Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MAM-CDET-02/01 KSA EL DEDEKTÖRÜ KULLANMA KILAVUZU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MAM-CDET-02/01 KSA EL DEDEKTÖRÜ KULLANMA KILAVUZU"— Sunum transkripti:

1 MAM-CDET-02/01 KSA EL DEDEKTÖRÜ KULLANMA KILAVUZU
DR.TBP.BNB. ZEKİ İLKER KUNAK KBRN BD. BAŞKANLIĞI

2 GENEL ÖZELLİKLERİ TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilip üretilmiştir.
Sinir gazları, yakıcı gazlar, boğucu gazlar ve kan zehirleri olarak 4 grup KSA’yı tesbit eder. Yazılımı sayesinde interferans yapan gazları ayırd ederek yanlış alarm verme ihtimalini azaltır. QCM (Quartz Crystal Microvalans ) teknolojisi ile çalışır.

3

4 GENEL ÖZELLİKLERİ Bu sayede yeni karşılaşabilinecek maddeler sisteme öğretilerek deteksiyonları sağlanabilir. Çevredeki havayı emerek, buhar halindeki KSA yı tespit eder. Herhangi bir gruba ait gaz yeterli konsantrasyonda ise sesli ve ışklı ikaz verir. Bir nokta monitörü sınıfında keşif cihazıdır. Uzaktan tespit cihazı olarak kullanılamaz.

5

6 GENEL ÖZELLİKLERİ Sinir gazları : Sarin, somon, tabun, Vx vb.
Yeşil ışık Yakıcı gazlar : Hardal, levizit vb. Kırmızı ışık

7

8

9 GENEL ÖZELLİKLERİ Kan zehirleri: Siyanür, HCN Sarı ışık
Boğucu gazlar: Fosgen, difosgen, korpikrin Mavi ışık

10

11

12 GENEL ÖZELLİKLERİ Benzin Mazot Jel yakıtlar Propilen glikol
İzopropil alkol Etanol Fren hidroliği Egzos gazı gibi interferans yapan maddelerle denenmiş ve interferans yapmamıştır.

13 GENEL ÖZELLİKLERİ Kirlenme ihtimali olan arazi kesimleri. Binalar.
Kara, hava ve deniz araçlarının yüzeyleri. Personelin kirliliğinin tespiti için kullanılabilir. Ayrıca taşıtlara monte edilebilir ve erken uyarı sistemlerine entegre edilebilir.

14 CİHAZIN PARÇALARI TAŞIMA ÇANTASI
Su geçirmez ve kamuflaj kaplıdır. Darbelere karşı cihazı koruyacak şekilde yastıklanmıştır. IŞIKLI GÖSTERGE Aynı anda dört grup KSA nın varlığını gösterecek şekilde ayrı renk ve dizilimdedir. POMPA ARIZA IŞIĞI Hava emiş pompası arızalandığında ikaz verir.

15 CİHAZIN PARÇALARI ZAYIF BATARYA IŞIĞI
Cihazın pili bittiğinde “Boş Akü” ibaresi yanacaktır. ANA ŞALTER Cihazın ana güç anahtarıdır. SESLİ ALARM DÜĞMESİ Yeterli konsantrasyonlarda 0-80 dB arası ayarlanabilir sesli uyaran verir.

16 - + CİHAZIN PARÇALARI Ana Şalter Akü Şarj Ses Pompa Arıza Boş Akü
Hava Giriş Hava Çıkış

17 CİHAZIN PARÇALARI NUMUNE ALMA HORTUMU
Ortamdaki havayı emerek cihaz sensörleri üzerinde yoğunlaştırır. YEDEK BATARYA Akünün bittiği durumlar için çanta içeriğinde bulunmaktadır. AKÜ ADAPTÖRÜ 220 V Şehir yada 12 V araç voltajı ile şarj etmeye imkan verir.

18 FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Ağırlık 2.950 gram Eni 20 cm Boyu 24 cm
Yüksekliği 10 cm

19 GÜÇ DONANIMI Bir adet 6 V Ni-Cd batarya ile çalışmaktadır.
50 derece C da saat 20 derece C da saat -25 derece C da saat -40 derece C da saat boyunca çalışabilmektedir.

20 CİHAZIN ÇALIŞTIRILMASI
Çalışma sırasında tüm sistem kontrolü yapılır ve tüm veriler işlemci tarafında kaydedilir. Sinyal analiz yazılımı ANN, yapay sinir ağları adı verilen gelişmiş görüntü tanıma yöntemini kullanmaktadır. Cihazı çalıştırdıktan sonra tüm ışıklar hazırlık safhasında sırayla yandıktan sonra sönecektir. Daha sonra cihazın çalıştığını belirtmek için en alt sıradaki ışıklar devamlı yanacaktır.

21 CİHAZIN ÇALIŞTIRILMASI
Bir ajan yada simulanın yeterli konsantrasyonda varlığında Düşük konsantrasyonda ilk üç sıra Orta derecedeki konsantrasyonda altı sıra Yüksek konsantrasyonda sıra ışık yanar ve sesli uyarı verir. Böylece hem ortamdaki ajanın türü hem de konsantrasyonu hakkında bilgi edinilir.

22

23 CİHAZIN ÇALIŞTIRILMASI
Deteksiyon sırasındaki konsantrasyonlarda olabilecek değişiklikler hissedilerek sinyal seviyeleri değişebilir. Cihaz orta seviyedeki ajana 6 saniyelik maruziyetten sona temiz havada 1 dakika çalıştırılarak tekrar kullanılabilir. Aynı şekilde cihaz yüksek seviyedeki ajana 6 saniyelik maruziyetten sona temiz havada 2 dakika çalıştırılarak tekrar kullanılabilir. Cihazı kapamak için temiz havada gösterge ışıkları en alt seviyeye inene kadar çalıştırılır ( muhtemelen 1-2 dakika) ve ana şalterden kapatılır.

24 KİRLENME TESPİT İLKELERİ
Örnekleme hortumunu sıvı KSA larına temas ettirmeyin. Aşırı konsantrasyonlardan sonra temizleme süresini uzun tutun. Detekte edilecek nesne veya bölgeye rüzgarın estiği bölgeden yaklaşın. Yaklaştıkça kirlenmesi en muhtemel bölgeden başlayarak solda sağa zikzaklar çizin. Göstergeyi devamlı takip edin.

25 PERSONELDE KİRLENMENİN TESPİTİ
Mümkünse personeli rüzgarın estği yönde temiz bir bölgeye götürerek tespiti burada yapın. En yüksek kirlilik bölgesinin baş ve omuzlar oladuğunu unutmayın. Kirli zeminde yürümüş olama ihtimali nedeniyle tabanlarını mutlaka detekte edin. Çok soğuk bölgeden, ısının daha yüksek olduğu bölgeye geçen personeli, potansiyel buharlaşma ihtimali nedeniyle tekrar detekte edin.

26

27 ARAZİDEKİ KİRLENMENİN TESPİTİ
Arazi yapısını, meteorolojik şartları gözardı etmeyin. Zeminde görebileceğiniz bariz kirlenme işaretlerinden uzak durun. Rügar arkanızda esiyorsa, detektörden hiçbir sinyal alamadan kirlenmiş bir bölgeye girmiş olabileceğinizi unutmayın. Bu nedenle hortum ucunu mümkün olduğunca aşağya ve ileriye doğru tutun.

28 ARAZİDEKİ KİRLENMENİN TESPİTİ
Doğru bir keşif için detektörü bölgede yeterince gezdirin. Deteksiyon sırasında KSA tehdidi ortadan kalksa dahi meteorolojik sebepler dahil, bir nedenle yeniden ortaya çıkabileceğini unutmayın. Cihazınızdan bir süre ayrı kaldıysanız ve tekrar kullanmanız gerekiyorsa, başka bir MAM-CDET 02/O1 yada uygun başka bir techizatla kirlenip kirlenmediğini tespit edin. Cihazın uygun çalışdığından kuşkulanırsanız, temiz bir ortamda 5 dakika çalıştırıp tekrar deneyin.

29 ARAZİDEKİ KİRLENMENİN TESPİTİ
Meteorolojik şartların değişmesi ve ısı değişimleriyle, temiz olarak adlandırılan bölgenin kirli hale gelebileceğini unutmayın. Cihazı kullanın yada kullanmayın, asla şüpheli bölgelere maskesiz ve yeterli güvenlik seviyesinde techizatınız olmadan girmeyin.

30

31


"MAM-CDET-02/01 KSA EL DEDEKTÖRÜ KULLANMA KILAVUZU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları