Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE FLORA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE FLORA"— Sunum transkripti:

1 DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE FLORA
ÜLKEMİZDEKİ FLORA VE ZEHİRLİ OTLAR

2 FLORA NEDİR? FLORA :Flora ya da bitey belirli bir bölge veya zaman dilimi içerisinde yetişen bitkilerin tümüne verilen ad, bitki örtüsü. Sözcük Latince’ den alınmıştır; Flora, Roma mitolojisinde bitkiler ve ilkbaharın tanrıçasına verilen isimdi

3 Bitki örtülerinin birçok faydası vardır!!
Toprağın verimine katkıda bulunurlar, Erozyonu önlerler, Sağlıklı bir ekosistemin oluşmasına katkıda bulunurlar, Yaban yaşamı için doğal barınak olurlar.

4 Ülkemizde Flora Türkiye oldukça zengin bir bitki çeşitliliğine sahiptir. Avrupa’nın birçok ülkesi yanında, komşusu olan ülkeler arasında da bitki taksonu(türe ait alt gruplar) sayısı açısından en zengin ülkedir. Türkiye’de 8715 türde 10 bin 400 takson yer alırken bu rakam Suriye’de 3500, İran’da 7000, Bulgaristan’da 3300, Almanya’da 2500 ve İngiltere’de 2000′dir. 

5 Ülkemiz bitki örtüsü ve orman bakımından son derece çeşitlilik gösteren bir ülkedir.

6 Ülkemizdeki bitki topluluklarına bir göz atalım.

7 ÜLKEMİZDEKİ OTSU BİTKİLER
Otsu bitki (herbacea): Ağaçsı bitkilerin aksine gövdesi sert olmayan, bir yıllık, iki yıllık ya da  çok yıllık olabilen  basit bitkilere otsu bitki ya da ot adı verilir. Bunlar herboloji bilimince incelenirler.

8 BAŞLICA ZARARLI OTSU BİTKİLER !!!
Ülkemiz faydalı olduğu kadar birçok zehirli bitki türüne de ev sahipliği yapmaktadır.Bu zehirli bitki türleri insanların bazı uzuvlarını kaybetmelerine neden olmakta hatta bazı bitki türleri yüzünden hazin ölümler de meydana gelmektedir.

9 Baldıran Otu

10 Baldıran, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından olan ve nemli yerlerde yetişen bazı zehirli bitkilerin ve bu bitkilerden elde edilen zehirin ortak adıdır. Ünlü filozof Socrates’in de bu zehri içerik idam edildiği rivayet edilir.

11 Adam otu Adam otu (Mandragora), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Mandragora cinsini oluşturan sarı ya da mavimsi-mor renkli çiçekler açan bitki türlerinin ortak adı. Rozet yapraklı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitki türleridir. Kökleri insana benzediği için, bu isim verilmiştir. Kökleri % 0,3 oranında Hiyosiyaminlerle Skopolamin alkaloitlerini taşır. Bundan dolayı zehirli bir bitkidir.

12 Adam otu

13 Zehirli Mantarlar

14 Bir mantarın zehirli olup olmadığının teşhisi için genel bir kural yoktur. Halk arasında zehirli mantarların tanınması ile ilgili söylenen kurallar ise yanıltıcı olabilir. Örneğin: Parlak ve canlı renklidirler: Yanlış. Ölümcül derecede zehirli olan Amanita virosa beyazdır .

15 Amanita Virosa

16 Amanita Virosa Amanita virosa beyaz, kenarları beyaz ortası sarımsı veya pembemsi bir şapkaya sahiptir. Mantarın ilk oluştuğunda onu taşıyan beyaz bir yumurtaya benzeyen kapsülü karakteristiktir, genç örnekleri yenebilen diğer mantarlarla karıştırılabilir. Küçükken konveks olan şapka mantar büyüdükçe tamamen düzleşir. Genelde Ağustos'tan Kasım'a kadar ormanlarda bulunabilir, kokusu hoş değildir.

17 Amanita Virosa  Ölüm meleği olarak da bilinir , Amanitaceae ailesinden öldürücü derecede zehirli bir mantar türü. Amanita phalloidesile beraber dünyadaki mantar zehirlenmelerinden kaynaklanan ölümlerin çoğunluğundan sorumludur. İçerdiği alfa amanitin 6-24 saat boyunca kendisini göstermeyen ancak daha sonra karaciğer ve böbreğin iflası ile ölüme yol açan çok etkili bir zehirdir

18 Mantarlara devam… Zehirli mantarlar böceklenmez: Yanlış. Omurgasızlar için zehirli olmayan bazı mantarlar insanlar için tehlikeli olabilir. Örneğin Amanita phalloides en çok ölüme neden olan mantar olmasına karşın sıklıkla böcek larvaları da barındırır.

19 Köygöçüren Mantarı(Amanita Phalloides)

20 Türkiye'deki ölümcül zehirlenmelerin neredeyse %90 kadarından sorumlu, son derece zehirli ve tehlikeli bir mantardır.Bu mantara yaz başlarında ve sonbahar aylarında ormanlarda çok sık rastlanır

21 Mantarlara devam… Gümüş veya soğana temas edince kararır: Yanlış. Tüm yaşlanan mantarlar genelde kararmaya meyillidir. Kokuları ve tatları çok kötüdür: Yanlış. Çoğu zehirli mantar lezzetli ve hoş kokuludur.

22 Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir

23 Mantar Zehirlenme Belirtileri
Mantardan zehirlenen kişilerde mantar cinsine göre değişen bulantı, kusma, sulu veya kanlı ishal, karın ağrısı, adale krampları, terleme, gözyaşı ve tükürük ifrazatında çoğalma, görmede bulanıklık, baş dönmesi, dikkatte dağılma, sendeleme, ruhsal değişiklik, hareketlerde zorluk, uyuklama hali, uyanıkken hayal görme, tansiyon düşüklüğü, şiddetli ağrı, bayılma, nöbet, koma gibi belirtiler görülüyor.

24 İlk belirti görüldüğü andan itibaren hiç vakit geçirilmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekiyor. Sağlık sorunları ve zehirlenmelerle ile ilgili olarak, 24 saat ücretsiz hizmet veren 114 nolu telefon aranabiliniyor. Zehirlenme belirtilerinden herhangi biri ortaya çıktığında ya da şüphelenildiğinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne bağlı ambulanslar aranarak, yardım istenmesi gerekiyor.

25 Bitkilerden zehirlenme anında neler yapılmalı ?
Evvela sindirim sisteminden zehir bertaraf edilmeli. Hastada kendiliğinden kusma olmazsa, suni olarak kusturulur Umumiyetle bitkilerden zehirlenmelere karşı kullanılan en iyi vasıta tıbbi kömür (50 g.) ve oksimagnezyum (25 g.) karışımıdır. Oksimagnezyum bulunmadığında, daha fazla miktarda tıbbi kömür veya tanen % 23, sulu mahlülü ( g. su) bir defada verilir.

26 Tıbbi Kömür

27 Zehirlenmeye karşı kullanılan bu ilaçlar kısa bir müddet için etkilidirler dakika sonra mide yeniden yıkanmalı, bundan sonra müshil verilmelidir. Zehirlenen kimse yatırılmalı ve taze hava akımı temin edilmelidir.

28 Vücudun sıcak tutulması için tedbir alınmalı, çay veya kahve verilmeli
Vücudun sıcak tutulması için tedbir alınmalı, çay veya kahve verilmeli. İlk yardımdan sonra hemen bir doktor aranmalı ve muayene edilmesine çalışılmalıdır.

29 Zehirli maddelerin vücuda (cilde) teması vakalarında, dokunulan yer birkaç defa sabunla yıkanmalı, daha sonra % 2 permanganat mahlülü ile silinmelidir. Bu gibi vakalarda doktorun yardımı temin edilmelidir.

30

31 Demek ki şunları yapmıyormuşuz !
Doğada bulunan her bitkiyi kontrolsüz şekilde tüketmiyoruz. Mantarlar konusunda bilinçsizce hareket etmiyoruz. Ailemizden habersiz bir şekilde yaban otlara yaklaşmıyoruz.

32

33 Neler Yapıyoruz? Bilmediğimiz bitkiler ve otlarla tensel temastan kaçıyoruz.Çünkü biliyoruz ki bazı bitkilerin zehri dokunarak geçebilir. Bitkileri ve mantarları kaynatıp bol suyla yıkadıktan sonra tüketiyoruz.Biliyoruz ki bakterilerin ölmesi için kaynamaya ihtiyaçları var.

34 Sirke kullanın. Sprey şişesine koyduğunuz sirkeyi, güneşli bir saatte yabani otların üzerine sıkın. Birkaç gün sonra yabani otların kuruduğunu göreceksiniz. Bu da zararlı ot ve bitkilerden korunmak için bir yöntem olarak düşünülebilir. Eğer zehirli bir mantar yediysek öncelikle istifra edeceğiz.Çünkü zehrin vücudumuzdan çıkması gerekiyor. İstifrayla birlikte vakit kaybetmeden 112 ve 114 hatlı numaraları çeviriyoruz. Unutmamalıyız ki bu dünya zararlı ve zararsız birçok maddenin birlikte yaşadığı bir yer.

35 Dünyadaki en zehirli 8 bitki…
Bu videomuz dünyamızda bulunan sekiz zehirli bitkinin fotoğraf ve bilgilerinden oluşan bir seyirliktir.

36 Sevgi ile büyüyecek güzel bir gelecek için doğaya dikkat etmeliyiz .
Dinleyip ve izlediğiniz için teşekkürler…


"DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE FLORA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları