SENSÖRÜN TEMELLERİ

10 SAW TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI   Uzun süreli sensör stabilitesi.   Yarı Selektif kimyasal deteksiyon.   Partisyon Katsayısı Denge Deteksiyon Mekanizması.   Hızlı cevap ve hızlı geri kazanım.   Daha iyi örnek tanımlaması.

11 HAZMATCAD Sistem Diagramı

12 HAZMATCAD BİLEŞENLERİ   HAZMATCAD ve lastik kaplama.   Dahili pil (2) ve Li-Ion piller (NP-F550).   Harici şarj aleti.

13 HAZMATCAD BİLEŞENLERİ  RS 232 Communication 9 pin DIN girişi (Opsiyonel IrDA).  Çalıştırma kitapçığı.  Taşıma çantası.  Kontrol simulanı.

14 HAZMATCAD ÖZELLİKLERİ   Solid State SAW (Surface Acoustic Wave) Array.   LED ve sesli alarm tonları.   30 saniyeden daha kısa sürede açılma.   İki Mod Çalışma. 20 Saniye hızlı mod analiz siklusu zamanı. 120 Saniye yüksek sensitivite analiz siklusu zamanı.

15 HAZMATCAD ÖZELLİKLERİ   3 konsantrasyon seviyesi bildirimi (High Medium & Low / Yüksek, Orta ve Düşük).   AC ve CG yi devamlı bir analiz bazında rapor etme.   Dahili veri hafızası.

16 HAZMATCAD LED EKRANI

17 HAZMATCAD LED Ekranı

18 HAZMATCAD ÇALIŞTIRILMASI   HAZMATCAD in Açılması On düğmesine basın. LED ekran açılacaktır (HCAD ve Segment Testleri yapılır). Sistem Diagnostikleri yapılır (gözden geçirilir). Pil şarj göstergei ve SYS OK ışıkları yanar.

19 HAZMATCAD ÇALIŞTIRILMASI Çalışma Modu ekranda belirir (FAST MODE). Çalışma Modu ekranda belirir (FAST MODE). Pompa çalışır – yoğunlaştırıcı temizlenir (30 Saniye). Pompa çalışır – yoğunlaştırıcı temizlenir (30 Saniye). İlk analiz başlar. İlk analiz başlar. All Clear ( Temiz) – Yeşil LED yada Alarm Status – ( KSA mevcudiyeti kırmızı LED yanar. All Clear ( Temiz) – Yeşil LED yada Alarm Status – ( KSA mevcudiyeti kırmızı LED yanar.

20 HAZMATCAD ÇALIŞTIRILMASI

21 HAZMATCAD KULLANICI ARAYÜZÜ   Kontroller On / Off ( açma / kapama düğmesi). Pil kapağı. Harici Communication / RS 232 bağlantısı. DIN 9 Pin yada IrDA (Opsiyonel Aksesuar).

22 HAZMATCAD KULLANICI ARAYÜZÜ  Üç pozisyonlu örnek toplama portu. Açık, kapalı, toz filtresi konumları. Açık, kapalı, toz filtresi konumları.  Bilgi / Durum Paneli. Ekran LED 4 Karakter Alfanümerik. Ekran LED 4 Karakter Alfanümerik.

23 HAZMATCAD ANALİZ DÖNGÜSÜ   Hızlı Mod - Analiz Siklusu 20 Saniye. Örnek toplama: Pompa açık (1-11 Saniye). Örnek ön ısıtma: Pompa kapalı / yoğunlaştırıcı açık (12-14 Sn.). Örnek enjeksiyonu: Pompa açık (15-20 Sn).   Döngüyü kapatılana kadar tekrarlar.

24 HAZMATCAD ANALİZ DÖNGÜSÜ   Yüksek Sensitivite Modu - Analiz döngüsü 120 Sn. Örnek toplama: Pompa açık (1-111 Sn). Örnek ön ısıtma: Pompa kapalı / yoğunlaştırıcı açık (112-114 Sn.). Örnek enjeksiyonu: Pompa açık(115-120 Sn). Döngüyü kapatılana kadar tekrarlar.

25 HAZMATCAD Mod Döngüsünü değiştirme   Mod düğmesine basın.   HAZMATCAD LED ekranda o anki mod belirir.   “Mod” yazısı belirdiğinde tekrar basın.   HAZMATCAD ekranında yeni mod belirir ve yeni döngü başlar temizleme işlemi gerçekleşir.

26 HAZMATCAD PERFORMANSI Sinir “G” Ajanları Deteksiyonunda   HAZMATCAD LevelDüşük Alarm Seviyesi TipHızlı Mod YüksekSensitivite ---------------------------------------------------------------------------- “GA” (Tabun) 0.3 mg / m 3 0.05 mg / m 3 “GB” (Sarin)1.0 mg / m 3 0.25 mg / m 3 “GD” (Soman) 0.3 mg / m 3 0.05 mg / m 3 “GF” - 0.1 mg / m 3 0.02 mg / m 3 “VX*” - 0.1 mg / m 3 0.002 mg / m 3

27 HAZMATCAD PERFORMANSI Yakıcı / Mustard / “H” Ajanları Deteksiyonunda   HAZMATCAD – Düşük Alarm Seviyesi Tip Hızlı Mod Yüksek sensitivite ----------------------------------------------------------------------------- “HD” Mustard - 0.4 mg / m 3 0.09 mg / m 3 “HN-3” Nitrogen Mustard 0.4 mg / m 3 0.09 mg / m 3

28 HAZMATCAD TM Performansı Kan Zehirleri ve Akciğer İrritanları Deteksiyonunda AC - Hidrojen Siyanür – Kan zehirleri.   HAZMATCAD Düşük Alarm Seviyesi “AC”- 5.0ppm. CG - Fosgen – Akciğer irrtanları.   HAZMATCAD Düşük Alarm Seviyesi. “CG” - 5.0ppm.

29 Microsensor Systems Inc.

30 Mustard F-76 G Ajanı

31 KONTROL SİMULANIYLA DOĞRULAMA   “G” Ajanı için kimyasal simulan. Dimethyl Methlyphosphonate (DMMP)   Kontrol Simulanı Son Kullanma Tarihi. Tüplerin ömrü yaklaşık olarak 6 aydır.   Başarılı bir test HAZMATCAD in hem sinir hem de yakıcı ajanlar için tam olarak çalıştığını gösterir.   Yakıcı ajanlar için simulanla test etmeye gerek yoktur.

32 KONTROL SİMULAN TÜPÜNÜ KULLANMA   HAZMATCAD i açın.   “ALL CLEAR” yazısının belirmesini bekleyin.   Tüpün plastik kapaklarını çıkararak hazırlayın.

33 KONTROL SİMULAN TÜPÜNÜ KULLANMA  Numune alma yerini “Açık”/“OPEN “pozisyonuna getirin, Pompanın çalıştığını duyun. Pompa durduktan sonra 10 a kadar sayın ve tüpün ucunu buraya yaklaştırın 3 saniye tuttuktan sonra çekin. Pompa durduktan sonra 10 a kadar sayın ve tüpün ucunu buraya yaklaştırın 3 saniye tuttuktan sonra çekin.  Birdahaki analizde “G” Alarm yazısı ekranda belirecektir.  HAZMATCAD in tekrar “ALL CLEAR” vermesini bekleyin.

34 HAZMATCAD Lİ-ION PİL   Pil SONY NP-F550 tekrar şarj edilebilir Lithium Ion piller Qty (2). Tek pille çalışır. 8 ile 12 saat arası çalışabilir. Hızlı Modda (8 saat). Yüksek sensitivite modunda (12 saat).

35 HAZMATCAD Lİ-ION PİL Pil cihaz çalışırken değiştirilebilir (HOT SWAP). Pil cihaz çalışırken değiştirilebilir (HOT SWAP). NP-F550 pilleri periyodik olarak şarj edilmelidir. NP-F550 pilleri periyodik olarak şarj edilmelidir. Normal şarj zamanı yaklaşık olarak 1 saattir. Normal şarj zamanı yaklaşık olarak 1 saattir. Şarj aleti, pilin şarj durumunu gösterir. Şarj aleti, pilin şarj durumunu gösterir.

36 HAZMATCAD DEKONTAMİNASYONU 1) HAZMATCAD i kapatın. 2) Örnek alma deliğini kapalı pozisyona getirin. 3) Cihazın tamamını sabunlu suyla nemli bir bezle silin. 4) HAZMATCAD i üzerinde kalan sıvıyı akıtmak için hızlıca sallayın. 5) Örnek alma deliğini açın ve cihazıdüz ve temiz bir zemine ters olarak koyarak 2 dakika bekleyin.

37 HAZMATCAD DEKONTAMİNASYONU  6) Temiz bir bez yada kağıt havluyla silin.  7) HAZMATCAD i mühürlü bir torbada bir saat bekletin.  8) Daha sonra başka bir HAZMAT yada uygun bir cihaz kullanarak torba içindeki havayı kontrol edin. Kontaminasyon mevcutsa tüm basakları tekrarlayın. Kontaminasyon mevcutsa tüm basakları tekrarlayın.

38 HAZMATCAD DEKONTAMİNASYONU İnternal kontaminasyonun kontrolu için. 1) HAZMATCAD I çalıştırın ve büyük bir mühürlü torbaya koyun. 2) 60 dakika çalıştırın. 3) Daha sonra başka bir HAZMAT yada uygun bir cihaz kullanarak torba içindeki havayı kontrol edin.

39 HAZMATCAD DEKONTAMİNASYONU  Eğer kontaminasyon saptarsanız, HAZMATCAD i temiz açık havada birkaç saat çalıştırın ve önceki basamakları tekrarlayın.  Eğer hala HAZMATCAD kontaminasyon belirtileri taşıyorsa, Microsensor Systems Inc. Yada uygun hükümet yetkilileriyle temasa geçin.

40 VERİ HAFIZASI/ İLETİŞİM   Harici Modem Yazılım Programı (ProComm). Normal modem kablosunu bağlayın. 9600 Baud N-8-1 Serial Port Communication.   Dosyaları yedekleyebilmek için yazılımı kurun.   HAZMATCAD açılınca bilgileri otomatik olarak veri hafızasına iletecektir.   Sistem Parametreleri ve veri hafızası PC ye geçer.   Veri hafızası, Text dosyası olarak saklanabilir.

41 HAZMATCAD UYARI DURUMLARI   Hata durumları LED ekranda belirir. Sensör 1 (S1), Sensör 2 (S2), Sensör 3 (S3). CONC (Yoğunlaştırıcı). PUMP (örnekleme pompası). XXXX Elektrokimyasal hücre hatası. Tüm sistem problemleri veri tabanına kaydedilir.

42 HAZMATCAD UYARI DURUMLARI  Düşük pil seviyesi uyarısı. Düşük pil (Sarı LED) uyarısı 6.5V da verilir. Düşük pil (Sarı LED) uyarısı 6.5V da verilir. Pil voltaj seviyesi 6.0V dan düşükse sistem çalışmayacaktır. Pil voltaj seviyesi 6.0V dan düşükse sistem çalışmayacaktır.

43 UYARILAR / ÖNLEMLER   HAZMATCAD ile su / sıvı örneklemesi yapmayın. Aşırı yağmurlu fırtınalı havalardan kaçının. Sıvılara çok yakın yerlerde örnekleme yapmayın.   Cihazı düşürmeyin, hor kullanmayın.   Cihazın içini açmayın, sizin tamir edebileceğiniz parçalar içermemektedir.   HAZMATCAD i çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklarda bırakmayın (Çalıştırma aralığı 5° ile 40° C arasıdır ).   Li-Ion pilleri düzenli olarak şarj edin.


"HAZMATCAD EL TİPİ KSA DEDEKTÖRÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE KULLANIMI ZEKİ İLKER KUNAK DR.TBP.BNB. KBRN BD. BAŞKANLIĞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları