Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuğun gelişim dönemine uygun bilgilendirme yapılmalıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuğun gelişim dönemine uygun bilgilendirme yapılmalıdır."— Sunum transkripti:

1 Çocuğun gelişim dönemine uygun bilgilendirme yapılmalıdır.
Nasıl bilgi vermeliyiz ? Çocuğun gelişim dönemine uygun bilgilendirme yapılmalıdır. Ana-babalar, cinsellikle ilgili sorulara kısa, gerçek ve net cevaplar vermelidirler. Yetişkinin beden dili, konuşulanların içeriğinden ve kullanılan dilden daha önemlidir. Sağlık Slayt Arşivi:

2 Sözel bilgi verilirken önceden hazırlanılmış düşüncesi, yaratılmamalıdır.
Gebelik ve doğumla ilgili bilgilendirmede acılar ve sıkıntılar değil anne olmanın güzelliği anlatılmalıdır.

3 Cinsel gelişimle ilgili bilgiyi kim vermelidir ?
Çocuk hangi ebeveyne soru yöneltiyorsa cevabı o ebeveyn vermelidir. Kız çocuğuna annenin, erkek çocuğuna ise babanın bilgi vermesi daha doğaldır.

4 Anatomik farklılıklar doğal olarak küçük yaştan itibaren açıkça belli olursa sorun yaratmaz ve özel bir bilgilendirme ihtiyacı da doğmaz.Doğrudan gözlem çocuğun kafasını karıştırmaz. Cinsel organlar çeşitli adlandırmalar ile değil “vajina”, “penis” , “testis”, olarak öğretilmelidir.

5 Kız çocuk, penis yokluğu nedeniyle kaygı duyar ve bunu açığa vurur
Kız çocuk, penis yokluğu nedeniyle kaygı duyar ve bunu açığa vurur. Bundan rahatsız olmadan “kadınların anne olabilmeleri için böyle bir yapıya sahip olmaları gerektiği” anlatılmalıdır. Erkek çocuğa, penise sahip olmanın bir üstünlük olmadığı yetişkinlerin bu organa odaklanmayıp doğal olarak algılamalarıyla öğretilebilir.

6 Çocuğun soru sormamasının nedeni, sorularının daha önce reddedilmiş, saçma, baştan savma cevaplar verilmiş olmasıdır. Eğer eğitici anlayışlı görünmüyorsa, çocuk bilgileri benimseyemeyebilir. Suçluluk ve utanç duygusu cinsel yaşamını kaplar. Aşağılık duygusu ile bilgileri kabul etmez.

7 Sorulara sağlıklı cevaplar almak çocuğun ana-babasına olan güvenini destekler.
Bu sağlıklı iletişim için gereklidir. Eğiticinin rolü bastırılan gizi ortaya çıkarmak değil, bilinçlenmeyi sağlamaktır.

8 Çocuğun ana-babasının vücudunu görmek ister
Çocuğun ana-babasının vücudunu görmek ister. Bunu doğal olarak kabul etmek gerekir. Reddetme ve azarlama tepkileri gösterilmemelidir. Çocuk kendini suçlu hissetmemelidir. Hayvan yetiştirme bazı cinsel bilgilerin öğrenimini kolaylaştırır ama ebeveynin sözel desteği şarttır. Cinsel özdeşim 3-4 yaşında başlar.

9 Kardeşlerle yaşama, cinsler
arasındaki farklılığın doğal bir biçimde keşfedilmesini sağlar. 3-4 yaşından sonra cinsiyete uygun olarak giydirme ve rol beklentileri geliştirme, oyuncak seçimi, cinsel kimliğe uygun ebeveyn ile iletişim önem kazanır.

10 Büyükler genellikle kendi aralarında konuşurken söz cinselliğe gelince, etrafta çocuklar varsa hemen konuyu değiştirirler. Bu fırsat olabilir. Onu ortamdan uzaklaştırmadan, büyükleri dinlediğini unutmadan konuşma belli kurallar dahilinde sürdürülebilir ve ona istenilen bilgiler verilebilir. Sağlık Slayt Arşivi:


"Çocuğun gelişim dönemine uygun bilgilendirme yapılmalıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları