Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI"— Sunum transkripti:

1 ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI
Okullar: 1-Mahalle Mektebi 2-Şemsi Efendi Mektebi 3-Selanik Mülkiye Rüştiyesi 4-Selanik Askeri Rüştiyesi 5-Manastır Askeri İdadisi 6-İstanbul Harp Okulu 7-İstanbul Harp Akademisi

2 1-Mahalle Mektebi: Mustafa Kemal, 1887’de başladığı ilköğrenimine bir süre annesinin arzusuna uyarak Hafız Mehmet Efendi’nin Mahalle Mektebi’nde devam etti.Burada ki öğrenim hayatı 1 haftayı bulmadan sona erdi.Babası gerçekten çok zekiydi.Hem annesinin istediği olmuş hemde kendi arzusunu yerine getirmişti

3 2-Şemsi Efendi İlkokulu: Babasının isteği ile Selanik’te çağdaş eğitim yapan Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti ve ilkokulu burada bitirdi. Mustafa Kemal, bu okulda okurken babası öldü. Ali Rıza Efendi’nin ölümü üzerine, Zübeyde Hanım üç çocuğu ile bir süre Selanik yakınlarındaki Langaza’da bulunan Rapla çiftliğinde kâhyalık yapan kardeşi Hüseyin Efendi’nin yanına yerleşti. Çiftlik hayatı nedeniyle Mustafa’nın öğrenimi bir süre aksamıştı. Fakat çok geçmeden Selanik’e dönerek teyzesinin yanında, öğrenimine bıraktığı yerden devam etti.

4 3.4-Selanik Mülkiye Rüştiyesi-Selanik Askeri Rüştiyesi: Mustafa Kemal, Şemsi Efendi İlkokulu’ndan sonra bir süre Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne devam etti. Bu okulda okurken annesinden gizli Selanik Askerî Rüştiyesi’nin sınavlarına girdi ve kazandı. Mustafa, askerî okulu gerçekten sevmişti.

5 Mustafa Kemal, Şemsi Efendi İlkokulu’ndan sonra bir süre Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne devam etti. Bu okulda okurken annesinden gizliSelanik Askerî Rüştiyesi’nin sınavlarına girdi ve kazandı. Mustafa, askerî okulu gerçekten sevmişti. Arkadaşları arasında zekâsı ve üstün yetenekleri ile kısa zamanda kendisini gösterdi ve öğretmenlerinin sevgisini kazandı. Bu okulda matematik öğretmenliği yapan Yüzbaşı Mustafa Efendi, yetenekleri ve zekâsı karşısında hayran kaldığı genç öğrencisinin adına “Kemal” ismini ilave etti. Artık genç öğrenci Mustafa Kemal olmuştu.

6 5-Manastır Askeri İdadisi: Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesini bitirdikten sonra 1896’da Manastır Askerî İdadisi’ne girdi. Burada Ömer Naci ile arkadaşlık etti. İlerde ünlü bir hatip olarak tanınacak olan bu kişi, Mustafa Kemal’in hitabet ve edebiyat sevgisinde önemli rol oynadı. Yakın arkadaşlarından biri olacak Ali Fethi (Okyar) de bu okulda öğrenci idi. Genç Mustafa Kemal, askerî öğreniminin yanı sıra yabancı dil öğrenimini de ihmal etmiyor; yazları izinli olarak Selanik’e döndüğü zaman Fransızca dersleri alıyordu.

7 6-İstanbul Harp Okulu: Genç Mustafa Kemal, Manastır Askerî İdadisini de başarı ile bitirerek 1899’da İstanbul’da Harp Okulu’na girdi. Üç senelik başarılı bir Harbiye öğreniminden sonra1902’de bu okulu teğmen rütbesiyle bitirdi .

8 7-İstanbul Harp Akademisi:11 Ocak :1905 tarihinde de Harp Akademisi'nden mezun olan Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kemal, staj yapması için Şam'daki 30. Süvari Alayı'na gönderildi. 

9 Kaynakça; http://www. dersimiz. com/ http://www. ataturkinkilaplari
Kaynakça; Dinleyenlere Teşekkürler.


"ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları