Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEÇ OLMADAN….. MARMARAY PROJESİNİN İNŞAATI DEVAM EDİYOR AMA… YA AKILDA KALAN SORULAR VE CEVAPLARI NE OLDU?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEÇ OLMADAN….. MARMARAY PROJESİNİN İNŞAATI DEVAM EDİYOR AMA… YA AKILDA KALAN SORULAR VE CEVAPLARI NE OLDU?"— Sunum transkripti:

1 GEÇ OLMADAN….

2 MARMARAY PROJESİNİN İNŞAATI DEVAM EDİYOR AMA… YA AKILDA KALAN SORULAR VE CEVAPLARI NE OLDU?

3 Halbuki; 8 Aralık 2008 tarihinde, Banliyö hatları en az 2 yıl süreyle kapatılıyor…

4 DOĞRU CEVAPLARI BULMAK İÇİN…. HALA GEÇ DEĞİL!!!… GELİN SORULARI VE VERİLEN İLK CEVAPLARI BİRLİKTE HATIRLAYALIM….

5 Cevap YOK!!! Marmaray projesinin güzergahı YANLIŞ değil mi?

6 Cevap YOK!!! Neden, trafik sorunu yaşanan kuzey kesim(E-5 ve TEM çevresi) değil de, güney sahil şeridi seçildi?

7 Cevap: HAYIR! Tüp geçişi ile ilgili olarak söylenen; “…Bu aşamadan sonra eğer batık jöle tekniğe uygun olarak karıştırılmazsa deprem sırasında tüp yüzecek ve burularak kopabilecek, böylece dünyanın en büyük kıyımlarından birisi olacaktır...”-Prof.Dr. Ahmet ERCAN/İTÜ “…Dolayısıyla bu güzergah üzerine batırma tüp tünel inşa edilmesi, dünyanın en büyük denizaltı tünel faciasına davetiye çıkartmaktan başka bir şey değildir…”-Prof. Dr. Semih TEZCAN/Boğaziçi Üniversitesi “…Tüp geçit İstanbul için büyük risk taşıyacak...”-Doç.Dr. Oğuz GÜNDOĞDU/İstanbul Üniversitesi Bu ve benzeri iddialara karşılık projede değişiklik yapıldı mı?

8 Cevap: HAYIR!!! Türkiye ihracatının % 50’sinin yapıldığı Haydarpaşa Limanının kapatılmasından vazgeçildi mi?

9 Cevap: HAYIR !!! Haydarpaşa Tren Garı, Marmaray Projesine dahil edildi mi?

10 HAYDARPAŞA YAĞMA PROJESİ İPTAL Mİ OLDU? Cevap: HAYIR !!!

11 Lastik tekerlekli tüp geçiş projesi iptal mı edildi?

12 Cevap: HAYIR!!! 1:100.000 plan iptal edildi ama İBB kentsel yağma projelerinden vaz mı geçti?

13 Cevap YOK !!! Marmaray Projesi ile birlikte, tarihi istasyonlar yok edilmeyecek mi?

14 Gebze-Halkalı arası tarihi demiryolu hattının tescillenme ve kültür mirası ilan edilmesi başvurusu sonuçlandı mı? Cevap: HAYIR!!!

15 Cevap: EVET!!! Marmaray projesi inşaatı nedeniyle demiryolu hatları en az 2 yıl süreyle kapatılacak mı?

16 Cevap: EVET !!! Marmaray projesi, kentsel dönüşüm projesi mi?

17 Sorular cevapsız yada SONUÇLARI olumsuz !!!! Yani, değişen hiçbir şey yok !!!! Ama Marmaray Projesi ilk haliyle devam ediyor …

18 Peki neden, kamuoyu, bilim insanları, odalar, sendikalar, kentliler suskun? Onca soru işareti, tartışma ve uyarılar ortada mı kalacak? HALA GEÇ DEĞİL…!!! Yüzyılın en büyük yağma ve rant projesini durdurmak için, hala geç değil!!!

19 Henüz vakit varken; Marmaray Projesi nedir, ne değildir, bir kez daha hatırlayalım… Neden mi, yağma ve talan projesi…!!!

20 MARMARAY PROJESİNİN GÜZERGAHI YANLIŞTIR ! Çok eski bir tarihe sahip olan İstanbul 19. yüzyılda surların içindedir. Bu yüzyılda ulaşımda yapılan yeniliklerle kent surların dışına yayılmaya başlamıştır Önce Şişli’ye kadar uzanan tramvay yapılmıştır. Daha sonra Anadolu tarafında Haydarpaşa- Pendik,Avrupa tarafında Sirkeci-Küçük Çekmece hattı yapılmıştır. Böylelikle İstanbul kenti surların dışında ve güney sahil şeridi üzerinde gelişmeye başlamıştır.

21 Ancak karayolu endeksli ulaşım politikaları nedeniyle; 70’li yıllarda E-5 ve Boğaz Köprüsünün ve akabinde de 2.boğaz köprüsü ile TEM otoyolunun yapımı kenti doğu-batı ekseninde ve kuzeye doğru genişletmiştir. Ve kent kuzeye kaymıştır. E-5 Demiryolu TEM MARMARAY PROJESİNİN GÜZERGAHI YANLIŞTIR !

22 Karayoluna dönük bu yanlış politikalar nedeniyle, İstanbul’un kuzeye doğru kayan kesiminde yeşil alanlar ile su havzaları yok edilirken ve bölge yollarla dolarken bu durum beraberinde trafik sıkışıklığını da getirmiştir.

23 20. Yüzyılın ortalarından bugüne gelindiğinde, kenti geliştiren demiryolu ağırlıklı politikaların değiştirilerek karayolu ağırlık hale getirilmesi sonucunda, demiryolları ve denizyolları giderek kan kaybetmiştir. Ve bu politikaların bir sonucu olarak, İstanbul’da karayolları %91’lik taşıma payına erişmiştir. Ve bu yoğunluğun büyük bir çoğunluğu kentin kuzey bölgesindedir. İstanbul’daki ulaşım dağılımı İstanbul’da, karayolu taşımacılığı içinde otomobilin payı, günümüzde %87’dir! MARMARAY PROJESİNİN GÜZERGAHI YANLIŞTIR !

24 İŞTE GÜNÜMÜZ İSTANBUL TRAFİĞİ Bugün İstanbul kaos haline gelen sıkışık trafiği ile tanınamaz haldedir. Trafiğin en çok tıkandığı noktalar; E-5 ve TEM ile bağlantı yolları, boğaz köprüleri, yanlış planlanan kavşak, köprülü kavşak ve yollardır. MARMARAY PROJESİNİN GÜZERGAHI YANLIŞTIR !

25 Çünkü İstanbul içindeki trafik sorunu; kentin güneyindeki banliyö hatlarında değil, nispeten kuzeyde yer alan karayolunda yaşanmaktadır ve daha da önemlisi İstanbul yolculuk dağılımları incelendiğinde yolculukların kuzey yönlü gerçekleştiği bilimsel bir gerçeklik haline gelmiştir. Kuzeye doğru gelişmiş olan kent yapısı ve trafik yoğunluğu yüksek olan bölgeler göz önüne alındığında, şu anda açıklandığı şekliyle ortaya konulan Marmaray Projesinin güzergahı yanlıştır..! MARMARAY PROJESİNİN GÜZERGAHI YANLIŞTIR !

26 Kentin kuzeye kaydırıldığı, yolculukların kuzey yönlü olduğu bir İstanbul gerçeğinde, güney sahilinde yapılan bir proje trafik sorununa çözüm olmayacaktır. Dolayısıyla, Marmaray projesi ile birlikte saatte tek yönde 75.000 yolcu taşınacağı savı, gerçek dışı ve İstanbul gerçeğinden uzaktır. Eldeki veriler de açıkça göstermektedir ki, Marmaray Projesinin güzergahını kullanacak olan yolcu potansiyeli belli olup, proje hayata geçtiği takdirde mevcut yolcuların dışında ek olarak sadece bazı bölgelerdeki vapur yolcuları Marmaray’ı kullanacaktır. Bunun sayısal büyüklüğü de saatte tek yönde yaklaşık 6.500 yolcuya karşılık gelmektedir. PROJE, İSTANBUL’UN TRAFİK SORUNU ÇÖZEMEZ !!!

27 Marmaray projesi ile birlikte saatte tek yönde 75.000 yolcu taşınacağı savı, gerçek dışı ve İstanbul gerçeğinden uzaktır. Projede kapasite olarak gösterilen 75.000 sayısı yetkili ağızlarca taşınacak yolcu sayı imiş gibi gösterilerek kamuoyu yanıltılmaktadır. Bu sav sonucunda 06:00-24:00 saatlerinde çalışacağı öngörülen bir sistemin günde taşıması gereken yolcu sayısı 2.700.000 olmaktadır. Ancak boğazdan günde bütün ulaşım araçlarını kullanarak geçen yolcu sayısı 1.025.215 ‘tir. Boğazdan geçiş yapan tüm yolcuların Marmaray’ı kullanacağı ve köprülerin boşalacağı varsayılsa bile toplam olarak günde en fazla 1.135.215 kişi Marmaray’da yolculuk edecektir. İstanbul’un yerleşiminin ve sanayisinin zaman içinde sahilden uzaklaşarak kuzey yönüne kaymış olması gerçekliğinden hareketle, boğaz köprülerinden hiç araç geçmeyeceğini düşünmek en hafif ifadeyle saflıktır. PROJEYLE BİRLİKTE, YOLCU SAYISINDA CİDDİ BİR ARTIŞ OLMAYACAK

28 Marmaray Projesi ile yolculuk süresi kısalmamakta, tersine uzamaktadır! MARMARAY PROJESİYLE YOLCULUK SÜRESİ KISALMIYOR!

29 TCDD elindeki araçlarda bulunan çalıştırmak zorunda olduğu bir sistemi çalıştırmadığı için güncel süreler ŞUAN İÇİN AYNI gözükmektedir ancak, sistem normal işletildiğinde mevcut araçlarla dahi gerçekleşecek olan süreler yukarıda verildiği şekilde YADA DAHA KISA olacaktır. ParkurlarTCDD(mevcut)(max.dk)Marmaray Projesi(max.dk) S.çeşme-Gebze(banliyö)55(H.Paşa varış)60-61 S.çeşme-Gebze(Bölgesel tren)35-37(H.Paşa varış)60-61 S.çeşme-Gebze(şehirlerarası trenler)30-32(H.Paşa varış)60-61 Kazlıçeşme-Halkalı(banliyö)29,727(bir durak eksiltilerek-bir durağın ortalama kaybı 2-3 dk) Kazlıçeşme-Halkalı(bölgesel ve anahat) 21-2227 Mevcut taşıma süreleri ile Marmaray’ın öngörülen taşıma süreleri karşılaştırması MARMARAY PROJESİYLE YOLCULUK SÜRESİ KISALMIYOR!

30 Marmaray Projesinin, İstanbul trafiğine çözüm olmayacağının itirafı: Lastik tekerlekli araçlar için tüp geçiş projesi

31 Kamuoyu pek farkına varmadı ama bu projenin ihalesi 5 kez ertelendi. Ancak projeden vazgeçilmedi. Ve son ihale, 30 Haziran 2008 tarihinde yapıldı… Gerekçe teknik aksaklıklar gösterildi ama bu proje bir itiraf anlamına geldiği için, bilinçli olarak geciktiriliyor. Çünkü, bu proje 2 önemli soruyu da beraberinde getiriyor: 1-Marmaray ile aynı güzergahta olacak olan bu proje ile Marmaray Projesi doğmadan ölmez mi ve Marmaray Projesinin İstanbul trafiğine çözüm getireceği söylemi yalan mı? 2-Madem lastik tekerlekli araçlar için tüp yapacaktınız, neden tek bir tüp projesi ile bunu yapmayıp, iki ayrı proje yapıyorsunuz? Marmaray Projesi, İstanbul trafiğine çözüm olmayacak!

32 Marmaray Projesinin, asıl amacı da itiraf edildi: Marmaray projesi kentsel dönüşüm projesidir!

33 Marmaray projesi kentsel dönüşüm(YAĞMA) projesidir !!! Bu belgeler Marmaray Projesinin belgeleri….!!!!

34 Marmaray Projesi BİRİNCİL HEDEFİ, raylı taşımacılığı geliştirmek, kent trafiğine çözüm yaratmak değil, Kentsel Yağma Projelerine arazi yaratmaktır! Marmaray projesi kentsel dönüşüm(YAĞMA) projesidir !!!

35 Halk kentin doğu ve batı uçlarına sürgün edilirken, kırmızı noktalarla gösterilen bölgeler; kentsel yağma (dönüşüm!) projeleri ile bir avuç zenginin rant alanı haline getirilecektir. Mevcut TCDD hattı yukarıda da görüldüğü üzere, planlanan bu alanların kapsamındadır. Marmaray Projesi kapsamında, İBB ve TCDD arasında yapılan toplantıların tutanakları, projenin TCDD arazilerinin yağmalanması amacını güttüğünü göstermektedir. Bu tutanaklara göre hazırlanan taslak protokolde 1:100.000 planda yer alan kırmızı işaretli bölgelerdeki TCDD arazilerinin belediye ile birlikte kentsel dönüşüm alanları olarak planlanmaları ve arazinin bir avuç zengine peşkeş çekilmesi öngörülmektedir. Bu anlaşmanın amacı; belediyenin kentsel dönüşüm projeleri yapması için arazi temin etmesini sağlamaktır ve Marmaray Projesi bunun için planlanmıştır. Şu an için yargı kararı ile iptal edilen 1/100.000 ölçekli “İstanbul İl Çevre Düzeni Planına” göre; Marmaray projesi kentsel dönüşüm(YAĞMA) projesidir !!!

36 1:100.000 planın yargı tarafından İPTAL edilmiş olması, hukuksuzlukta sınır tanımayan yerel ve merkezi yönetimin, uygulamalarından ve kentsel yağma projelerinden vazgeçtiği anlamına gelmemelidir. Zaten Marmaray Projesi de halen devam ettirilmektedir. Kamuoyunca da bilindiği üzere, birçok “haklı ve yerinde” yargı kararı bilinçli bir şekilde uygulanmamakta, ülke genelinde yargı kurumuna siyasi baskı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Marmaray projesi kentsel dönüşüm(YAĞMA) projesidir !!!

37 Zaten simülasyon olarak tanıtılan istasyon ve durak görüntülerinin tarihi ve kültürel miras olan demiryollarıyla ve binalarıyla hiçbir ilgisi ve benzerliği yoktur. Marmaray projesi kentsel dönüşüm(YAĞMA) projesidir !!! Proje ile demiryollarının 150 yıllık istasyon binaları yok edilecektir. Ve bu durum da, İBB ile TCDD arasında yapılan “protokol” ile belgelenmiş durumdadır.

38 Hedeflenen Haydarpaşa Garı Hedeflenen Sirkeci GarıHedeflenen Kazlıçeşme istasyonu Hedeflenen Haydarpaşa Liman ve Gar İşte tarihe saygılı Marmaray Kentsel Dönüşüm Projesi !!!

39 Hedeflenen Kartal ve İstasyonu Hedeflenen Yenikapı istasyonu

40 Şimdi göreceğiniz resimleri dikkatle izleyin! Çünkü bu istasyonlar ve binalar Marmaray Projesi gerçekleştiği taktirde yok edilecek! Ve görecekleriniz sadece bunlardan bazıları…!!!!

41 Marmaray projesi, kentsel dönüşüm(YAĞMA) projesidir !!!

42

43

44 Bunlar birer iddia değil, acı gerçeklerdir. Projeyi savunanlar gizlese de, mevcut demiryolu 2 yol esasına göre yapılmış olduğu için, 3 yollu bir inşaat başladığı taktirde; inşaat tekniği açısından bu bina ve sanat yapılarının zarar görmemesi, yıkılmaması, atıl hale getirilmemesi mümkün değildir.

45 Güzergah yanlış ! Trafik sorununa katkısı olmayacak ! Yolculuklar açısından avantaj sağlamayacak ! Tarih yok edilecek ! O ZAMAN NEDEN BU PROJE ?

46 İşte bu yüzden Marmaray Projesi; yüzyılın en büyük kentsel yağma projesidir. Projenin asıl amacı, güney sahil koridoru üzerinde yer alan, yaklaşık 66 km uzunluğundaki değerli arazi ve gayri menkullere el koyup, buralarda kentsel dönüşüm(yağma) yapmaktır. Ve yapılacak yol da, oluşturulacak bu tüketim merkezleri arasındaki geçişi sağlama amaçlıdır.

47 Marmaray Projesinin diğer bilinmeyenleri de iddialarımızı destekler ve pekiştirir niteliktedir:

48 MARMARAY PROJESİNİN DEMİRYOLLARI ile BAĞININ OLMADIĞININ DİĞER BİR KANITI İSE, DEMİRYOLLARININ PROJE İÇİNDEKİ KONUMU ve PROJE SONRASI TAŞIMACILIKTAKİ DURUMUDUR!: Demiryolu projesi olarak gösterilen Marmaray projesi ile ilgili olarak yapılan sözleşmelerde TCDD taraf/muhatap kabul edilmemiştir! Proje sözleşmesinde mühendislik ve kontrol hizmetleri dahi TCDD tarafından değil Avrasya adında özel bir şirket tarafından yapılmaktadır. MARMARAY PROJESİNİN DİĞER BİLİNMEYENLERİ

49 TRENLER ARTIK İSTANBUL’A GİREMEYECEK! TCDD trenleri projede öngörüldüğü üzere 00:00-05:30 saatleri dışında tüp geçide giremeyecektir. Bu saat dilimlerinde dahi Gebze ve Halkalı’dan tüp geçit hattına yapılacak girişler için kontrol ve onay zorunluluğu getirilmekte olup, TCDD’ye ayrılan bir adet yolun dışında Marmaray dizilerinin çalışacağı yollara giriş izni verilmeyecektir. Projede TCDD’nin yer almadığının bir kanıtı da; gar ve istasyon oluşumları ile işletmecilik hakkındaki tüm taleplerin DLH tarafından reddedilmesidir. Tüm bunlar trenlerin artık İstanbul’a giremeyeceğinin kanıtıdır. MARMARAY PROJESİNİN DİĞER BİLİNMEYENLERİ

50 Yüzeyde yapılacak inşaat nedeniyle demiryolunun yakınında yaşayan on binlerce insanın yaşamı, en az iki yıl boyunca şantiyeye dönecektir. Bir çok bölgede demiryolunun yanından giden sokak ve cadde yolları kullanılamaz hale geleceği için ayrı bir mağduriyet oluşacaktır. Demiryolu güzergahı üzerindeki yaya ve karayolu alt-üst geçitleri de yıkılacağı için, ulaşım her yönü ile aksayacaktır. Demiryolu hatlarını iki yıl süreyle kapatmanın İstanbul trafiğine olacak etkisi ile bunun ülke ekonomisine, çevreye ve toplum psikolojisine çok büyük olumsuz etkileri olacaktır. YANLIŞ GÜZERGAH SEÇİMİ, DEVLETE YÜZMİLYONLARCA DOLAR ZARAR VERECEKTİR! Marmaray inşaatının TCDD hatlarında yapılması durumunda oluşacak ekonomik ve sosyal zararlar ise; MARMARAY PROJESİNİN DİĞER BİLİNMEYENLERİ

51 Güzergahta bir çok tarihi yapı ve eser olduğu için, bunların taşınması, yıkılıp yeniden yapılması, vb. durumlar artı maliyettir. Mevcut hatların sökülmesi ve taşınması artı maliyettir. Yanlış güzergah seçimi yüzünden bir çok yerde kamulaştırmaya gidilmek zorunda kalınmış olup, bu da artı maliyettir. İnşaat nedeniyle çalıştırılamayacak hatlardan ötürü TCDD’nin 180 milyon YTL zararı olacaktır. Farklı bir güzergahta 2 hat olarak inşa edilebilecek olan hattın, mevcut hatta yapılması, 3 yol olması zorunluluğunu getirecek olup, artı maliyettir. İnşaat sürecinin yaratacağı artı mağduriyet sebebiyle oluşacak hukuki ihtilaflar nedeniyle kamunun zararı artacaktır. YANLIŞ GÜZERGAH SEÇİMİ, DEVLETE YÜZMİLYONLARCA DOLAR ZARAR VERECEKTİR! Marmaray Projesinin bu şekilde uygulanması ile farklı bir güzergahtan geçirilmesi durumları arasında büyük maliyet farkı olacaktır; MARMARAY PROJESİNİN DİĞER BİLİNMEYENLERİ

52 Proje gereği, TCDD’ye sadece bir yol ayrılmıştır. Mevcuttaki 2 yol ile taşımacılığını sürdürmekte zorlanan demiryollarının, sadece bir yol ile taşımacılık yapması imkansızdır. Proje gereği, Marmaray dizilerinin çalışacağı diğer 2 yol TCDD’ye kullandırılmayacaktır. Tüp geçit 2 yol esasına göre yapıldığı gerekçesiyle TCDD’ye ait trenlerin 00.00-05.30 saatleri dışında tüpten geçmesine izin verilmeyeceği için trenler çalışmaz hale gelecektir. Halktan gizlenen projedeki bu gerçekliklere göre, İstanbul’a artık tren giremeyecektir. Bölgesel trenler(Adapazarı ekspresleri, Trakya tarafında çalışan trenler) kaldırılacaktır. Şehirler arası trenler seferden kaldırılacak, yapım süreci tartışmalarla dolu olan hızlı tren İstanbul’a giremeyecek ve Anadolu’ya sadece bu tren çalıştırılacak ve bu trenin fiyatı, açıklanan haliyle 65 YTL olacaktır. Bu da, dar gelirli vatandaşlarımızın hızlı trene binemeyeceğini göstermektedir. Bu proje nedeniyle Türkiye’nin 3.büyük limanı olduğu gibi, ülke ihracatının % 50’sinin karşılandığı ve özelliği itibariyle tek limanı olan Haydarpaşa Limanı kapatılacaktır. Proje hayata geçerse, Üsküdar, Beşiktaş, Karaköy, Eminönü, Haydarpaşa ve Kadıköy’deki birçok vapur seferi kaldırılacaktır. Proje gereği yapılacak inşaat çalışmaları için seçilen güzergah TCDD banliyö hatları olduğu için, inşaat başladığı anda bölgedeki demiryolları hatları en az iki yıllığına ulaşıma kapatılacaktır. İstanbul’da demiryolu ulaşımının durdurulması, demiryollarını kullanan 130.000 yolcuyu mağdur edecektir. Bu 130.000 yolcu, var olan trafiğe ekleneceği için trafik duracağından, diğer yolcular da mağdur olacaktır. BU PROJENİN İSTANBUL’UN VE ÜLKEMİZİN ULAŞIM SEKTÖRÜNE NE GİBİ BİR ETKİSİ OLACAKTIR? MARMARAY PROJESİNİN DİĞER BİLİNMEYENLERİ

53 Bu sunu hazırlanırken bilimsel verilerden(savunanlarınkiler de dahil olmak üzere), bilim insanlarının raporlarından faydalanılmıştır. Tüm bu sorular, söylemler, belgeler iddiadan ötedir..! Ulaşımla ilgili tüm veriler ilgili kurumların resmi sitelerinden ve raporlarından alınmıştır.

54 Marmaray projesi ulaştırma alanındaki yetkin akademisyenler, konuya muhatap odalar ve kurum çalışanlarının örgütleri olan sendikalarla mutabakat sağlanarak yeniden ele alınmalıdır. Karayolunda faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarının aynı güzergah üzerinde çalışması engellenmeli, dikey ve çapraz entegrasyon dahilinde güzergahlar yeniden tespit edilmelidir. Toplu ulaşım araçları arasında rekabet ortamı yaratacak uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. 3. boğaz köprüsü ve lastik tekerlekli araçlar için düşünülen boğaz tüp geçişinden vazgeçilmelidir. “Kentsel dönüşüm” projeleri durdurulmalıdır. Otomobil kullanımını özendirecek yeni yol, kavşak, köprü yapımları durdurulmalı, toplu taşıma araçlarının etkin dağılımı hedef alınmalıdır. Kenti çirkinleştiren, yaşam alanlarını daraltan, meskenleri yaşanmaz hale getiren tüm köprülü kavşaklar, battı-çıktı tüneller kapatılmalı ve yıkılmalıdır. Toplu taşıma ucuzlatılmalı, kısa mesafe indirimleri getirilmelidir. Boğaz Köprülerinden geçişlerde, toplu taşıma araçlarına öncelik verilerek, tercihli yol uygulamasına gidilmelidir. Toplu taşıma araçlarına tercihli yol uygulaması, E-5 ve ana arterler için de düşünülmelidir. İETT’nin organizasyon yapısı ile ekonomik yapısında yaratılan bozulmanın önüne geçilmeli, İETT güçlendirilmelidir. Deniz ulaşımının, kent içi ulaşımda payının artırılması için, şehir hatlarının iskeleleriyle dikey entegrasyon sağlayan toplu ulaşım hatları kurulmalıdır. Deniz ulaşımında dışa bağımlı politikalardan vazgeçilmeli, yeni deniz otobüsü, vapur ve deniz taksi alımı yerine, Haliç Tersanesi işler hale getirilerek, öz kaynaklar kullanılmalıdır. Deniz taşımacılığının özendirilmesi için yeni güzergahlar oluşturulmalıdır. Kente ulaşmada en büyük ihtiyaçlar olan; okul, hastane vb. gibi kurumların bölgeler bazında yenilerinin yapılarak etkin dağılımı sağlanmalı, bu kurumların tek merkezde toplanmasına son verilmelidir. Havaray ve metrobüs gibi, yine dışa bağımlı ve kenti bozacak olan sistemlerden derhal vazgeçilmelidir. Metro ve tramvay hatlarının yapımında kent kuruluşları ve odalarla birlikte hareket edilmeli, “Yeditepe yedi tünel projesi”nden vazgeçilmeli, konunun siyasi ve ekonomik rant malzemesi olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir. Mevcut banliyö hatlarının çeken-çekilen araçları öz kaynaklar kullanılarak yenilenmeli, bu konuda yetkin sanayi kuruluşları olan TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ la birlikte çalışılmalı, günün koşullarına uygun, güvenli, konforlu ve seri araçlar kullanılmalıdır. Haydarpaşa Limanı kapatılmak yerine genişletilmeli ve geliştirilmelidir. Ulaşım politikaları muhakkak suretle demokratik ve katılımcı ortamlarda belirlenmeli, bilim insanlarının, ilgili kuruluşların, demokratik kitle örgütlerinin ve sendikaların onayı aranmalıdır. BİLİM İNSANLARINA, ODALARA VE SEKTÖRLE İLGİLİ SENDİKALARA DANIŞILMADAN, SÜSLÜ SÖZLERLE HALKTAN DA BİLGİ SAKLANARAK İNŞAATINA BAŞLANAN BU PROJE DURDURULMALIDIR! ÇÖZÜMLERE KULAKLARINI ISRARLA TIKAYAN, ANCAK SÜREKLİ OLARAK, “NE ÖNERİYORSUNUZ ?” DİYENLERE, SON DEFA ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZİ SUNUYORUZ:

55 TARİH: 08 Aralık 2008 Tarihler 8 Aralık 2008’i gösterdiğinde demiryolu hatları kapatılacak. Ve ilk kazma vurulduktan sonra da, her şey için çok geç olacak! Geç olmadan, müdahil olmak zorundayız ! Çünkü bu ülkede, bu kentte bizler yaşıyoruz ve geleceğimizi belirlemek bizim en doğal, en insani hakkımız !

56 Kaynakça: -İstanbul Kent Sempozyumu Bildiri kitabı -www.kentvedemiryolu.com/sunular.php bölümünde yayınlanan “Marmaray Hakkında bilinmeyen gerçekler” ve “Marmaray Projesinin uygulanması ile yitecek değerler” başlıklı sunular -www.kentvedemiryolu.com/marmaray bölümünde yayınlanan tüm raporlar -İBB, TCDD, DLH ve Karayolları Genel Müdürlüğünün web siteleri -İnşaat Mühendisleri Odası 7.Ulaştırma Kongresi bildiri kitabı -Küreselleşen İstanbul ve Haydarpaşa Panel Kitabı-Mimarlar Odası Yayınları -Konuyla ilgili çeşitli resmi yazışmalar ve harici dokümanlar -Zaman ve Uzam İçinde Haydarpaşa Garı-Mutlu Binark, İshak Kocabıyık, Gani Çulha/Mülkiyeliler Birliği Yayınları-Ankara 2007


"GEÇ OLMADAN….. MARMARAY PROJESİNİN İNŞAATI DEVAM EDİYOR AMA… YA AKILDA KALAN SORULAR VE CEVAPLARI NE OLDU?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları