Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

REHBERLİKLE ELELE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "REHBERLİKLE ELELE."— Sunum transkripti:

1 REHBERLİKLE ELELE

2 REHBERLİK NE DEĞİLDİR? Öğrencinin bütün ihtiyaçlarını karşılamak değildir. Öğrencinin problemlerini çözmek için doğrudan yardım etmek değildir. Öğüt vermek değildir. Okulda disiplini sağlamak değildir. Öğrenciler ile idare arasında aracılılık etme işi değildir. Öğrencilerle ahbaplık etmek değildir.

3 REHBERLİK Bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitesini geliştirmesi, çevre ile sağlıklı ilişkiler kurabilmesi ve bunların sonunda kendini gerçekleştirmesini sağlamak için uzman kişilerce verilen yardımdır.

4 Bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir
REHBERLİĞİN AMACI Bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir

5 REHBERLİĞİN AMACI BireyKendini tanımaKendini anlama ve kabul etme
Ben kimim? Özelliklerim nelerdir? Kuvvetli ve zayıf yönlerim? İlgi ve eğilimlerim? İhtiyaçlarım nelerdir?vb. soruların yanıtları Bulunduğu ortamı ve çevreyi tanıma Çevredeki eğitim ve iş olanakları neler? Ailenin sınırlılıkları? Toplumun gerçekleri? Bana sağlanan fırsatlar neler?vb. soruların yanıtları

6 REHBERLİĞİN AMACI Ben ne yapabilirim? Ne yapmalıyım?
Yeteneklerimi nasıl geliştirebilirim? Çevrenin fırsatlarını nasıl değerlendirebilirim? Sorunlarımı nasıl çözebilirim? Bulunduğum ortama nasıl uyum sağlayabilirim?vb. soruların yanıtları Kendini gerçekleştirme Son amaç

7 Psikolojik Danışma Hizmeti
REHBERLİĞİN KAPSAMI Psikolojik Danışma Hizmeti Psikolojik danışma; bireyin karar verme ve problem çözme ihtiyaçlarını karşılayarak gelişim ve uyumunu sürdürmesine yardımcı olmak amacıyla bireyle yüz yüze kurulan psikolojik yardım ilişkisidir. Bu yardımdan kendini tanımak ve geliştirmek isteyen herkes yararlanabilir.

8 PSİKOLOJİK DANIŞMA Kendini daha iyi tanımak isteyenlere,
Ailesi ve arkadaşları ile ilişkisini düzeltmek isteyenlere, Yalnızlık ve utangaçlık duygusu ile baş etmek isteyenlere, Kendisine güvenini arttırmak isteyenlere, Stres ve sınav kaygısı ile baş etmek isteyenlere, Sınavlar ve notlarla ilgili problemi olanlara, Mesleki anlamda kendine bir yol çizmek isteyenlere, Okula yeni gelen ve uyum güçlüğü çeken öğrencilere gerekli yardımları yapar.

9 Oryantasyon (Yeni ortama alıştırma) Hizmeti
Bu hizmet bir okula yeni başlayan öğrencilere eğitim yılı başında okulu, kuralları, işleyişi tanıtmak, okulda ihtiyaçlarını nasıl karşılayacakları hakkında bilgi vermek ve böylece yeni girdikleri ortama uyum sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla yapılan çalışmalardır.

10 Bireyi Tanıma Hizmeti Bireylerin gelişimine ve uyumuna yardımcı olabilmek için onları tanımamız gereklidir. Bireyin yetenekleri, özellikleri, güçlü ve sınırlı yönleri, beklenti ve idealleri, başarı durumu, ilgileri vb yönleri gelişimlerine yardımcı olmak için kullanılır. Bireyi tanımadaki amaç onun kendini tanımasına yardımcı olmak ve kendi özellikleri hakkında bilinçlenmesini sağlamaktır.

11 Bilgi Toplama ve Yayma Hizmeti
Bilgi toplama ve yayma hizmetleri gerek duyulabilecek her türlü bilgiyi kişilerin yararına sunmak için yapılan çalışmalardır.Örneğin lise öğrencilerine üst eğitim kurumları, üniversiteler ve koşulları vb. bilgiler verilebilir. Özellikle mesleğe yönelmede, meslekleri tanıtmak amacıyla güncel ve yeterli bilgilerin verilmesi onların doğru kararlar vermelerine yardımcı olacaktır.

12 Yöneltme ve Yerleştirme Hizmetleri
Bireylerin kendilerine uygun bir eğitim kurumuna, branşa, işe ya da mesleğe yönelmesi ve o konuma yerleşmesi için yapılabilecek yardım hizmetleri bu gruba girer. Ayrıca öğrencilerin okul içi ya da dışı bir sosyal etkinliğe yönelmeleri, psikolojik danışma hizmetinden yararlanmaları için teşvik edilmeleri gibi çalışmalar da bu hizmet kapsamına girer.

13 İzleme ve Değerlendirme Hizmeti
Yöneltme ve yerleştirme sürecinin sonucu ne olmuştur? Örneğin psikolojik danışma yardımı alan öğrencide bu hizmetin sonucunda beklenen değişiklik gerçekleşmiş midir? Oryantasyon hizmetleri ne ölçüde yararlı olmuştur? Bu ve bunun gibi soruların cevapları bu hizmet kapsamında yer alır.

14 REHBERLİĞİN İLKELERİ Her birey seçme özgürlüğüne sahiptir.
Rehberlik hizmetlerinden yararlanmak isteğe bağlıdır. Rehberlik hayat boyu yararlanılabilecek bir hizmettir. Psikolojik danışmada süreklilik ve gizlilik esastır.

15 REHBERLİĞİN İLKELERİ Rehberlik tüm öğrencilere açık bir hizmettir.
Bireysel farklılıklara saygı esastır. Rehberlik hizmetleri ilgililerin işbirliği ile yürütülmelidir. Rehberlik hizmetleri eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır.

16 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ


"REHBERLİKLE ELELE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları